Lyden av Somalia

Somalia har en rik tradisjonsmusikk, men borgerkrig og militærdiktatur har i perioder satt musikken sterkt tilbake.

Det finnes mange myter og sagn om hvordan dette vakre musikklandet ble til. En av dem går ut på at Somalia ble til da en flodbølge i stor dimensjon, kalt somal, skylte store mengder fisk inn mot land langs hele Somalias kystgrense. Lukten av fisk spredte seg raskt over hele Afrika. Det var et folk, kalt ia-folket, som oppdaget disse store mengdene med mat, og de så muligheten til å bosette seg i det området som i dag heter Somalia.

Somalia har en rik tradisjonsmusikk men borgerkrig og militærdiktatur har i perioder satt musikken sterkt tilbake, dette gjelder spesielt populærmusikken.

Popmusikk

Det finnes ikke en stor popmusikk industri i Somali men i dag er det mange artister som også når et publikum utenfor Somalia. Her er noe av det beste og mest populære. For mer inspirasjon sjekk siden SomaliaMusic

Her er en Spotify samling med de største artistene fra dagens musikkscene i Somalia. Nyt:

De to mest spennende bandene fra 80 tallets Somalia var de funk inspirerte Dur-Dur Band og The Ifin Band

Folkemusikken

Den pentatonisk skalaen med sine fem toner per oktav er noe som skiller den somaliske musikken fra mange andre afrikanske lands musikk og vår egen der vi bruker den heptatoniske skala med syv toner. Les mer her

Vokalmusikken står sterkt i Somalia og utøverens framføring er særdeles viktig.

Akkompagneringen er som oftest enkel og består av instrumenter som oud og tromme. En av de mest fremtredende på instrumentet oud i Somalia var Ahmed Ismail Hussein Hudeidi (1928-2020)

En av de aller største og som kalles far til den moderne Somalske musikken er Cabdilaahi Qarshe (1924--1994) som er mest kjent for garaami musikken der ouden også er særdeles fremtredende.

Baijun Ballads. Flott musikk fra tidlig 70-tall utgitt av Smithsonian Folkways

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙