Hva leter du etter?
Statue av Augustus. Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Statue-Augustus.jpg

Hvordan var det å være keiser i Romerriket?

Spennende og farlig, men også stressende og litt kjedelig, skal vi tro Mary Beards nye bok, "Keiseren av Roma".

Hun er en av vår tids beste formidlere av antikkens historie, og særlig Romerriket.

Nye folk, samme rolle

Mary Beard klarer å gjøre de romerske keiserne mer menneskelige og mindre forskjellige enn klisjeene om dem vil ha oss til å tro. Er det sikkert at Caligula og Nero var ravende gale despoter, at Augustus var stabilitet og klokskap på to bein, at Trajans krigsprestasjoner var blendende?

Nei, nei og nei, mener Beard. Hennes prosjekt i denne boka er å se på rollen (eller mandatbeskrivelsen, som HR-avdelingen ville sagt) som keiser av Romerriket. Den forandret seg ikke noe særlig på 200 år fra Augustus i år null.

Mer byråkrati enn orgier

Filmer og myter har lært oss å tenke på Romerriket som resultatet av en stor plan, styrt av strategiske herskere på toppen. Beard mener dette er langt fra virkeligheten.

Å herske over Romerriket var en risikofylt jobb. Din siste dag på jobben skjedde neppe med kake og applaus i lunsjen, for å si det sånn.

Ja, den var både risikofylt og kjedelig på samme tid, med uendelig mye byråkrati til rollen. Brev som skulle besvares, klagende borgere som ville ha keiseren til å avgjøre en nabokrangel, adel og soldater å holde happy, for alternativet var gjerne et sverd i magen eller en giftig middagsrett. Keiseren ble like mye styrt av andre som han styrte selv, mener Beard.

Mat og møter

Så hva sto på keiserens timeplan på en hverdag? Hvordan var dagliglivet for herskeren over den kjente verden?

Han måtte gjøre mye av det samme som mennesker alltid har gjort: Stå opp, spise noen måltider, treffe mer og mindre interessante mennesker, få unna litt kontorarbeid og kanskje ta seg en tur på byen og drive litt med hobbyene sine hvis det ble tid.

Keiseren av Roma er morsom og uhøytidelig, og tar deg så tett innpå personer som har vært døde i to tusen år som det er mulig å komme. Boka er mest av alt en 400 sider lang oppvisning i hva som menes med kildekritikk, og Beard går aldri rundt grøten.

Sterkt anbefalt for deg som tenker mye på Romerriket!

Hvis du har tid, se denne duellen mellom Boris Johnson (ja, den Boris Johnson) og Mary Beard fra 2015. De diskuterer antikkens Hellas mot antikkens Roma, og det er akkurat så herlig som du tror.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙