Hva leter du etter?
Tom H. Brekke med bok foran ansiktet

Hva leser Tom H. Brekke?

Har du ikke lest Jennifer Egans bøker, er det på høy tid å begynne, mener Tom H. Brekke.

Hva liker du best å lese?

Av bøker: 85% skjønnlitteratur, 15% sakprosa. Forøvrig går det mye i nyheter, aktuelle saker og kulturstoff i norske og utenlandske medier, fortrinnsvis på nett.

Hvilken bok leste du sist?

Chris Offut - Shifty's Boys, og leser akkurat nå Percival Everett - The Trees.

Har du et favorittord eller -uttrykk?

No worries.

Fortell om noe du har lest i det siste som engasjerte deg.

Alle som bruker "woke" som et negativt uttrykk for alt de ikke liker eller forstår irriterer vettet av meg. Som oftest er det hvite, middelaldrende heterofile menn (altså slike som meg) som rett og slett ikke gidder å sette seg inn i problemstillinger de ikke selv føler på kroppen.

The trees av Percival Everett bokforside


Den boken jeg leser akkurat nå (Percival Everett - The Trees) engasjerer meg. Forfatteren fletter grusomme historiske hendelser (mordet på Emmet Till i 1955), brutal rasisme, lynsjinger og politivold inn i fiktive mordmysterier i en småby i Mississippi i dagens USA. Kunststykket til forfatteren er å balansere det grusomme med satire og humor. En "pageturner" som kan få deg til å le og gråte om hverandre.

Er det en bok du husker spesielt godt fra barndommen?

Ikke en bestemt bok, men husker at det gikk en del i klassikere som Thorbjørn Egner, Anne Cath. Vestly og Astrid Lindgren. Etter hvert oppdaget jeg at min mor hadde en stor bunke med Illustrerte Klassikere (kjente bøker i forkortede tegneserieutgaver), og de åpnet en ny verden med alt fra Jules Verne og Robert Louis Stevenson til Moby Dick.

Er det noen bøker eller tekster du stadig kommer tilbake til?

Leser sjelden bøker flere ganger, med noen unntak: Papillon av Henri Charriere, Lanark, A Life In Four Books av Alasdair Gray og A Confederacy of Dunces av John Kennedy Toole.

Førstnevnte var den første "voksne" boken jeg leste som ung, og den gjorde så sterkt inntrykk på meg at jeg leste den flere ganger i løpet av ungdommen. Lanark plukket jeg opp tilfeldig i en bokhandel og likte den godt første gang jeg leste den. Leste den en gang til etter en samtale med en skotsk musiker som fortalte hvor viktig denne forfatteren var for ham og ga meg mer bakgrunn for boken og forfatteren.

A confederacy of dunces av John Kennedy Toole forside

A Confederacy of Dunces leste jeg om igjen like etter at jeg og Jeanette (min kone) møtte hverandre. Da vi ble kjent med hverandre oppdaget vi at vi begge hadde denne som en av våre favorittbøker.

Har du et sitat fra en bok, film eller serie du liker godt?

“He was going to live forever, or die in the attempt.” - Joseph Heller, Catch-22.

Jeg måtte slå denne opp da jeg aldri har vært flink til å huske tekster ordrett, men jeg husker at jeg lo høyt da jeg så denne episoden av en av mine favorittserier, Justified:

Vår helt Raylon ber for maten til vår favorittskurk Boyd og hans rufsete kumpaner: “Dear Lord, before we eat this meal we ask forgiveness for our sins, especially Boyd — who blew up a black church with a rocket launcher — and afterwards he shot his associate Jared Hale in the back of the head out on Tate’s Creek Bridge. Let the image of Jared’s brain matter on that windshield not dampen our appetites, but may the knowledge of Boyd’s past sins help guide these men. May this food provide them with all the nourishment they need. But, if it does not, may they find comfort in knowing that the United States Marshal Service is offering $50,000 dollars to any individual providing information that will put Boyd back in prison. Cash or check, we can make it out to them. Or to Jesus. Whoever they want. In your name, we pray. Amen.”

Er det noen typer litteratur du aldri har forstått deg på?

Har aldri vært en stor fan av å lese fantasy eller sci-fi, men merkelig nok liker jeg veldig godt fantasy og sci-fi-filmer og -serier.

Hva foretrekker du, papirbok, e-bok eller lydbok?

Papirbok.

Hvor og når liker du best å lese?

Før gikk jeg alltid med en paperback i sekken, men nå leser jeg for det meste hjemme, i sofaen eller i sengen. På reise har jeg alltid en paperback for hånden og leser overalt

Hva irriterer deg mest når du leser? (fysisk, psykisk, forstyrrelser, språkfeil, andre ting?)

Jeg er ganske flink til å stenge verden ute når jeg leser. Er mest irritert over meg selv når jeg plutselig sitter med mobilen i den ene hånden og boken i den andre når jeg egentlig skulle lese.

Hvis du kan anbefale én bok, hvilken velger du og hvorfor?

Det er umulig å gi ett godt svar på, men hva med Jennifer Egan - A Visit from the Goon Squad og oppfølgeren Candy House?

A visit from the goon squad av Jennifer Egan

Førstnevnte er en slags "rock'n roll roman" som vever sammen en rekke fortellinger med utgangspunkt i Bennie Salzar, punkrocker og senere stjerneprodusent, og den unge jenten Sasha. Boken handler blant annet om å være ung, og så plutselig være voksen (eller gammel) og teknologiens ubønnhørlige fremmarsj og hvilken innvirkning det har på livene våre. Underholdende, vakkert og vemodig. Candy House er en slags oppfølger med noen av de samme karakterene og er en roman som tar for seg tema som hukommelse, nostalgia, sosiale medier og et liv på nettet eller "i skyen".

Er det en bok du har lest du skulle ønske noen lagde film av?

Som nevnt leser jeg akkurat nå Percival Everett - The Trees, og det slo meg at om noen skulle filmatisere den måtte det være Jordan Peele (Get Out, Us Nope). Kunne også vært interessant å se en filmatisering (eller serie) av Nathan Hills' The Nix.

Hvis du en dag skriver selvbiografi, hva skal den hete?

Det kommer aldri til å skje. (Det slår meg nå at det høres ut som en boktittel...)

Du får 90 minutter til å konsumere kultur i hjemmets lune hi uten noen forstyrrelser. Hva bruker du tiden på: Bok, film/serie, musikk, podcast, gaming, sosiale medier eller noe annet?

Ideelt sett er det en tredeling mellom bok, film/serie og musikk. I realiteten blir jeg sikkert fristet av å plukke opp mobilen underveis.

Hva er ditt forhold til Sølvberget og biblioteket?

I mine studiedager satt jeg ofte på biblå for å lese og studere, men endte som oftest med å finne noen plater i det rikholdige utvalget og lyttet til musikk i stedet. I disse dager låner jeg bøker på biblioteket ganske hyppig og går gjennom Sølvberget nesten daglig. Bibliotek er så viktig som en møteplass, som en sosial utjevner og som en inngang til kunnskap, kultur og underholdning.

Har du eller har du hatt bibliotekkort?

Ja.

Hva var det siste du lånte på biblioteket?

Diverse bøker.


Har du barn, hvis ja, leser du for dem eller har du lest for dem? Hva leser dere akkurat nå? Er det en bok du husker du har lest for barnet ditt?

Thorbjørn Egner sine barnebøker er alltid populære blant de yngste, Reisen til Jorden og Den Kjempestore Pæra av Jakob Martin Strid, Kurt-bøkene til Erlend Loe og det meste av Roald Dahl har også vært populært i barneflokken (og hos oss voksne).

Sølvberget ønsker å få menn og gutter til å lese mer og bruke biblioteket mer. Derfor lager vi en intervjuserie hvor vi spør gutter og menn om lesing.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙