Problemstilling til romanen Svik

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

SPØRSMÅL: Hei, jeg har valgt å skrive min fordypningsoppgave om krimromanen Svik av Trude Teige. Jeg sliter med er å komme på en god og relevant problemstilling til oppgaven, og lurer derfor på om du har noen tips om mulige problemstillinger eller tips til hvordan jeg kan komme på en selv.

Svik av Trude Teige
SVAR: Hei! Hvis fordypningsoppgaven din skal handle om denne ene boka, ville jeg valgt å skrive om boken sett opp mot sjangeren den er skrevet i. Da vil du kunne skrive en fyldig oppgave. En problemstilling kan være: "Hvordan forholder Svik av Trude Teige seg til sjangerkjennetegnene for krim?". Se vår film om krimsjangeren: https://www.youtube.com/watch?v=VqmNUGPdzbM

I oppgaven kan du komme inn på dette (blant annet):
  • Krim handler som regel handler det om ett eller flere drap. Gjelder dette også for Svik? (Hint: Ja, men det er mer enn drapene som er mystisk i boka, og som bidrar til å dra handlingen framover. Hva gjør det med romanen at den foregår på to tidsplan, nåtid og andre verdenskrig?)


  • Hovedpersonen i en krim er som regel en etterforsker. Gjelder dette også for Svik? (Hint: Er det helt klart hvem som er hovedpersonen? Er det to? Og i så fall, hvordan er forholdet mellom dem?)


  • Mange krimbøker inneholder samfunnskritikk. Gjelder dette også for Svik, eller er det bare et mordmysterium? (Hint: Se på hvordan boka trekker inn andre verdenskrig.)Jeg vet ikke hvilke rammer du har fått for din oppgave, men hvis du velger en bok i tillegg til Svik, vil du også kunne sammenligne den med sjangerkjennetegnene for krim, og sammenligne den med Svik. Da får du enda mer "kjøtt på beinet".

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Sjekk også YouTube-spillelisten med alle våre filmer med tips og råd om fordypningsoppgaven.

An unhandled exception has occurred, see browser dev tools for details. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙