Hva leter du etter?
Bok cover av boka "John & Yoko/Plastic Ono Band, bildet av ansiktene til John Lennon og Yoko Ono, begge med kort hår

Yoko Ono og aksjonskunst

1. verdenskrig gav oss aksjonskunsten, Yoko Ono var med å utvikle den videre.

Aksjonskunsten oppstod som en reaksjon på dårlige levekår etter 1. verdenskrig, og utviklet seg videre gjennom Fluxusbevegelsen, hvor Yoko Ono spilte en viktig rolle. Denne kunstformen utfordret tradisjonelle grenser og tok i bruk performancekunst og happenings. Etterkrigstidens postmodernister fortsatte denne eksperimenteringen, med kunstnere som John Cage og Nam June Paik. Yoko Ono, en sentral figur i Fluxusbevegelsen, fortsatte å utforske aksjonskunsten sammen med John Lennon.

I dag lever arven fra aksjonskunsten videre gjennom kunstnere som blant andre Marina Abramovich og Ai Wei Wei, som bruker sine kropper og handlinger som et medium for å utfordre samfunnets normer og politiske systemer. Aksjonskunsten forblir en avantgarde kunstform som stadig utfordrer og engasjerer publikum på nye måter.

Aksjonskunstens opprinnelse

Mellomkrigstidens kunstbevegelser som dadaismen og surrealismen var virkelig revolusjonerende og satte scenen for mye av den moderne kunsten vi ser i dag. Dadaistene og surrealistene utfordret konvensjonene og utforsket nye måter å tenke på gjennom kunst.

Marcel Duchamp's bidrag til aksjonskunsten var revolusjonerende med hans konsept av "readymades" og ideen om å utfordre konvensjonelle syn på kunst. Dadaistene tok dette enda lenger ved å skape absurde og provoserende verk som utfordret samfunnets normer og verdier.

Surrealistene videreførte denne tradisjonen ved å utforske det underbevisste og drømmenes verden gjennom sine kunstverk. René Magritte og Salvador Dalí var to av de mest kjente surrealistiske kunstnerne, kjent for sine fantastiske og gåtefulle bilder som utfordret publikums oppfatning og forståelse.

Denne perioden med aksjonskunst, dadaisme og surrealisme har etterlatt en betydelig arv i kunsthistorien, og fortsetter å inspirere og påvirke kunstnere over hele verden.

Yoko Ono og Fluxusbevegelsen

Yoko Ono har virkelig vært en sentral figur innen aksjonskunsten og har bidratt til å forme Fluxusbevegelsen gjennom sitt banebrytende arbeid.

Fluxusbevegelsen utfordret konvensjonene innen kunst ved å omfavne alle former for kunstnerisk utfoldelse, inkludert performancekunst, happening, musikk, installasjoner og mer. Yoko Ono spilte en nøkkelrolle i å bringe disse ideene til liv gjennom sitt arbeid, og hennes samarbeid med kunstnere som John Cage og Nam June Paik bidro til å forme retningen til bevegelsen.

Hennes kunstneriske praksis, som inkluderte verk som "Cut Piece", viste hennes forpliktelse til å utfordre publikums oppfatninger og skape dialog om viktige temaer gjennom kunstneriske uttrykk. Gjennom hennes banebrytende arbeid inspirerte hun ikke bare andre kunstnere, men også en hel generasjon til å tenke utenfor boksen og utforske nye måter å uttrykke seg på.

Det er også interessant å se hvordan Yoko Onos kunstpraksis har utviklet seg over tid, og hvordan hun fortsatt er aktiv og relevant i dagens kunstverden. Hennes pågående engasjement for Fluxus happenings og hennes evne til å utfordre grensene for kunstens form og innhold er virkelig beundringsverdig.

I 2024 har hun en aktuell utstilling på Nobel Peace Center i Oslo, som viser hennes arbeider fra hennes tid som kunstner, som bærer med seg budskap om fred og forsoning.

Aksjonskunst i dag

Aksjonskunsten er fortsatt en relevant og kraftfull form for kunstnerisk uttrykk. I dag brukes den ofte som et virkemiddel for å kommentere og utfordre politiske, sosiale og kulturelle forhold.

Kunstnere som Marina Abramovich og Ai Wei Wei er betydningsfulle kunstnere som er aktive i dagens aksjonskunstscene. Disse kunstnerne bruker sine kunstneriske praksiser til å stille spørsmål ved makten og utfordre etablerte strukturer. Gjennom sine performance, handlinger og provokative verk vekker de oppmerksomhet rundt viktige temaer som undertrykkelse, autoritært styre og krigens grusomheter.

Det er interessant å se hvordan aksjonskunsten i dag uttrykker seg gjennom nye medier, som sosiale medier og digitale plattformer. Kunstnere som Ai Wei Wei bruker disse verktøyene til å nå et globalt publikum og spre sitt budskap på tvers av landegrenser og kulturelle barrierer.

Jeg ønsker også å påpeke hvordan aksjonskunsten fortsatt er forbundet med kroppen som et sentralt medium, og hvordan kunstnerne ofte tar risikoer og utsetter seg selv for fare for å fremme sitt budskap. Dette understreker den direkte og kroppslige naturen til aksjonskunsten, som ofte søker å engasjere publikum på en fysisk og emosjonell måte. Den utfordrer normer og tradisjoner, og den kan være en kraftfull form for politisk og sosial protest. Gjennom å utfordre det etablerte og bryte grenser, bidrar aksjonskunsten til å skape nye perspektiver og stimulere til refleksjon og handling. Det er tydelig at akjsonskunsten fortsetter å være en dynamisk og relevant form for kunstnerisk uttrykk i dagens samfunn.

Kilder

Denne artikkelen er produsert med ChatGPT, og redigert av Sølvbergets ansatt før publisering. Den er basert på henvisningene til venstre i artikkelen, samt disse kildene:

  • Lennon, Y.O. (2020). «John & Yoko / Plastic Ono Band». Thames & Hudson.
  • Johnstone, N. (2005) «Yoko Ono: Talking», Omnibus Press, Norfolk
  • Larson, K. (2013). «Where the heart beats: John Cage, Zen Buddhism, and the inner life of artists», Penguin Books, New York
  • Andersen, Thomas Andersen. (2008) Modernisme: Tverrestetiske peilinger i musikk, billedkunst og litteratur. S.175-182.
  • «Ai Weiwei does Gangnam Style» fra okt. 2012: https://www.youtube.com/watch?v=n281GWfT1E8
  • «Ai Weiwei»: https://www.aiweiwei.com/

Anbefalinger

Bok

1000 års gleder og sorger : memoarer

Bildebok

I villskapens øye

Bok

Grapefrukt

Bok

In your mind : the infinite universe of Yoko Ono

Bildebok

Yoko Ono

Bok

John & Yoko/Plastic Ono Band

Bok

Til stede : essay

Bok

Hold stenhårdt fast på greia di : kunst og feminisme i Norge 1968-1989

Bok

Kurt Johannessen : 2007-2017

Bok

Feminist Avant-Garde : Art of the 1970s: The SAMMLUNG VERBUND Collection, Vienna

Bok

Performance art in Eastern Europe since 1960

Bok

Almost nothing : observations on precarious practices in contemporary art

Bok

Paik's virtual archive : time, change, and materiality in media art

Bok

Nam June Paik : the late style

Bok

Otherwise : imagining queer feminist art histories

Bok

Walk through walls

Bok

Ai Weiwei

Bok

Women, the arts and globalization : eccentric experience

Bok

Ai Weiwei : the first monograph

Bok

Nam June Paik : becoming robot

Bok

Bruce Nauman : the true artist = True artist

Bok

When Marina Abramovic dies : a biography

Bok

Performative monuments : the rematerialisation of public art

Bok

Where the heart beats : john Cage, Zen Buddhism, and the inner life of artists

Bok

The 'do-it-yourself' artwork : participation from fluxus to new media

Bok

Social works : the infrastructural politics of performance

Bok

Kvinners surrealisme : hyener og nattsommerfugler

Bok

Surrealismen = : Surrealisme = Surrealismi

Bok

Begin Again : A Biography of John Cage

Bok

Kjartan Slettemark : kunsten å falle

DVD

John Lennon/Plastic Ono Band : director & editor: Matthew Longfellow

Bok

Modernisme : tverrestetiske retninger i musikk, billedkunst og litteratur

Bok

Kurt Johannessen

DVD

John & Yoko : give peace a song

Bok

Salvador Dalí : liv og virke

Bok

Yoko Ono : talking

Bok

Magritte

Bok

History of the Surrealist movement

Bok

Art and feminism

Bok

Hvis sko fikk tær ... : formidling av surrealistisk kunst i skolen

Bok

Yoko Ono

Bok

Blam! : the explosion of pop, minimalism, and performance1958-1964

Artikler

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙