Hva leter du etter?

Lån bøker og filmer av Roald Dahl

Premieren på Roald Dahl’s Matilda på Rogaland Teater er rett rundt hjørnet. Hva med å bruke ventetiden på å sjekke ut hva vi har på Sølvberget av denne eventyrlige forfatteren?

Roald Dahl (1916-1990) var en britisk forfatter (jada, med norsk opphav...). Han er best kjent for barnebøkene hans – og med god grunn – men han begynte med å skrive romaner og noveller for voksne. Disse bøkene og novellene kunne være veldig morbide, og med en utpreget svart humor – som mange ville sagt at han tok med seg videre inn i barnebøkene hans. Flere av novellene hans for voksne ble filmatisert i serien Tales of the Unexpected (1979-88).

Dahl ble født i Llandarf i Wales, av norske foreldre. Han hadde et heller eventyrlig liv, med en karriere i RAF under 2. verdenskrig og innen internasjonalt diplomati før han slo igjennom som forfatter. Det er skrevet flere biografier om han.

De første utgivelsene hans var som sagt beregnet på voksne lesere. Hans første barnebok var The Gremlins fra 1943 (som ikke er oversatt til norsk, og ikke har noe med 80-tallsfilmen å gjøre). Men det var med hans andre barnebok, Verdens største fersken (James and the Giant Peach) som ble utgitt i USA i 1961, at han virkelig slo gjennom som barnebokforfatter. Etter dette begynte barnebøkene å oppta mer og mer plass i forfatterskapet hans.

Barnebøkene hans er fantasifulle, og handler ofte om barn som må hanskes med umulige og selvopptatte voksne. Bøkene kan ofte være heller groteske. Da de første bøkene kom ut på 60- og 70-tallet ble de ofte kritiserte for å være vulgære og brutale, og for å undergrave voksnes autoritet. Men tidene har forandret seg, og det sistnevnte blir Dahl sjeldent kritisert for nå - selv om mange fortsatt mener han er alt for drøy i sin beskrivelse av antagonistene i bøkene hans.

Flere av bøkene hans er filmet – noen flere ganger, som Charlie og Sjokoladefabrikken (1964), SVK (1982) og Heksene (1983). Matilda (1988) ble filmet i 1996. Det ble til en nydelig film, regissert av Danny DeVito, som også spilte den lite flatterende rollen som Matildas far. Filmen fikk strålende kritikker, på tross av at handlingen hadde blitt flyttet fra Storbritannia til USA.

Musikalen basert på boken hadde premiere i 2010.

Og du kan selvsagt gå på Rogaland Teater!

Relaterte artikler

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙