Hva leter du etter?
Portrett av Unnveig Aas med mørk bakgrunn utendørs

Plateprat med Unnveig Aas

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Unnveig Aas.

Hei!

Om noen spanderer i baren, hva drikker du?
Hvitvin, helst en litt tørr en!

Beskriv deg selv med minst fem ord.

Nei, det er for vanskelig.

Om du skulle valgt et pseudonym/artistnavn?
Constance Ring – etter Amalie Skrams roman med samme navn. Det er litt mer internasjonalt enn mitt navn, så egentlig bør jeg bare ta det om jeg skal slå igjennom i utlandet.

Hvis du en dag skriver selvbiografi, hva skal den hete?

Mitt liv og virke.

Om du ønsker å få folk ut på dansegulvet, hvilken låt spiller du?

Jeg digger å danse, og hvilken låt jeg setter på kommer litt an på hvem jeg er med. Men jeg tror «Stayin´alive» med Bee Gees vil fenge de fleste! Går for den, jeg.

Hva er ditt forhold til bibliotek?

Jeg har så lenge jeg kan huske elska å besøke biblioteket. Høydepunktet i min barndom var da mamma tok meg med på biblioteket og jeg fikk låne bøker. Jeg husker faktisk godt da jeg fikk mitt eget lånekort, husker det mest fordi jeg sa til bibliotekaren at jeg var født i 1900 istedenfor 1990 – og at jeg ble flau. Bibliotekaren trodde ikke helt på at jeg var så gammel. Jeg var kanskje åtte eller ni år. Biblioteket har alltid vært et sted jeg har gått for å lese og puste ut. Så derfor, etter å ha sosa rundt på Blindern i noen år, utdanna jeg meg til bibliotekar. Så nå jobber jeg deltid som bibliotekar og trives skikkelig med det.

Jeg prøver forresten alltid å besøke bibliotekene i byer jeg spiller i. Var selvfølgelig innom Sølvberget da jeg spilte i Stavanger for noen år sida.

Fem favorittalbum?

Blue – Joni Mitchell


Once I Was An Eagle – Laura Marling


Rumours – Fleetwood Mac


Red – Taylor Swift


Bryter Layter – Nick Drake

Fem favorittlåter?
"Buckets of Rain" – Bob Dylan


"Cry" – Carly Rae Jepsen


"Brown Trout Blues" – Johnny Flynn


"The Swimming Song" – Loudon Wainwright III


"Blackberry Stone" – Laura Marling

Hva har du hørt på de siste dagene?
Taylor Swift har nettopp kommet med sin nyinnspilling av 1989, så den har jeg spilt mye siden den kom, et popmesterverk, vil jeg si!

Ellers har jeg hørt mye på siste skiva til Malin Pettersen Trouble finding words, hun synger altså så nydelig og plata er veldig kult produsert.

Samt Solomon Burkes Don´t Give Up On Me, fordi jeg ble sugen på soul. Jeg er ganske altetende.

Undervurdert plate?

Léon av Léon – en svensk artist som ikke har blitt så kjent her til lands enda. Nydelige poplåter!


En klassiker som du aldri har forstått deg på?
Jeg har aldri helt fått til å like punk-rock, selv om jeg aktivt har forsøkt. Kanskje det er for sint for meg som ikke er særlig sint selv? Ramones for eksempel. Nirvana har jeg heller aldri klart å like. Beklager om jeg tråkker på noen tær nå!

Tre favoritt platecover?
Dette var vanskelig, det finnes utrolig mange fine platecovere! Jeg liker nok best platecovere med lite staffasje, men heller sterke portretter og enkelt design. Så de første tre jeg tenker på er:

Pieces of the sky – Emmylou Harris


The Gabriel Hardeman Delegation – Gabriel Hardeman Delegation


Heart Food – Judee Sill

Samler du på plater? Hvorfor?
Jeg vil ikke si jeg er en ivrig samler, jeg kjøper plater jeg liker av artister/band jeg liker. Jeg bruker mest Spotify, det skal jeg innrømme, men det er noe spesielt med å holde en fysisk plate. Jeg vet jo hvor mye tid og energi det er lagt ned i ei skive, så det føles godt å kjøpe det helt ferdige produktet.

Hva er den viktigste forskjellen fra da du begynte å samle på plater og hvordan det er nå?
Det er nok først og fremst at jeg nå bor med en platenerd som kjøper mye god musikk – men også mye «gubberock» og rare synth-greier (som han må høre på i kjellerstua). I tillegg har han klart å få tak i en del plater jeg liker til en billig penge, og han passer på at platene oppbevares ordentlig. Så til tross for gubberocken, så er det ganske ålreit.

Favoritt blant fysiske platebutikker?
Som tidligere Oslo-boer så må jeg nok svare Big Dipper på dette. De har godt utvalg av både nytt og gammelt, og ansatte med peiling. I tillegg har jeg spilt og signert plater der i forbindelse med mine plateslipp. Alltid hyggelig på Big Dipper!

Sist kjøpte plate?

Broken English – Marianne Faithful.

Ditt beste platekjøp noensinne?
Last Night On Earth av bandet Noah And The Whale. Bandet ble noen år etter utgivelsen oppløst, og skiva har ikke blitt trykket opp på nytt. Dermed så er plata jeg kjøpte blitt veldig sjelden, og har i følge Discogs doblet seg i verdi siden jeg kjøpte den. Det visste jeg jo ikke da, da. Men nå er den kul å ha i samlinga!

Tre plater som er på toppen av din wantlist?

Hot Fuss – The Killers


First Days Of Spring – Noah And The Whale


All Things Must Pass – George Harrison

Den beste gitarsoloen som noen gang er spilt inn?

Jeg hører egentlig ganske lite på musikk med gitarsoloer. Men jeg er svak for soloen på «Reelin´ In The Years» av Steely Dan!

Og den på slutten av «The Chain» av Fleetwood Mac.

Hva velger du?

Penger vs. Berømmelse
Berømmelse, men her vil jeg heller si anerkjennelse. Jeg tror jo berømmelse vil føre til penger, det gjør jo ofte det? Dersom er litt god med økonomi i alle fall. Så jeg ville kanskje omformulert spørsmålet til Penger vs. Anerkjennelse, om jeg får lov til å kritisere spørsmålene. Men altså, jeg skulle jo gjerne tjent mer penger også.

Talent vs. Flaks
Talent.

By vs. Bygd
By.

Favoritt sang på dialekt (ikke din egen dialekt)?

«Stor Stein» av Erlend Ropstad.

Den beste tekstforfatteren/Lyricist? (Din favoritt)
Jeg har mange favoritter, men av de jeg har blitt mest inspirert av er nok Laura Marling. Jeg har stjålet noen tekstlinjer fra henne oppigjennom, eller kanskje for det meste ord. Hun bruker mange vakre arkaiske ord.

Andre nevneverdige er Bob Dylan, Taylor Swift, Leonard Cohen og Phoebe Bridgers.

Favoritt film/TV-serie?
Favorittfilmen min er nok Mean Girls – en klassiker fra mine tenår som jeg gjerne kan se igjen hvert år. Men jeg ser for sjeldent på film, jeg er litt for rastløs. Til mitt forsvar har jeg sett mange eldre klassikere, altså. 2001 - A Space Odyssey og Badlands er også blant toppfilmene mine.

TV-serier ser jeg mer på. En favoritt der er The Crown, som jeg syns er en veldig god, og ikke minst lærerik serie, spesielt for en anglofil som meg.

Ellers har jeg ledd mye av Sex Education og Only Murders In The Building i det siste. For en trio Martin Short, Steve Martin og Selena Gomez er – hvem skulle trudd?

Vinyl, CD, Kassett eller Strømming. Hva foretrekker du?
Dessverre må jeg svare strømming, mest fordi det er enklest, men vinyl på en god andreplass! Det trekker ned at jeg må reise meg for å snu plata.

Er du en lyd freak/audiofil?
Nei, det vil jeg ikke si, men jeg liker jo at det låter bra. Jeg har hverken plass, tid eller penger til å bli hi-fi nerd.

Hva spiller du musikk på hjemme?
Enten på en Rega Planar 1 -platespiller med noen gamle sjarmerende høyttalere fra merket nor-vox. Til tross for navnet, tror jeg det er sveitsisk. Eller et Bang & Olufsen bluetooth headset som er i ferd med å falle fra hverandre. Om jeg er lat så hører jeg bare på høyttalerne på min MacBook pro, de låter overraskende bra.

En mixtape/spotifyliste for å hylle kjærligheten, hvilke tre låter må være med?
Jeg må ærlig innrømme at jeg foretrekker låter om ulykkelig kjærlighet, så dette spørsmålet var vanskelig.
"Lover" – Taylor Swift


"Make You Feel My Love" – Bob Dylan


"I Need You" – Nick Cave

Hvilke tre plater har påvirket/inspirert deg mest de siste tre årene?
Stranger In The Alps – Phoebe Bridgers


Signs Of Life – Foy Vance


Stick Season – Noah Kahan

En bra spilleliste du vil dele, hvorfor?

Jeg tar en jeg har laga selv, jeg. Jeg har nemlig forsøkt å lage en liste med bare skikkelig gode låter, låter jeg aldri blir lei av. Det hender at jeg legger til låter, men jeg prøver å tenke nøye over hvilke låter jeg legger til. Jeg kan nemlig aldri bli lei av dem, det er krav. I tillegg føler jeg også at spillelista viser frem min musikksmak på en god måte, så her er den:

En roman som gjorde inntrykk på deg?
Elskerenav Marguerite Duras. Det meste jeg har lest av Duras egentlig, men Elskeren er den eneste romanen jeg lest flere ganger, og den er like god hver gang. Romanene hennes er sterke minner og sterke følelser, og ingen overflødigheter. Dessverre kan jeg ikke fransk, så jeg kan ikke skryte på meg å ha lest henne på originalspråket. Men heldigvis er oversettelsene gode!

Sakprosa du vil anbefale?
To fagprosabøker jeg har lest de siste årene som jeg likte veldig godt er Havboka av Morten A. Strøksnes – jeg har alltid vært fascinert av havet og at så lite av det er utforsket. Tenk så mye rart det finnes der nede! Strøksnes sin bok er utrolig godt skrevet, og blander vitenskap og personlig beretning på en veldig god måte.

Den andre boka jeg vil nevne er Mamma er trygdaav Mímir Kristjánsson, som virkelig setter søkelyset på de som faller utenfor samfunnet på grunn av kronisk sykdom. En bok jeg syns alle skal lese for å få perspektiv på forskjellssamfunnet.

En favorittmusiker?
Laura Marling!

Minneverdig musikkøyeblikk?
En gang glemte jeg å gå av t-banen fordi jeg syns låta jeg hørte på var så god. Det var Blake Mills sin «If I am unworthy». Der er det noe heftig gitarspilling.

Hvilken konsertopplevelse kommer du aldri til å glemme?
Jeg er en som kan grine av musikk, men det skjer ikke så ofte. En av konsertene jeg virkelig hulke-grein på var Laura Marling på John Dee i Oslo. Det var en helt nydelig konsert av en artist jeg hadde hørt på i mange mange år, og endelig fikk sett spille live. Det var egentlig veldig deilig å bare stå der, lytte og grine!

Favorittfestival?
Audunbakken! En skikkelig koselig festival i skauen på Disenå i Sør-Odal.

Hvor vil du reise for å oppleve musikk?
Nashville hadde jo vært fantastisk å få oppleve, eller South By Southwest-festivalen i Austin.

Drømmejobb nå og da du var 13?
Nå vil jeg nok si at å kunne skrive bøker og musikk på fulltid er min drømmejobb, til tross for at jeg trives veldig som bibliotekar. Da jeg var tretten var drømmejobben journalist, men jeg innså etter hvert at jeg var for sjenert til å kunne bli det.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk?
Fotografering, gjerne analogt. Og kattene mine, da, om de kan kalles en hobby? Når jeg skal slappe helt av så liker jeg å spille The Sims. Det er omtrent eneste måte jeg virkelig kobler ut.

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak?
Jeg håper variert? Jeg tror mange blir overraska over hvor mye popmusikk jeg egentlig hører på da.

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på?
Ja, jeg er egentlig veldig glad i blues og soul, men hører ikke så mye på det. Så her har jeg lyst til å gjøre et dypdykk etter hvert. Kanskje lage min egen bluesplate en gang også.

Om du kunne ta med deg en person på en øde øy, hvem/hvorfor?
Jeg vil helst ikke reise til en øde øy.

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta?
Jeg var nok rundt 13-14 år da jeg aktivt begynte å luke ut radiopopmusikken til fordel for album og band. Så begynte jeg både å spille i band selv og dra mye på festivaler og konserter. Da så jeg hvor mye samhold, følelser og glede det er i musikken, og siden har jeg vært hekta.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden?
Mitt favorittband var The Killers. Det gikk mye i rock og indie. Arctic Monkeys, Arcade Fire og Death Cab For Cutie var også store favoritter.

Har musikksmaken din endret seg?
Litt. Jeg kan fortsatt høre på de gamle indiebandene. The Killers har jo gitt ut flere strålende album de siste årene og jeg regner dem fortsatt som en av mine favoritter. Men jeg hørte nok ikke så mye på country, americana og folk da jeg var tenåring. Den musikken oppdaga jeg seinere.

Hvilken plate kan du fremdeles sette på når du er lei av musikk?
Egentlig alt av Taylor Swift. Slår aldri feil med gode poplåter!

Et musikalsk tiår som du ville reise til om du hadde en tidsmaskin?
Det hadde nok blitt syttitallet. Det er mange artister og band jeg gjerne skulle sett live som hadde sin storhetstid på den tida, Joni Mitchell for eksempel! Jeg liker disco også, så tror syttitalllet ville vært optimalt for meg.

Er du nostalgisk?
Ja, men jeg syns også det er deilig å ikke være ungdom lenger.

Er det noe du har lyst til å lære deg?

Jeg har lyst til å bli god til å synge andrestemmer, og ta dem på sparket. Jeg må ofte øve i flere uker før jeg nailer en andrestemme.

Den best kledde musikeren?
Françoise Hardy!

Er du forfengelig?
Ja, dessverre.

Har du en tatovering du ønsker å vise?
Nei, det tør jeg ikke ta. Den skal være på kroppen min resten av livet, tenk om jeg angrer?

Er du en maksimalist eller minimalist?
Jeg vil si en blanding? Men heller kanskje mest mot minimalist. Jeg liker ikke å eie så mange ting.

Er du introvert eller ekstrovert?
Introvert.

Er du A eller B-menneske?
B-menneske.

Mental alder?
Jeg liker å løse kryssord, er glad i after eight-sjokolade, ønsker meg gåstaver og kan ergre meg over at ungdommen ikke kan kle seg ordentlig om vinteren. Så kanskje rundt 60? Men også kanskje sånn rundt 23? Jeg vet ikke hva jeg vil bli når jeg blir stor. Det hender også at jeg syns det kan være gøy å leke på lekeplasser, spesielt skli ned sklier, så det trekker jo enda mer ned på den mentale alderen.

Jeg føler meg nok ofte yngre enn jeg er, men sånn har vel kanskje de fleste det? Tida begynner å gå så fort når man bikker 25.

Hva begeistrer deg?
Mennesker som er skikkelig engasjerte og finner masse glede i det de gjør. Jeg liker de som nerder og kan masse om et tema som kanskje ikke er så vanlig. Eller musikere som ser ut som de koser seg skikkelig på scenen.

Hva er du redd for?
Mye, men mest at noen jeg er glad i skal dø plutselig.

Har du hatt en interessant drøm i det siste? Om hva?
Jeg har en gjentagende drøm som har fulgt meg i mange mange år. Drømmen går ut på at jeg ikke kommer meg til spillestedet jeg skal spille på. Hvorfor eller hvordan jeg ikke kommer meg dit varierer riktignok. I en drøm var det en heis som ikke ville stoppe, i en annen en buss som bare tok omveier og nå sist, for noen uker siden, at jeg ikke fant noe av utstyret jeg skulle ha med og tida løp fra meg.

Ifølge diverse nettsider om drømmetydning så kan det vise til at jeg føler at karrieren min eller livet mitt har stagnert. Men egentlig tror jeg at det bare handler om at jeg er lei av spillejobblogistikk.

Favorittdyr?
Katt. Jeg har to stykker, og klarer stort sett ikke ha en samtale uten å nevne dem.

Favorittmat?

Jeg har sjeldent spist en skikkelig dårlig pizza. Pizza er liksom godt uansett!

Favoritt kjøretøy/transportmiddel?
Kan jeg svare beina mine? Jeg liker best å gå!

Har du et forhold til religion?

Nei, det vil jeg ikke si. Jeg har vokst opp i en humanetisk familie, og har vel blitt en slags ateist eller agnostiker selv. Men jeg er veldig glad i kirker. Det finnes så mange vakre kirker. Om jeg er på byferie pleier jeg derfor stort sett å besøke en kirke. Gospelmusikk er jeg også veldig glad i. Men selv er jeg ikke troende.

Noe som du irriterer deg over?

Folk som legger seg oppi hvordan andre lever livet sitt.

Noe du angrer på?

Stort sett angrer jeg på at jeg ikke gjorde noe. Et eksempel på toppen av hodet er da jeg spilte på samme festival som First Aid Kit i 2014, og jeg ikke turte å hilse på dem da jeg så dem på backstageområdet. Ellers angrer jeg mye på at jeg ikke alltid har sagt fra når jeg har opplevd eller vært vitne til urettferdighet.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk?

Er ingen aktiv leser av noen aviser eller tidsskrifter, egentlig. Men jeg kan lese artikler om musikk og musikere jeg interesserer meg for. Syns også det kan være spennende å lese musikkanmeldelser. Ny musikk finner jeg stort sett enten via tips på Spotify eller venner.

Har du noe forhold til Platebransjen?

Ja? Jeg har vel det. Jeg har jo utgitt tre skiver. Min første plate ble sluppet på et ganske stort selskap, og da var jeg i møter i Stockholm på store kontorer med gullplater på veggene og kaffemaskin. Det var en opplevelse det, men masteren eier jeg ikke. Mine to andre på et mindre selskap, og de eier jeg masteren til. Det føles bedre å vite at musikken er min.

Sånne ting er jo noe man må forholde seg til, enten man gir ut selv eller lar andre gi ut musikken din. Men jeg må jo innrømme at jeg best liker å skrive musikk, enn å forholde meg til business-siden av bransjen.

Har du noen personer som har vært viktig for din musikksmak?

Jeg har jo vokst opp i et hjem med mye musikk. Pappa spilte mye Beatles, Dylan og Rolling Stones, samt blues. Mamma hørte mye på ABBA og klassiske countrysangere som Tammy Wynette og Dolly Parton. Så mange av klassikerne har jeg «fått inn med morsmelka», selv om jeg var innom Spice Girls, Britney, Christina og Pink før jeg syns mine foreldres musikksmak var god!

Ditt forbilde, eller en mentor som du har lært noe spesielt av?

Da jeg som tenåring gikk på kulturskolen hadde jeg en fantastisk lærer. Ofte kunne jeg være ganske frustrert for at jeg ikke kunne lese noter, ta låter på sparket eller visste masse om musikkutstyr som de kule bandguttene. Da sa læreren min at musikk handler om følelser. Og det har jeg alltid tatt med meg når jeg er usikker på meg selv og spillinga mi. Jeg er ingen veldig skolert musiker, og jeg er ikke særlig god på gitar. Men jeg har feel! Det har jeg troa på at jeg har!

Hva inspirerer deg?

Jeg kan ikke si at noe spesielt inspirerer meg. Inspirasjonen min kommer ofte plutselig og jeg tenker ikke alltid over hva som frembringer den. Men jeg kan ofte få inspirasjon av å reise, noe jeg gjør altfor sjeldent.
Og selvfølgelig å høre på god musikk, lese gode bøker eller se bra kunst. Og universets mysterier.

Favorittinstrument?

Gitar!

Favorittprodusent?

Daniel Lanois.Favorittplateselskap?

Mother Likes It, så klart!


Beste/fineste sangen til en begravelse?
En sang som den som begraves var glad i. I min begravelse ønsker jeg «She´s leaving home» av The Beatles.

Er det en musiker eller band som har fått altfor lite oppmerksomhet?

Jeg velger å svare nøytralt at musikkbransjen er hard, og det er så mange dyktige band og artister som fortjener mer oppmerksomhet. Og at folk må gå mer på konsert!

Jeg beundrer for øvrig Embla Karidotter som svarte seg selv, men så mye selvtillit har dessverre ikke jeg.

Har du noe du vil spørre deg selv om?

Svarte jeg bra nok på alle disse spørsmålene? Virker jeg smart?

Hvem burde jeg ha neste plateprat med?

Det må dere bestemme selv. Men jeg syns det er en liten overvekt av menn i platepraten, så gjerne en kvinne.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙