Hva leter du etter?
Deponi sitt debutalbum Angrip

Unge rockere fra Rogaland

Rock som musikksjanger har blitt erklært død nesten hvert eneste tiår siden den først oppstod. Det kan argumenteres for at andre sjangre som rap, elektronika og EDM har blitt mer dominerende og viktige i dagens musikkverden. Allikevel har rocken vist seg å være særdeles levedyktig og vanskelig å stoppe. Det dukker stadig opp nye band og artister som er tro mot rockens idealer og ulike stilretninger. Og det er alltid artister som klarer å videreutvikle og tilføre sjangeren noe nytt. Her har du tips om unge rockere fra Rogaland!

"Hey hey, my my. Rock and roll can never die" - Neil Young

Ingvald Vassbø - Diverse (2018-2024)

Ingvald André Vassbø er trommeslager, pianist, komponist og frilansmusiker fra Egersund. Han er en hyperaktiv musiker og spiller i det anerkjente jazzrockbandet Kanaan. I tillegg spiller han i Juno, Full Earth, Sex Magick Wizards, Barrage, Caramel, Shamblemaths og Magic Mirror. I 2023 og 2024 var Ingvald Vassbø innleid som livetrommis for trønderne i Motorpsycho. Ikke verst for en ung mann fra okka by som studerte ved musikklinja på Vågen vgs. i Sandnes og senere ved jazzlinja på NTNU i Trondheim. Vassbø er en meget kreativ og eksplosiv trommeslager, med en spillestil som blander klassisk jazz og progressiv rock.

Psyko Blasfemi - Psyko Blasfemi (2019)

Et herlig støyete og skranglete punkrockband fra Bryne med en klassisk nihilistisk holdning og sangtitler som «Jesus Was An Alien», «Martian War», «Terror» og «Psyko Blasfemi». De er inspirert av band som The Stooges, Sex Pistols, Misfits, Ramones og Fader War. Her går det raskt unna, tekstene spyttes ut og bandet fyrer på alle sylindre hele tiden. Ikke noe poeng å roe ned tempoet når du først er i gang. Psyko Blasfemi har varmet opp for storheter som Kvelertak og The Good The Bad and The Zugly. Liker du det høyt, raskt og aggressivt må du komme deg på konsert med Psyko Blasfemi. «One, Two, FUCK YOU!»

Bo Milli - Singler (2020-2023)

Bo Milli, som egentlig heter Emilie Østebø, er en ung sanger og gitarist fra Karmøy. Hun har gitt ut flere kritikerroste singler og EP-er, og har jobbet med produsent Odd Martin Skålnes (Aurora, Sigrid, Sløtface). Dette er fin indierock med tekster om livet som tjueåring, om frykten for å mislykkes og ønsket om å bli likt. Bo Milli har spilt på Øyafestivalen, By:Larm og Trondheim Calling, og turnert i Tyskland, Sveits og Østerrike. 90-talls indiesnobber og fans av artister som Belly, Aimee Mann og The Cardigans vil like dette. Bo Milli er også en artist som er bevisst på at alle kontrakter og avtaler er i orden. Veldig 2024.

Wrath - Singler (2021-2023)

«Det låt ein lom frå tjødnet. Dei underjordiske kallar», ”Blóð Mán” – Wrath

Alternativt metalband fra Haugesund med Jenny Rudi på gitar og vokal, Sander Skogen på trommer og Aron Vagle på bass. De spilte først i punkrockbandet Acid Cunt, men bandet ønsket å videreutvikle seg mer innen progressiv musikk. De oppgir selv Tool og Mayhem som inspirasjonskilder. Band som Gåte er en annen referanse. Wrath er inspirert av norsk folkemusikk, natur, myter og folklore. Med tekster både på nynorsk og engelsk er Wrath en fin blanding av melodisk hardrock og progressiv rock. Som flere andre unge, lokale rockeband gir de ut musikken sin på kassett, i tillegg til vinyl og streaming.

Poor Bambi - Singler (2021-2024)

Powertrio som spiller brutal og punka rock anno 2024. De frontes av en rå og tøff kvinne på vokal og gitar, Sarah Hestness og består ellers av Espen Eidem på gitar og Simen Amundrud på trommer. Bandet kjører et utradisjonelt oppsett med to gitarer og ingen bass. De har også lansert sin egen effektpedal til eget bruk og som kortreist kvalitetsmerch, laget av den norske produsenten Bråk. Poor Bambi har turnert i Norge, spilt i New York og på flere store musikkfestivaler. Deres singler har blitt spilt på engelsk radio, NRK P13 og flere store lokalradiostasjoner. Musikken har blitt sammenlignet med band som The Pixies, Paramore og Seigmen.

Eie - Singler og EP (2022-2024)

Emilie Eie er en meget aktiv sanger, låtskriver og journalist med utdanning fra jazzlinja på UiS. Under artistnavnet Eie lager hun musikk som veksler mellom det støyete og det mer harmoniske. Hun spiller og har spilt i flere andre band, som Sincerely Frank, Vok Ens, Valp, Piffany, West Side Trio, Great Apes Project og Kåte Klør. Eie har i tillegg markert seg som en modig samfunnsdebattant og en sterk forsvarer av ytringsfriheten. Hun ble utnevnt til årets Stavangerkunstner i 2024. Rett og slett en politisk rocker og kulturarbeider som ikke er redd for å si ifra. Musikken hennes er rock. Holdningen er punk.

Kåte Klør - Kunsten å kriga (2023)

Kåte Klør fra Stavanger spiller frisk og energisk garasjerock. Deres første album «Pessimistopia»kom i 2021. «Kunsten å kriga»er deres andre album. Bandet er sammen flere andre lokale band et friskt pust i norsk rock. Kåte Klør er inspirert av gammel blues sammen med garasjerock fra 1970-tallet. Vi hører også påvirkning fra nyere artister som Ty Segall og Thee Oh Sees. Bandet har spilt sammen med Skambankt på de største klubbene i Stavanger og på Rockefeller i Oslo. De har fått radiospilling på NRK P3 og Radio Nova. Dette er rock på dialekt i en tid hvor rocken visstnok er død. Det er den tydeligvis ikke.

Autonomie - No Peace, Only Violence (2023)

Dette er et solid bevis på at stadig nye generasjoner metalband dukker opp i Rogaland. Autonomie fra Hundvåg/Tasta består av en gjeng gutter mellom 16 og 19 år. De er tydelig inspirert av band som Sepultura, Metallica, Exodus, Slayer og Kvelertak. Musikken er en god blanding av aggressiv punk og old school thrash metal. Det unge bandet har turnert med Kvelertak, Norges største metalband, og de har delt scene med band som Deathhammer, Nerkomantheon og Blood Command. Autonomie ble Månedens Urørt artist i januar 2024.

Karavan - Unholy Mountain (2023)

Platecoveret på debutalbumet til Karavan fra Jæren sier alt. Dette er blytung og skitten doom, sludge og stoner rock, med tydelig inspirasjon fra det mest innflytelsesrike metalbandet av alle; Black Sabbath. Legg til musikken man finner hos band som Sleep, Weedeater og Darkthrone, sammen med tekster om bål, graver, drager, munker, demoner, planeter og fjell, så har du Karavan. De fleste av de 7 låtene på albumet tikker over 6-7 minutter. Her gjelder det å være tålmodig. Til tross for sin unge alder demonstrerer Karavan en imponerende kunnskap og stilsikkerhet om sjangeren. Albumet finnes både på vinyl og kassett. Far Out Man!

Mudslide - Magic Beans (2023)

Skitten, groovy og hard rock med inspirasjon fra klassisk 70-tallsrock som Led Zeppelin, Black Sabbath og Kiss, sammen med en dose stoner rock og Turbonegro-vibber. Debutalbumet er produsert med stødig hånd av Terje Winterstø (Skambankt, Kaizers Orchestra) og Roar Nilsen (The Dogs). Stavanger Aftenblad trillet terningkast 6 og utropte Mudslide til Stavanger-rockens tronarving. Bandet finner ikke opp kruttet på ny, men hvorfor gjøre det når god gammel årgangsrock fremdeles sitter som en kule? Håper ingen blir krenket av ordbruken, men dette er det man kaller for svett ballerock.

Håndgranat - Crust i vasken EP (2023)

Hardcoreband som har fått mye positiv omtale i det lokale musikkmiljøet. De består av 5 gutter under 20 år som ville lage et aggressivt og eksplosivt band med norske tekster. Bandet har spilt til stor jubel på Ungdommens Kulturmønstring og på konserter sammen med bl.a. Toxic Death, Karavan og Autonomie. Håndgranat er inspirert av band som Discharge, Reagan Youth og Bad Brains. De omtaler seg selv som «bipolar crust punk med hint av speedmetal og trønderrock». «Crust i vasken» er gitt ut på kassett av det Stavangerbaserte selskapet Ond Sirkel, som også gir ut Deponi og Todesking.

You Know Who - Dumb (2024)

Band med medlemmer fra Sandnes og Stavanger som blander 70-tallets Detroitrock type The Stooges og MC5, med 90- og 00-tallets scandirock der The Hellacopters og Turbonegro er de største bandene. Spesielt sistnevnte er en stor inspirasjonskilde. Faktisk så postet Turbonegro låten «She's a 10 (But She Doesn't Like Turbo)» på sin Facebook-side, og plutselig ble You Know Who kontaktet av folk fra hele verden som likte musikken deres. Medlemmene i bandet har erfaring fra band som Engstelig, Vicereine, Vrakfeber og Korvett. You Know Who har selv erklært at de er både Rock & Roll, med stor R. Dette er typisk fredagsrock med folk som alltid er klar for en fest.

Deponi - Angrip! EP (2024)

Punk- og garasjerock fremført av en gjeng unge jenter og gutter inspirert av norsk punk og metal, og band som Discharge og Minor Threat. Det rå lydbildet med fuzzbass, knallharde gitarer og buldrende trommer, kombinert med både mannlig og kvinnelig vokal, gir også assosiasjoner til 90-talls band som Babes in Toyland og Bikini Kill, den såkalte Riot grrrl-bølgen fra USA. Det er betryggende å høre en ny generasjon videreføre sinnet og aggresjonen fra punken. Deponi er et av de tøffeste nye unge bandene fra Rogaland. EP-en finnes også på kassett. Og ja, Deponi hate måker!

Bad Uforia - Let the Party Begin (2024)

Glam- og sleazerock fra Bryne og Sandnes, hvor ellers? Vi skriver 2024, men det føles som 1984. Dette er ekte 80-talls hardrock fra en gjeng unge energiske rockere som elsker trange skinnbukser, tatoveringer, hårspray, sminke, gitarsoloer (første låt på albumet starter selvsagt rett på en gitarsolo), og tekster om festing, damer og raske biler. Klisjéfullt til tusen, men kom igjen da, rock skal også være gøy og ikke alltid så høytidelig! Å se bandet live får deg garantert til å smile bredt, Bad Uforia vet å gi deg en skikkelig konsertopplevelse. Band som Mötley Crüe, Poison og Guns N' Roses er forbildene. Hvis dagens unge ikke liker Bad Uforia har bandet uansett et publikum i foreldre- og besteforeldregenerasjonen, i alle fall på Bryne og i Sandnes.

Let the party begiiiiin!

Hør på spillelisten Unge rockere fra Rogaland:

Sjekk også vår egen wiki og diskografi Rogalyd.

Har du hørt om Lydrommet på Sølvberget? Her kan du øve på gitar og piano, og lage musikk på pc og mikser. Løp og lån på Biblå!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙