Hva leter du etter?
Overleverne Henriette og Stein

Hva leser Stein Rune Eriksen?

Boksetreneren Stein slår et slag for bøker og bibliotek.

Hva liker du best å lese?

Det varierer. Som regel holder jeg alltid på med minst to bøker. Føler jeg vil ha nonfiction for hjernen og skjønnlitteratur for sjelen. Og jeg trenger begge deler.

Hvilken bok leste du sist?

Parallelleste Judith Hermann : Vi skulle fortalt hverandre alt , Jeff Sharley: The Undertow og Thomas Korsgaard : Hvis det skulle komme et menneske. Det fine med å parallellese er at jeg kan tilpasse det min mentale alder… Som med disse tre ihvertfall er langt fra barndom og tenår.

Har du et favorittord eller -uttrykk?

EG E MED!

Fortell om noe du har lest i det siste som engasjerte deg.

Yoga av Emmanuel Carrere. Fantastisk bok av en fantastisk forfatter. Som jeg skulle ønske jeg hadde oppdaget før. Boken handler om … yoga. Men enda mer om angrepet på Charlie Hebdo , eksistensiell krise. Og om det å søke etter mening i det meningsløse. Om at sår i hjertet gjerne ikke kan leges gjennom tanker, men at en kanskje må dypdykke der en ikke vil. Og heles gjennom å bli en del av noe større. Men han greier selvfølgelig som fransk forfatter å legge inn en misplassert kjærlighetshistorie (heldigvis kort) som virker litt malplassert. Men foruten den var boken strålende og gav meg mye.

Hvis du kan anbefale én bok, hvilken velger du og hvorfor?

Det er nesten umulig å anbefale en bok! Så tar meg den frihet å anbefale et par til! Ikke nødvendigvis de beste eller mest kjente. Men bøker som fortjener å leses. Så begynner lokalt med Arild Rein «Stavangertrilogien». Utrolig kul greie som lykkes i det å vise frem uten å moralisere. Krim som Jim Thompson ville skrevet det. Hvis han var siddis (forøvrig en annen forfatter som er verd å sjekke.)

2. Skandinavia og Malmø. Kristian Lundberg «Yarden». Veldig bra om løsarbeidere på havnen. Mangel på kontrakter, dårlig økonomi og utenforskap.

3. Cormac McCarthy : Et guds barn. Første boken jeg leste av han og som gjorde dypt inntrykk. Om en massemorder. I en hule. Og hans tanker. Mørk så det holder. men vakker i all sin bestialitet.

4. John Kennedy Toole : Tåpenes sammensvergelse. Ignatius G.Rilley , en pølseselgende malplassert genial katastofe. Som prøver å gjøre det rette. men som ikke aner hva han holder på med. I opposisjon mot alt som har skjedd i verden siden opplysningstiden. Forfatteren prøvde forgjeves å publisere , fikk avslag. Og hengte seg. Moren greide til slutt å få den publisert. Og den ender opp med å vinne Pulitzer-prisen…

5. Joyce carol Oates : On boxing. Fantastisk bok med essays om boksesporten. Noe av det beste som er skrevet om sport. Og med et blikk for detaljer som setter Hemingway og andres skriverier om The Noble Art langt bak i køen.

6 Thomas Hauser : The Black lights. Igjen om boksing fra en professor i sosiologi. fantastisk om proffboksing, ikke minst dens mørkere sider. For å sitere tidligere tungvektsmester Larry Holmes: "Boksing er den eneste jungelen der løvene er redde for rottene". Thomas Hauser Gir hvert år ut en samling artikler om boksing. Vel verd å få med seg, men begynn med denne.

Er det en bok du husker spesielt godt fra barndommen?

Husker godt serien Historien om. Men kanskje det største inntrykket gjorde Jack London sin Ulvehunden.

Er det noen bøker eller tekster du stadig kommer tilbake til?

Å lese bøker på nytt gir en helt ny opplevelse. Fordi du har flyttet deg. Og er ofte skuffende. Som eksempelvis Bjørneboe som i dag oppleves pubertalt, men leste nylig Anthony Burgess Jordiske makter på nytt. Og det var fint!

Har du et sitat fra en bok, film eller serie du liker godt?

Sitater man husker endrer seg alltid. men har egentlig alltid likt: «It´s a sad and beautiful world» Roberto Benigni fra filmen Down by law.

Hva foretrekker du, papirbok, e-bok eller lydbok?

Papir.

Hvor og når liker du best å lese?

Hvorsom helst og når som helst.

Du får 90 minutter til å konsumere kultur i hjemmets lune hi uten noen forstyrrelser. Hva bruker du tiden på: Bok, film/serie, musikk, podcast, gaming, sosiale medier eller noe annet?

Bok.

Har du eller har du hatt bibliotekkort?

Ja. Siden jeg var barn.

Hva var det siste du lånte på biblioteket?

Sunniva Lye : Invictus

Er det en bok du har lest du skulle ønske noen lagde film av?

Tja. Det er jo mange bøker som egentlig har en historie som hadde passet på lerret. Men syns ofte at bok er bok og film er film. Men i forhold til spenningsfilm burde f.eks Don Winslow sin Power of The dog vært perfekt.

Er det noen typer litteratur du aldri har forstått deg på?

Selvhjelpsbøker.

Hva er ditt forhold til Sølvberget og biblioteket?

Forholdet mitt til Biblioteket er langvarig og nært. Fra musikkbiblioteket i rådhuset, bokbussen og til filmavdelingen og musikkavdelingen i dag. Foruten selvfølgelig bøkene ! Biblioteker er genialt - du kan få tilgang til alt mulig gratis. Du må bare huske å levere. Går ikke an å mislike en sånn ide.

Hva irriterer deg mest når du leser? (fysisk, psykisk, forstyrrelser, språkfeil, andre ting?)

Interessante emner i nonfiction som ødelegges av dårlig språk. Dårlige oversettelser.

Hvis du en dag skriver selvbiografi, hva skal den hete?

«Fremover i alle retninger»

Sølvberget ønsker å få menn og gutter til å lese mer og bruke biblioteket mer. Derfor lager vi en intervjuserie hvor vi spør gutter og menn om lesing. Se lenker til flere intervjuer under.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙