Hva leter du etter?

Sun Ra. Lys og mørke.

Som navnet kan antyde er Sun Ra senter for et lite kosmos av hele jazzens historie. Han var innom alt fra storband, afrojazz, bebop, ragtime, doo wop, fri-jazz og swing.

People have a lot more of the unknown than the known in their minds. The unknown is great; it's like the darkness. Nobody made that. It just happens. Light and all that — someone made that; it's written that they did. But nobody made the darkness. My music is about dark tradition. Dark tradition means a lot more than black tradition. There's a lot of division in what they call black. I'm not into division. I'm into coordination, discipline and tradition.

En av jazzens store outsidere

Sun Ra er en av jazzens store outsidere. Han var komponist, poet, performance-kunstner, aktivist og guru. Han improviserte med John Cage, fikk Coltrane til å bytte ut heroin med religion, og inspirerte noen av pop/rockens mest kreative (bl.a. The Residents, Captain Beefheart og Syd Barrett). Sun Ra lagde frijazz som er så fri at den nesten er umulig å lytte til. Samtidig lagde han jazz man faktisk kan plystre, og som er like tilgjengelig og lyrisk vakker som Kind of Blue og Sketches of Spain (Miles Davis).

Afrofuturisme

Artistnavnet viser åpenbart til sola, men òg til den egyptiske solguden Ra. Og da er det kanskje ikke så overraskende at verdensrommet, mytologi og Egypt er viktige grunnsteiner i Ras innstilling til musikk og til livet generelt. På den ene siden var han i kontakt med sine afrikanske røtter, og på den andre benektet han sin jordlige identitet, påstod å være i slekt med engler og født på gassplaneten Saturn!

Den litt virkelighetsfjerne astronomien og mytologien kombineres i Ras såkalte afrofuturisme. Afrofuturisme er kritisk mot sementerte, hvite oppfatninger av det afroamerikanske, og er samtidig en frigjørende blanding av ideologi, mytologi og science fiction som vil bane vei for en ny afroamerikansk kultur og fremtid. Dette kan også høres i musikken, som kan være den mest ekstreme fri-jazzen du noensinne har hørt, men òg funky, ur-rytmisk og uvanlig melodiøs.

Lyttetips

Diskografien til Sun Ra består av over 100 album, en haug med singler, og til sammen mer enn 1000 sanger! Hvert år blir det i tillegg utgitt litt for mange mer eller mindre useriøse antologier. Så det å finne frem i denne jazzjungelen er med andre ord et livslangt og til tider frustrerende prosjekt. Men her er noen av mine absolutte favoritter:

  • Adventure - Equation (og spol gjerne forbi ekkotrommene og frem til 2.10; til et av jazzens fineste saksofonparti)

På musikkbiblioteket har vi selvfølgelig både bøker, cd'er og vinyl om og med Sun Ra.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙