Hva leter du etter?

Hvem er John McLaughlin?

Denne britiske gitaristen har blitt hyllet som en supergitarist siden 60-tallet. Han har spilt jazz, han var en av pionerene innen jazz fusion, og han har spilt indisk musikk, world music, flamenco og blues. Og han fylte nettopp 82, men holder koken fortsatt. La oss ta en nærmere titt på han!

John McLaughlin har gjort seg bemerket i den veldig brede og ofte misforståtte sjangeren fusion. Han var også en pioner innen world music, hvor man blander vestlig populærmusikk med musikktradisjoner fra forskjellige land og etniske grupper. Han er også kjent som en særdeles virtuos gitarist som ikke er redd for å gi seg i kast med de vanskeligste stykker.

Og han har vært en ambassadør for indisk musikk og kultur siden 70-tallet!


McLaughlin har spilt på flere album med Miles Davis. Han spilte i supergruppen Mahavishnu Orchestra, som blandet indisk musikk med både jazz og tung rock. Han fikk folk til å måpe med "The Guitar Trio", som er det uoffisielle navnet på et samarbeid han hadde med Al Di Meola og Paco De Lucia, hvor de spilte virtuos, akustisk (og hovedsakelig latinsk) gitarmusikk.

F.v: Al Di Meola, John McLaughlin, Paco De Lucia

McLaughlin har vært aktiv helt frem til nå med masse forskjellige prosjekter, og det er ingenting som tyder på at han holder på å miste koken.

Musikalsk er McLaughlin som sagt en teknisk dyktig gitarist med god kjennskap til sofistikert harmonikk. Han bruker ofte "eksotiske", altså ikke-vestlige skalaer, og ukonvensjonelle rytmer - selvsagt først og fremst i grupper som Shakti og Mahavishnu Orchestra, men også i andre sammenhenger.

Ønsker du å bli nærmere kjent med denne eksotiske briten kan du sjekke ut spillelistene under her, samt hva du kan finne på Sølvberget:

McLaughlin generelt:

Mahavishnu Orchestra:

Shakti:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙