Hva leter du etter?
Kjetil Fevang. Foto av Haakon Sand for Magasinet Krigsropet ©2022

Hva leser Kjetil Fevang?

Astrid Lindgrens klassiker Brødrene Løvehjerte har en spesiell plass i Kjetil Fevangs liv.

Hva liker du best å lese?

Biografier, subkulturer og særlig tematikk om levd liv.

Hvilken bok leste du sist?

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren.

Har du et favorittord eller -uttrykk?

B R O R S K A P

Fortell om noe du har lest i det siste som engasjerte deg. (Det kan være bok, tekst, leserinnlegg, sosiale medier-poster, postkort, e-post, jobbens intranett, en bruksanvisning m.m.)

Det er i hvert fall ikke en bruksanvisning. Monterte presis noen nye hagemøbler, og bruksanvisningen gjorde meg ikke veldig engasjert (litt for mange ord, faktisk). 3 timer senere kunne jeg sette meg ned i et deilig loungehjørne på terrassen, og først da fikk jeg lyst til å lese. Skal jeg likevel trekke frem en tekst som gjør noe med meg, må det være fra strofene til Bruce Springsteen sin sang «Blood Brothers»:

"We stood side by side each one fightin' for the other
We said until we died we'd always be blood brothers"

som også er like vakker fritt oversatt til norsk:

"Vi stod side om side og kjempet for hverandre
Vi sa til vi døde at vi alltid ville være blodsbrødre"

Kjetil Fevangs Springsteen og Clapton favoritter:

Er det en bok du husker spesielt godt fra barndommen?

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. Oppvokst i en veldig sammensveiset brødreflokk på 5, hvor jeg i altfor ung alder fikk oppleve hva det vil si å miste. Da lillebror Stian gikk bort da vi var små, ble fortellingen til Astrid Lindgren i ettertid enda virkeligere for meg og storebror Thomas. Nå som voksen har tapet av min beste venn og storebror Thomas i 2013 gjort at denne fortellingen har fått en helt spesiell plass i hjertet mitt.

Å la oss endelig ikke glemme, etter min formening, Norges beste forfatter, karikaturtegner og illustratør gjennom tidene; Kjell Aukrust og spesielt historien om Sykkelreperatør Reodor Felgen og hjelperne hans, Solan og Ludvig i Flåklypa Grand Prix. Denne boken kunne vi lese om og om igjen da vi var små og er også hovedinspirasjonen til interiøret vårt i Brødrene Fevangs Barberstue. Aukrust sin sprudlende fortellerglede og strek vitner om mer enn bare humoristiske skildringer og karikatur av folks karakter i samfunnet. Dette er en forfatter som viser en dypere forståelse for mennesker, å det som ofte kan ligge bak fasaden vår.

Det er vell neppe noen film jeg har sett mer ganger i oppveksten enn landets beste dukkefilm som ble produsert av Ivo Caprino i 1975.

Husker godt da meg og storebror Thomas, i ung alder fikk møte Ivo Caprino under en presentasjon av IL Tempo Gigante, på Kvadrat Kjøpesenter i Sandnes - en uforglemmelig opplevelse! Det var vell der vi skjønte at alt er mulig, bare man vil det nok. Den tanken har ikke endret seg.

Er det noen bøker eller tekster du stadig kommer tilbake til?

Brødrene Løvehjerte.

Har du et sitat fra en bok, film eller serie du liker godt?

"Live for nothing or die for something", Rambo (Sylvester Stallone). Se klippet på YouTube.

Er det noen typer litteratur du aldri har forstått deg på?

Sci-fi har vel aldri riktig truffet meg noe sted.

Hva foretrekker du, papirbok, e-bok eller lydbok?

Papirbok. Foretrekker helt klart å holde et fysisk eksemplar i hendene. Skjerm bruker jeg helst til jobb og film. Men hender likevel at jeg har funnet frem lydbøker lest av Astrid Lindgren for min sønn Victor.

Hvor og når liker du best å lese?

Når jeg er helt for meg selv, gjerne med musikk uten vokal på ørene. Liker godt å ligge i hengekøya i hagen, gjerne med en kald øl ved siden av og med sol på himmelen.

Hvor leser du oftest?

Der hvor jeg finner ro, trenger ikke å være forbundet til et fast sted.

Hva irriterer deg mest når du leser? (fysisk, psykisk, forstyrrelser, språkfeil, andre ting?)

Blir ikke mye lesing om det er masse støy rundt meg. Da leser jeg samme side litt for mange ganger. Og har vel også alltid funnet det irriterende når navn blir skrevet med liten forbokstav, om det er bevisst eller ei. Er selv veldig glad i å skrive, så jeg bruker mye tid på å sette sammen setninger og få en god flyt i teksten jeg ønsker å formidle, både i jobbsammenheng og privat. Her har jeg alltid samarbeidet veldig godt med min mor, mamma Liv, og vi kan sitte i timevis. Hun er en ordkunstner, og det er nok grunnen til at jeg finner stor glede i dette i dag. En tekst er ikke bare en tekst. Kan man bruke få ord på å beskrive mye, har vi løst oppgaven.

Hvis du kan anbefale én bok, hvilken velger du og hvorfor?

Behøver jeg å skrive tittelen? hehe

Er det en bok du har lest du skulle ønske noen laget film av?

Den oppgaven synes jeg Astrid Lindgren og Olle Hellbom løste helt fint i 1977. Etter at jeg så denne filmen for første gang, er det ingen tvil om at mitt favoritt tre er japansk kirsebærtre (Nangijala), som jeg skal få plantet i hagen min på Boganes en dag. Har også gode minner (og veldig skumle) fra da jeg var liten, og vi fikk historien fremført av skuespillerne på Rogaland Teater.

Hvis du en dag skriver selvbiografi, hva skal den hete?

Brorskap.
- når blod er tjukkere enn vann.

Du får 90 minutter til å konsumere kultur i hjemmets lune hi uten noen forstyrrelser. Hva bruker du tiden på: Bok, film/serie, musikk, podcast, gaming, sosiale medier eller noe annet?

Da bruker jeg gjerne tiden min på musikk. Å sone helt ut fra hverdagen med musikk på ørene er noe jeg verdsetter veldig høyt. For meg er musikk som lydspor til livet, faktisk den aller beste medisin for både gode og dårlige dager. Lytter veldig nøye etter tekst når jeg hører på musikk. En god artist er jo også en forfatter, kun tilført toner. Liker også veldig godt å synge, og har spilt gitar siden jeg var liten. Jeg kommer fra en musikalsk familie, hvor vi alltid har blitt oppfordret til å uttrykke oss på andre måter enn med ord alene. Så får jeg muligheten til å koble av med gitaren på magen, har jeg det veldig fint. Spiller og synger masse sammen med min sønn og elsker når vi har disse stundene.

Hva er ditt forhold til Sølvberget og biblioteket?

Barndomsminner - husker at det var stille, litt magisk og samtidig spennende der inne. Minnes at jeg både har lest og tegnet der inne. Luktet litt som sykehus, men likevel ikke på en negativ måte. Kanskje det var lukten av gamle bøker?

Har du eller har du hatt bibliotekkort?

Det hadde jeg da jeg var liten. Hadde også bibliotekkort til bokbussen.

Hva var det siste du lånte på biblioteket?

Det blir mange år siden, så sliter med å huske dette. Helt sikkert noe fra «Grøsserne», det skinnende bokomslaget med detaljerte illustrasjoner fanget meg alltid med denne bokserien, og gav meg lyst til å lese disse bøkene. Husker også godt flere av bøkene til Roald Dahl, og la oss ikke glemme den lille hyggelige fyren Frans, som også hadde mye å fortelle meg.

Har du barn, hvis ja, leser du for dem eller har du lest for dem? Hva leser dere akkurat nå? Evt er det en bok du husker du har lest for barnet ditt?

Har en godgutt på to og et halvt år, det er ikke mye han sitter i ro om dagen, og godt er det :) Men sammen med fine illustrasjoner har jeg lest både Løvenes Konge og Blekkulf for ham, for å nevne noen. Han er halvt norsk og halvt dansk, så for meg og kona mi Louice synes vi det er viktig at vi prioriterer å lese for ham på begge språk. Per dags dato leser vi en dansk bok som heter Vi ska´ ha en baby. Lillebror melder sin ankomst i slutten av juli, og vi gleder oss til å bli kjent med ham i sommer. Ellers ser vi masse i illustrasjonsbøker sammen for å lære navn, ord og begrep. Han viser stor interesse - og vi har mange gode bøker som ligger klar.

Akkurat nå er det som fanger interessen hans aller mest, og noe av det første han vil gjøre om morgenen etter at han har stått opp; - å se på Harley Davidson-filmer på YouTube. Det varmer jo litt ekstra i et pappahjerte når ett av målene i livet mitt er å en dag kjøre langtur med gutta mine på hver vår motorsykkel :)

Sølvberget ønsker å få menn og gutter til å lese mer og bruke biblioteket mer. Derfor lager vi en intervjuserie hvor vi spør gutter og menn om lesing. Se lenker til flere intervjuer under.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙