Hva leter du etter?

Les disse bøkene av og om Alexander Kielland

Dikteren regnes som en av «De fire store» i norsk litteraturhistorie, og de fleste har nok lest ham mens de gikk på skolen. Hva bør man egentlig lese av eller om Kielland for å få et innblikk i forfatterskapet? 

Bøker av Kielland

Garman & Worse (1880)

«Garman & Worse» er Kiellands debutroman, og regnes ofte som hans mesterverk. Som i mange av Kiellands romaner møter vi her et stort persongalleri, og handlingen er lagt til en anonym kystby på Vestlandet. Selv om byen aldri nevnes ved navn er det ingen tvil om at det er sin egen hjemby forfatteren bruker som modell i tekstene. Fortellingen om det tradisjonsrike handelshuset og om livet i borgerskapet drives av intriger og maktspill, svik og uforløst kjærlighet. Boken problematiserer konflikten mellom det nye og det gamle, mellom fattig og rik, og mellom kultur og natur. Her får man også poetiske naturbeskrivelser med havet og Kiellands kjærlighet til jærlandskapet som gjennomgangstema.

Skipper Worse (1882)

Har man først lest Garman & Worse, er det en god idé å lese Skipper Worse i samme slengen. Handlingen i denne boken er lagt til midten av 1800-tallet, til forfatterens egen barndom og ungdomstid. Stavanger var inne i en periode med enorm vekst, og sildefiske og skutefart dominerte bybildet. Her møter vi noen av de samme karakterene som i Garman & Worse, og forfatteren retter et kraftig angrep mot religiøst hykleri, maktmisbruk og pengebegjær. Romanen gir også et tidsbilde av Stavanger på Kiellands tid, og et fint innblikk i byens historie.

Gift (1883)

Gift er kanskje Kiellands mest kjente roman, de fleste husker historien om Lille Marius som strever med å pugge latin og ramse opp «flere byer i Belgia». Romanen ble utgitt i 1883, og er basert på forfatterens egne erfaringer som elev ved Kongsgård skole. Boken er et angrep på hykleri og dobbeltmoral, og kan leses som et oppgjør med et utdatert skolevesen og med konfirmasjonsundervisningen som alle ungdommer var tvunget til å gjennomføre. Kielland var opptatt av at ungdommene måtte lære seg å tenke selv, ikke bare opplæres til å reprodusere gammel og utdatert kunnskap.

Bøker om Kielland

Kjell Arild Pollestad: «Kielland privat. Et brevportrett tegnet av ham selv» (2006)

Alexander Kielland regnes som en stor brevskriver, og nærmere 2000 av brevene hans er bevart. Kielland omtalte brevet som lyden av et vennskap langt b0rte, og som en fortrolig samtale i skriftlig form. Gjennom hele livet brevvekslet han med familie, venner og forretningsforbindelser, og ikke minst med andre forfattere og kunstnere. Han regnet selv brevene som en del av forfatterskapet sitt, og en god del av dem er nok skrevet med tanke på at de en dag skulle publiseres. Kiellands brevkorrespondanse ble etter hans død utgitt i flere ulike samlinger, og er fortsatt mye lest i dag. Brevene gir et innblikk i mennesket, forfatteren og samfunnskritikeren Alexander Kielland. De viser hans omtanke for sine nærmeste, hans vidd og humor, men også hans hang til melankoli og tunge tanker. Denne utgivelsen presenterer et utvalg av dikterens brev. Språket er bearbeidet og modernisert, noe som gjør den både lettlest og underholdende.

Vigdis Hjorth: «Å tale og å tie. Essay om litteratur» (2018)

Denne utgivelsen er Vigdis Hjorth sitt bidrag til norsk litteraturdebatt, og det nyeste som er skrevet om betydningen av Kiellands litteratur. Med utgangspunkt i fire ulike forfatterskap presenteres ulike perspektiver på hvordan man som forfatter fremstiller seg selv. Teksten er basert på Kiellandforedraget som Hjorth holdt på Kapittel-festivalen i 2017. Utgangspunktet for foredraget var spørsmålet «Hvorfor er litteratur viktig?». Hjorth tar utgangspunkt i Alexander Kiellands dagboknotater som skulle danne grunnlaget for hans egen selvbiografi. Dette prosjektet ble aldri realisert, men notatene ble publisert i 1984 i boken Agerhøns med champagne. Alexander L. Kiellands nedtegnelser til en selvbiografi. Hjorths essay problematiserer temaer som glemsel, erindring og det å skrive sitt eget liv.

Hør Vigdis Hjorths foredrag fra Kapittel-festivalen 2017 på Sølvberget:

Sølvberget · #89: Kiellandforelesningen med Vigdis Hjorth (fra Kapittel17)

Lån bøkene på biblioteket

Sølvberget har en omfattende samling av bøker av og om Alexander Kielland.

Husk at du kan laste ned bøkene gratis på biblioktekenes eboktjeneste – eBokBib, og du finner også alle Kiellands bøker på bokhylla.no.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙