Hva leter du etter?
Gutta krutt og gledesdreperen av Alexander Istad og Espen Meling Sele

Boktips for 3.-4. klasse

Trenger du boktips til 3. og 4. klassingen, finner du det her! Tekstene er basert på forleggernes/distributørenes omtaler.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi som jobber med barne- og ungdomslitteratur at vi har noe til felles med lærere og foreldre.

Ønsker dere oppdateringer om nye barnebøker, finner dere et utvalg av kjekke bøker her:

Det spøker på fjellet av Sidsel Jøranlid

Mamma har arvet en hytte etter onkel Gunnar. Simon og familien har bare vært der noen få ganger. Men hver eneste gang de kommer opp på hytta, får Simon en ekkel følelse. Nå er det påskeferie og endelig møter Simon og søsteren Sanne noen andre barn. Men hva er det egentlig som foregår på den forlatte fjellstua over veien? Og er det ikke noe rart med de barna de møtte? Lettlest og passe skummelt! Fortelling for mellomtrinnet.

Noor og miniatyren av Julia Kahrs

En ganske alminnelig dag oppdager Noor noe helt ualminnelig i kjelleren. En miniversjon av seg selv! Hvorfor i alle dager har Noor fått en miniatyr? Men kanskje er det nettopp en miniatyr hun trenger? For i tillegg til plagsomme klassekamerater og enorme mengder lekser, har Noor prestert å melde seg på skolens juleshow - uten å ane hva hun skal framføre. Og da omstendighetene rundt juleshowet blir uventet farlige og mistenkelige, er det godt å ha en lur miniatyr på laget sitt. Fortelling for mellomtrinnet.

Noor og miniatyren av Julia Kahrs

Loke: en grusom guds guide til gode gjerninger av Louie Stowell

En vittig historie fortalt i dagbok-stil, spekket med tegninger og seriestriper, som skildrer frustrasjonen lurendreieren Loke føler når han blir sendt til jorda som gutt. Etter at ett av pekene hans går for langt, blir den stormannsgale og samvittighetsløse guden Loke sendt til jorda som en 'vanlig' 11 år gammel gutt. Hvis han kan bevise at han har noe godt i seg, kan han kanskje unngå å bli liggende under en giftdryppende slange til evig tid. For å holde et øye med ham, har Odin gitt Loke en magisk dagbok som tvinger ham til å fortelle sannheten. Og som om ikke det var ille nok å skulle bli et bedre menneske, må han greie det helt uten å bruke sine fantastiske magiske krefter. Det blir snart klart at Loke slett ikke klarer å skille godt fra ondt, ærlighet fra lureri eller venner fra fiender. Humor for mellomtrinnet.

Loke en grusom guds guide til gode gjerninger av Louie Stowell

Øya som glitrer i sølv av Helene Flood

Sofie, Kasper, Olivia og Edvard skal være på Sommerøya hele ferien. Men midt i idyllen begynner mystiske ting å skje. Hvem sender hemmelige signaler i mørket om natten? Er det sant som ryktene sier, at det spøker på øya? Og finnes det også en skatt? Øya som glitrer i sølv er en spennende bok for alle som liker mystiske grotter, magiske krefter og et skikkelig mysterium. Spenning for mellomtrinnet.

Øya som glitrer i sølv av Helene Flood

Gutta Krutt og gledesdreperen av Alexander Istad & Espen Meling Sele

Første bok i en ny, morsom serie. Boka er lettlest og gjennomillustrert. Alex, Nikk og Proffen bor i Ålesund sammen med en mamma som syr Sunnmørsbunader og en pappa som har som jobb å vaske bort måkebæsj på rådhusplassen. De går på verdens beste skole med verdens beste rektor, og livet er egentlig ganske bra. En dag de kommer på skolen annonserer rektor at han skal reise på en lang ferie med mannen sin. Men barna trenger ikke å bekymre seg. Han har nemlig hyret en skikkelig flink vikarrektor. Gutta Krutt gleder seg ikke akkurat til å ha vikar, men er enige i at den snille rektoren deres fortjener en ferie. Det går ikke lang tid før rare ting begynner å skje på skolen. Lærerne oppfører seg merkelig, nesten som roboter. Barna slutter å le og leke i friminuttene. Noe er virkelig galt. Gutta bestemmer seg for å ta saken i egne hender, men det viser seg å være lettere sagt enn gjort. Ved hjelp av et gammelt kart over Ålesunds underjordiske tunnelsystem, kjemisettet de fikk til jul og Nikks store følgerskare på internett nøster Gutta Krutt opp i et komplott som er større og farligere enn de kunne ha forestilt seg. Humor og spenning for mellomtrinnet.

Gutta krutt og gledesdreperen av Alexander Istad og Espen Meling Sele

Oskar og eg: alle plassane vi er av Maria Parr og Åshild Irgens

I Oskar og eg møter vi storesøster Ida og veslebror Oskar. Det er Ida som fortel historia, men den viltre og eigenrådige Oskar speler stadig hovudrolla i forteljingane hennar. Det handlar om lengten etter ein trampoline, om elvesafariar i vårsola og forsvunne vampyrar i haustmørket. Om hytter som er mindre enn ein hugsa, og cupcakes-kioskar som er finare enn forventa, om forandring og sakn, om melis og mold. Og om leik på lat og på ekte. Maria Parr har skrive ei fartsfylt og varm høgtlesingshistorie om det å vekse til og sjå livet i eit anna lys enn ein gjorde før. Oskar og eg er ein hyllest til kvardagen, til søskenforhold og til alle dei plassane vi er. Forteljing for småtrinnet.

Oskar og eg av Maria Parr

Billie og Bo av Kristine Rui Slettebakken

En barneroman om plutselig vennskap. Bo skal aldri ha en bestevenn igjen. Det var i hvert fall det han bestemte seg for da Abdullai flytta. Men da Billie begynner i klassen og bestemmer seg for at Bo er hennes utvalgte, har ikke Bo mye han skulle ha sagt. Og det er faktisk ganske fint å ha en uredd venn! Som nesten alltid har en kvist i håret, som hopper i iskaldt vann med rattata først og som hver dag venter på Bo utafor blokka. Men hva mener egentlig Billie med utvalgt?

Billie og Bo av Kristine Rui Slettebakken

Blade, Adam: Ilddragen Ferno

En ond trollmann har kastet en forbannelse over alle de magiske uhyrene i Avantia. Bare en ekte helt kan befri udyrene fra forbannelsen og hindre dem i å ødelegge landet. Tom kan være den helten det står skrevet om i de gamle skriftene. Merkelige ting har begynt å skje i Toms landsby. Først blir hestene angrepet. Så tørker elven ut. Alle avlingene brenner ned til jorden, på mystisk vis. Alle er skrekkslagne, men Tom er ikke redd. Han har alltid drømt om et ekte oppdrag. Han sverger en ed på å gå til kongen og komme tilbake med hjelp til landsbyen. Tom finner snart ut at det er flere landsbyer om sliter. Hele kongeriket har problemer. Håpet er nesten ute, helt til Tom blir sendt ut på det største oppdraget av alle: Monsterjakt.

Lemire, Sabine og Kjær, Signe: Molly og den nye skolen

Molly har begynt på ny skole, og det er ikke så lett. Hun må både gjøre seg kjent med skolen og med de andre elevene så hun har noen å snakke med. Bestevenninnen ser hun bare på dansingen. Tenk om Ellen allerede har fått en ny bestevenn! Hjemme er lillebror Mingus. Bøkene om Molly har mange illustrasjoner, korte kapitler og stor skrift. De egner seg både til høytlesning og selvlesning.

Hagerup, Linde: En venn for lite

Sara og Helene er bestevenninner. Problemet er at Saras foreldre ikke liker foreldrene til bestevenninna hennes. De har ikke helt sansen for grillinga og musikken de spiller og livet de lever. Innerst inne ønsker de nok at Sara burde lekt med noen andre. Derfor må Sara og Helene gi de voksne en lærepenge da Saras foreldre ikke har lyst til å la Sara være med på hagefesten hos Helene. De må rett og slett bytte plass, uten at de voksne får mene noe om det.

Otterlei, Camilla: Regnbuesommer

Det er sommer, og Simone blir kjent med Aaron, den nye nabogutten. Han er så kul, og Simone blir forelsket. Leah vil ha Aaron med i dansegruppa si som øver til høstens talentkonkurranse. Men Aaron digger Elvis. Det er også rykter om at han hadde et jentenavn der han bodde før. Det handler om vennskap, korttriks, forelskelse og musikk – og om å være seg selv.

Schaap, Annet: Lampe : et sjøsalt eventyr

Lampe heter egentlig Emilia. Hun bor sammen med faren i et fyrtårn. Hver kveld er det fyrvokterens datters oppgave å tenne fyrlykten slik at skipene på havet styre unna de farlige skjærene. En stormfull natt er uhellet ute, fyrlykten lyser ikke. Lampe har glemt å kjøpe fyrstikker. Det resulterer i at et skip grunnstøter. Fra da av blir ingenting det samme lenger. Lampe må gjøre tjeneste hos admiralen i Det svarte huset, der ryktet forteller at det bor et farlig monster. Det viser seg at en merkelig og vakker skapning lever i skjul i tårnet. Lampe blir dratt inn i en verden befolket av havfruer og pirater, der hun må kjempe alt hun kan for vennskap, frihet og retten til å være annerledes.

West, Tracey: Jorddragen våkner

Brage er en helt vanlig gutt på 8 år som bor på en bondegård. En dag dukker plutselig kongens soldater opp og tar ham med til slottet. Han skal trenes opp til å bli en dragemester. Brage er ikke sikker på om dette er noe for ham, men når han ser de tøffe dragene blir han overbevist. På skolen møter han Anna, Ragna og Bø som også skal trenes opp. Brage lurer på hva slags superkraft dragen hans har, for dragen virker litt daff og sliten. Den ligner litt på en slange, eller meitemark. Brage kaller derfor dragen sin for Markus. Etter hvert viser det seg at de to kanskje er de største heltene av dem alle. Drageskolen er en serie med drager, trollmenn, konger, superkrefter, magi, humor og spenning. Serien har korte kapitler, mye action og mange illustrasjoner.

Nilsson, Frida: Apestjernen

Ni år gamle Jonna bor på barnehjem. En dag svinger en gammel skitten Volvo opp foran barnehjemmet, og ut av bilen stiger en gorilla. Gorillaen vil adoptere et av de foreldreløse barna, og hun bestemmer seg raskt for å adoptere den spinkle Jonna. Jonna er ikke like sikker på om hun vil ha en stor rufsete og klønete gorilla til mamma. Dessuten har hun hørt at gorillaer spiser små barn. Jonna finner seg til rette hos gorillaen og den rotete gården hennes, men nå vil kommunestyret sende henne tilbake til barnehjemmet. Da må hun finne på noe, for Jonna har nemlig aldri vært så lykkelig som hun er akkurat nå.

Lapidus, Jens: Kunstkuppet

Jonathan har ingen venner i nærheten av der han bor. Aller helst vil han sitte inne og mekke på oppfinnelsene sine, men mamma maser på at han skal gå ut og finne på noe. En dag flytter Zasha inn i samme hus som Jonathan, og begynner i tillegg i samme klasse. Da begynner det å skje noe. Jonathan og Zasha danner Dillstad-banden. Det er en tyvebande i det godes tjeneste. Det første kuppet krever at mange løse tråder må samles. Det forsvinner mat fra matbutikken og en uskyldig kvinne anklages. Men når de er på klassetur på kunstmuseet og det dukker opp noen merkelige personer, kan de begynne å legge sammen puslespillbitene. Med intellekt og mot gjør de sitt første kupp.

Detter er første bok i serien Dillstadbanden.

Otterlei, Camilla og Valeur, Tiril: Jordskjelvhjerte

Simone har blitt invitert med av Leah og Eline til å starte en YouTube-kanal. De to vil bli YouTube-stjerner, men Simone har ikke lyst til å være med å snakke om turning, klær og sminke. I stedet blir hun i all hemmelighet med på Peters YouTube-kanal SuperMuza, hvor hamsteren Lucky-Line gjør labyrintløp. Kanalen blir en kjempesuksess, og de får så mange følgere at det blir katastrofe. Simone er redd for at Leah skal avsløre dem, men når jordskjelvet rammer blir alt forandret. Dette er en historie om hamstere, YouTube og kraften av ekte vennskap når alt står på som verst.

Jordskjelvhjerte av Camilla Otterlei og Tiril Valeur forside

Dahlgren, Jenny Alm og Flygare, Ingrid: Hannas hamstre

Når Hannas foreldre skiller seg får dverghamstrene hennes hvert sitt hjem, selv om Hanna vet at dverghamstre trives best sammen. Men en dag Hanna er alene hos pappa kommer katten Kurre inn med en hemmelighet. En bok for dyrevenner. «Min første leseløve» er en serie lettleste bøker med korte setninger og få ord på hver linje. Lettlest fortelling for småskoletrinnet.

Do, Anh: Ninjabytte

Nelson er en skikkelig nerd, ordentlig klein og ukul. Men når han våkner på sin tiende fødselsdag oppdager han at han er en ninja, og ikke en hvilken som helst ninja, men den siste ninjaen på jorda. Nå er det snart idrettsstevne på skolen, og Nelson gleder seg, selv om han har ninjakrefter og må passe på at han ikke vinner i absolutt alt. Men når han trenger ninjakreftene sine som mest, har det plutselig skjedd et uforklarlig bytte. Nå kan bestemor stå på hendene og slå salto, mens Nelson beveger seg som en gammel dame. Når det viser seg at en fare truer må Nelson klare å redde hele skolen - uten ninjakreftene sine.

Dette er tredje bok i Ninjakid-serien.

Svingen, Arne: Ånden i tekanna

Når Erik finner en eldgammel tekanne i veikanten, tenker han at det må være lykkedagen hans. Når han børster jord av den gamle kanna står det plutselig en ånd foran ham, og Erik har tre ønsker han kan få oppfylt. Men akkurat når han skal til å få ønskene sine oppfylt, bryter det ut kaos. Serien Svingens gale verden er humoristisk og absurd med sprø fortellinger. 

Dette er en av mange bøker i serien Svingens gale verden.

Widmark, Martin: Nelly Rapp og trollmannens bok

Nelly Rapp er en uredd monsteragent og jobber i det skjulte for å bekjempe monstre og spøkelser. Nå er Nelly og bestevennen Valle på vei til Jubelfossen i noen dager for å fiske, men på toget får Nelly en hemmelig beskjed av konduktøren om at hun har et nytt oppdrag: menneskene i den lille byen Piskvik har gjort bekymrende utslag på misfornøyelsesbarometeret. Nelly må ta med seg en intetanende Valle til byen for å prøve å løfte en grusom forbannelse som gjør at alt i byen snur til ulykke.

Les også de andre bøkene i serien om Nelly Rapp - monsteragent.

Hai, Magdalena: Den lille mareritt-butikken og kile-krisen

Ni år gamle Nina går inn i den lille mareritt-butikken i håp om å få seg jobb. Der blir hun møtt av et merkelig syn, butikkinnehaveren ruller rundt på gulvet i ukontrollerbar latter, som om han blir kilt av en usynlig hånd. Nina får hjelp av et spøkelse ved navn Paddy, og sammen begynner de å lete etter et pulver som kan u-kile innehaveren, men det er ikke lett når innehaverens kjæledyrblekksprut planlegger verdensherredømme og skaper trøbbel med rulleskøyter på alle tentaklene sine. Dette er en fortelling med mye humor, grøss og fantasi.

Klepp, Anneli: Leona i premietrøbbel

Leona er en ramp som alltid havner i trøbbel. Med seg har hun alltid sin litt mer forsiktige venn Felix, en fornuftens stemme som Leona aldri hører på. Nå skal klassen deres på tur i skogen, men læreren er skikkelig sur. Leona finner på en lur plan for å muntre ham opp, alle liker jo premier, til og med lærere. Hun har nemlig med seg mange flotte ting i sekken som alle er nødt til å bli glade for. Men alt går ikke helt som det skal når Leona prøver å blidgjøre læreren med brente pølser, gjørmevann, en krukke med harebæsj og elever som faller ned fra trærne. Min første leseløve er en serie lettleste bøker med korte setninger og få ord på hver linje. 

Les også første bok om Leona: Leona i rottetrøbbel

Muncaster, Harriet: Isadora Måneblomst og snøgutten

Isadora Måneblomst er helt spesiell. Det har seg nemlig slik at moren hennes er en alv, faren er vampyr, og Isadora er litt av begge deler. Isadora elsker å leke i snøen, og nå har tanten hennes, som er en snøalv, forhekset hagen til et magisk vinterland. Isadora lager en snøgutt, men fordi snøen er magisk, blir snøgutten levende. De to blir venner, men snømagi varer dessverre ikke for alltid, og nå må Isadora klare å redde vennen sin før snøen smelter. Boka er illustrert i sort, rosa og glitter.

Det er skrevet mange bøker om Isadora Måneblomst, både på norsk og engelsk.

Fretheim, Tor og Torseter, Øyvind: Fortellingen

Dette er en fortelling om forfatteren som er lei av å sitte alene foran et tomt ark. Forfatteren kommer seg ut på gata og jakter på inspirasjon og en fortelling. Snart får han flere følgere, og alle er spente på om han vil finne fortellingen sin. Dette er en fortelling om hvordan en fortelling blir til, hvor vanskelig det noen ganger kan være å få den ned på papiret, og hvordan fortellingen går fra å være en idé i forfatterens hode, til en ferdig fortelling som tilhører leseren.

Aarø, Selma Lønning: Milla leter etter gull

Bestevenninne Milla og Filla er sammen hver dag. Det er sommerferie og Filla skal få være med Milla på hytta. Mens de sitter om bord i båten og spiser kjeks, kommer en eldre mann forbi og spør dem hvorfor de ikke leter etter skatten. De to venninnene er enig at det kommer til å bli en super sommer når de i tillegg har en skatt å lete etter på øya. Milla har bestemt at de også skal finne den. Men så dukker Otto opp, og han påstår at han eier alt på øya. Til og med skatten, hvis de finner den. Da legger Milla en plan. Historien er humoristisk og gjenkjennelig. Dette er en løs oppfølger til Milla bestemmer.

Chamblain, Joris: Kikki og mysteriet med den forsvunne dyrehagen

Kikki er en nysgjerrig jente som finner mysterier overalt. Sammen med de to vennene Lena og Erika, og med litt hjelp fra en eldre forfatter, kaster hun seg ut i hverdagens små og store eventyr. For det finnes eventyr hvor som helst, bare man vet hvordan man skal kikke etter dem. En dag oppdager Kikki og vennene hennes en eldre, mystisk mann som går inn og ut av skogen, med maling over hele seg. Og en snakkende papegøye. Kikki kan rett og slett ikke gå glipp av dette mysteriet. Boka er krydret med Kikkis egen fargerike dagbok, skisser og avisutklipp.

Nylund, Maiken: Rikka på ordentlig og forever

Rikka og Lise er bestevenninner, men alt forandrer seg den høsten da Lise plutselig blir forelsket. For Rikka er ikke forelsket. Definitivt ikke. Hun har mer enn nok med en pappa som bor i en annen by, småsøsken og steforeldre, og en ny gutt i nabohuset. Og når hun attpåtil blir uvenner med Lise, er ingenting lenger som det skal. Dette er en fortelling om å være 10 år og midt mellom barn og ungdom, om å være mellom alt og alle, og føle at man ikke hører til noe sted.

Daneskov, Lars: Steinfjes

Lulus mamma er frisør og klipper alltid de samme frisyrene. Faren er alltid travel, og fyker ut av huset med skjorte og slips hver dag for å gå i møter i kommunen. Lillebror Morgan, som Lulu trodde det skulle være morsomt å få, er bare en siklende unge som ikke kan noen ting. Det er i grunnen ikke morsomt å være Lulu. Men så finner hun steinen Steinfjes. Når hun holder steinen i hånden går alt hun ønsker seg i oppfyllelse. Moren lager vanvittige puddelfrisyrer, faren drar på jobb i shorts og hawaiiskjorte og kjører motorsykkel. Morgan prater som en foss, banner som en bryggesjauer. Plutselig er ingenting kjedelig lenger. Men så blir superhelten fra de kortene bestevennen Leo samler på levende og står i rommet 2 ½ meter høy med skjold og lysende øyene. Da vet ikke Lulu hva hun skal gjøre.

Lysiak, Hilde: Hundehelten

Hilde Lysiak er 9 år og krimreporter. Hun er hovedperson i sin egen serie som er inspirert av nyhetssaker Hilde har dekket i virkeligheten i nærmiljøet. En av de første sakene hun dekker er et innbrudd i Orange Street. Noen har stjålet muffins, og snart forsvinner en pai også. Hilde og søsteren hennes, fotografen Izzy, må intervjue vitner og følge spor. Hilde må klare å løse saken i tide til at hun kan publisere nyhetssaken sin på nettet. På hver side er det humoristiske illustrasjoner. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Dette er første bok i serien Hilde tar saken.

Riley, Andy: Kong Kortbukse og den onde keiseren

Edwin er ingen vanlig gutt. Han er nemlig konge, med egen trone og rustning, og et slott med hemmelige ganger. Kong Edwin er glad i undersåttene sine, og hver fredag bruker han pengene sine til å kjøpe sjokolade til dem. Men sjokolade er dyrt, og en dag er kongen tom for penger. Undersåttene blir lei seg, og vil ha en ny konge, med nye løfter. Dessverre er den nye keiseren ond og løftene hans er full av løgner.

Dette er første bok i serien om Kong Kortbukse.

Baddiel, David: Foreldrebyrået

Barry ønsker å bytte ut foreldrene sine med noen som er mye kulere. Han er lut lei de han har. De er kjedelige, de er strenge og det er deres skyld at han heter Barry. Da han blir tatt med til Foreldrebyrådet, går drømmen om å få nye, bedre foreldre i oppfyllelse. Nå skal han få velge seg perfekte foreldre. Dessverre tar det ikke lang tid før Barry skjønner at det å velge nye foreldre er mye vanskeligere enn han hadde trodd.

Øvreås, Håkon: Blåse

Super-rikingen Tom Hane kommer til bygda for å bygge opp verdens største hønsefarm. Problemet er at han har planer om å etablere farmen akkurat på det jordet hvor superheltene, Blåse, Svartle og Brune har trehytten sin. Problem nummer to er at pappaen til Åse nettopp har mistet jobben. Som vanlig kreves det superheltkraft for å få orden i sakene. Bare det ikke blir for mye for heltene å ordne opp i denne gangen.

Jøranlind, Sidsel: Skituren

Det er snart skidag, og Anders vil lære Khalid å gå på ski. De begynner med å trene i bakkene bak blokkene, men en kveld tar de lysløypa inn i skogen. I en bratt bakke er Anders uheldig og faller. Foten hans gjør vondt, og det er mørkt og kaldt. Dette er en fortelling om en skitur som plutselig blir alvor, om vennskap og om verdien av å hjelpe hverandre. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift.

Lirhus, Agnar og Markhus, Rune: Gutten og det glødende treet

Tiles far leter etter skatter. Han har gravd flere hull i hagen, og en dag vokser det opp et mystisk tre i ett av dem. Treet bærer lilla nøtter som kan bli til hva som helst. Plutselig er alt mulig for Tile og den lille familien hans. Men dyrene advarer ham. De mener han må hugge ned treet før det er for sent. Historien tar opp temaer som ressursmangel og overforbruk, og er skrevet med kjente vendinger fra folkeeventyrene.

Hagerup, Klaus og Aisato, Lisa: Jenta som ville redde bøkene

Snart 10 år gamle Anna elsker bøker. En av hennes beste venner er bibliotekaren Monsen, som er over 40 år. En dag forteller Monsen Anna hva som skjer med de bøkene som ingen låner på biblioteket. De forsvinner. De ødelegges. Anna lurer på hva som da skjer med de som bor inni bøkene, om de også forsvinner. I så fall er det nesten ikke til å holde ut, tenker Anna. Hun må redde bøkene, men vet ikke hvordan. Dette er en poetisk historie om å elske og lese, samt om kjærligheten til alle som bor i bøkene.

Tolonen, Tuutikki: Monstervakt

For Hilla 11 år, Kalle 9 år og Maikki 6 år og 4 måneder begynner sommerferien merkelig. Moren har vunnet en to ukers avkoblingsferie i Lappland, og mens hun er borte, har de fått en assistent som skal passe på dem. Men det er ikke en vanlig hjemmehjelp som dukker opp, det er et halvmenneske, en raggete tusse. Snart viser det seg at flere av kameratene til barna også har fått en tusse i huset. Barna begynner å undersøker hvor tussene egentlig kommer fra, og hvorfor de har kommet. De finner viktige opplysninger i en gammel fagbok, og Maikki får også vite mye interessant når hun snakker med badekåpen sin. Dette er også en historie om vennskap og toleranse.

Guibert, Emmanuel: Et lite esel som deg og meg

Arild er et sjarmerende, blått esel med briller. Han bor sammen med foreldrene sine i en liten by. Bestevennen hans er en gris, og han er forelsket i en vakker ku som går i klassen. Læreren er en hund og gymlæreren er en enorm hane. Arild synes selv at han er en helt, på absolutt alle måter, og modig, super-kjekk, og høy. Det vil si, han har nok et stykke å gå før han er en ordentlig helt, men han har ikke tenkt å la det hindre ham i å vokse og bli verdens tøffeste helt. Serien om eselet Arild er lett å lese, og inndelt i korte kapitler. Historiene handler om kjærlighet, vennskap, mobbing, rasisme, selvtillit, urettferdighet, ærlighet osv. Illustrasjoner i tegneseriestil.

Anderberg, Åsa Strollo: Tvillingene

8 år gamle Bruno er tre tusen og noen dager gammel. Han bor i Sverige, er tingleter og han liker Lego, lasersverd, klinkekuler, Minecraft og judo. Brunos beste venner er tvillingene Tom og Ture, som har rommet fullt av Lego. Men plutselig skal bestevennene flytte veldig langt vekk. Nå lurer Bruno på hvordan alt kommer til å gå. Bruno skriver og tegner om alt som skjer, også om det som helst ikke skulle skjedd. Fortellingen har mange illustrasjoner som i stor grad er integrert i tekst og bilde, med f.eks. snakkebobler og kommentarer til illustrasjonene. Det er mye humor og gjenkjennelighet og utfordringer for Bruno.

Dette er første bok om Bruno i serien Bruno 3000.

Gibbes, Lesley og King, Stephen Michael King: Jazz vil bli politihund

Jazz er en liten hund som drømmer om å bli politihund. Han er modig, flink og superrask, men ser ikke ut som en politihund. Likevel er han overbevist om at han vil kunne gjøre en utmerket jobb, selv om han kommer fra en slekt med tandre utstillingshunder, søsteren hans er til og med blitt veskehund. På politiskolen blir det tøffe tak, og Jazz begynner å tvile på om han har det som skal til. Forhåpentligvis har de plass for en som Jazz i politiet. Boka er gjennomillustrert.

Dette er første bok om politihunden Jazz!

Hagerup, Linde: En bror for mye

Da Sara kommer hjem fra skolen merker hun at noe er galt. Mammas bestevenninne er død. Det betyr at den fem år gamle sønnen hennes, Steinar, er helt alene i verden. Saras foreldre bestemmer at Steinar skal bli en del av familien deres. Steinar flytter inn og blir lillebroren til Sara, og Sara blir nødt til å være snill mot ham. Men i Saras øyne er Steinar bare håpløs og irriterende, og hun ønsker at han skal forsvinne. Men Steinar er der hele tiden og ødelegger alt som var fint før. Sara og familien hennes kan ikke ha det sånn. Da kommer Sara på en genial ide som forandrer alt, igjen. Dette er en alvorlig, men samtidig humoristisk fortelling om noe nært, vart, klokt, morsomt, både respektfullt og bøllete, om de største og små ting.

Kaurin, Marianne: Deres majestet

Iver er 9 år og er en helt vanlig gutt. Helt til den dagen det begynner ei ny jente i klassen. Da liker han plutselig fargen lilla aller mest, hestehaler og rosa blinkesko. Edvarda har rett, brunt hår og lukter like godt som prim. Iver gjør alt han kan for å være i nærheten av Edvarda som har flyttet inn i bygården ved siden av ham. Edvarda lar ham får bære sekken hennes, lar han få være tjeneren hennes, åpne dørene for henne, og tillater at han kaller henne Deres Majestet. Men det er Aleksander i klassen som får Edvarda til å le, så det spørs hvor lenge Iver orker å være tjeneren hennes. Dette er en fortelling om den første forelskelsen. Fortelling for småskoletrinnet.

Vernon, Ursula: Harriet den uovervinnelige

Hamsterprinsesse Harriet er ingen typisk prinsesse, selv om hun er smellvakker til hamster å være. Hun synes egentlig det er ganske kjedelig å være prinsesse. Helt til den dagen kongen og dronningen forteller henne om forhekselsen den onde rottefeen kastet over henne ved dåpen. Den dagen hamsterprinsessen fyller tolv, kommer hun til å stikke seg på et hamsterhjul og falle i dyp søvn. Dette er gode nyheter for Harriet, for det betyr at hun er uovervinnelig helt til hun fyller 12 år. Sammen med Mulbert, hennes trofaste ridevaktel, drar hun ut på spennende eventyr. Hun er usårlig og redder prinsesser fra drager og omvendt. Men den dagen hun fyller 12 år trer forhekselsen i kraft på en nokså uventet måte.

Dette er første bok i serien: Hamsterprinsessen.

Svensson, Martin: Julius og klassefesten

Julius og Linn går i samme klasse. Julius liker Linn veldig godt. Så godt at han vurderer å spørre henne om hun vil bli sammen med ham. Men han vet ikke helt hvordan han skal si det. Da det skal være klassefest siste helgen før sommerferien, og han får høre at det er en ekte kyssefest, bestemmer han seg for å gjøre alvor av å spørre henne. Humor for småskole-/mellomtrinnet.

Vi har flere bøker om Julius.

Mewburn, Kyle: Dinosaurdalen

Herman Hule er en genial steinaldergutt som bor i Dinosaurdalen sammen med stammen sin og dinosaurene. Dessverre er ikke de andre i familien hans spesielt smarte, så Herman som er et huleboer-geni, passer ikke helt inn med resten av stammen. De andre liker rett å slett ikke å tenke. Herman blir derimot høyst uventet venn med en meget høyt utvikle T. rex. Siden Herman er et huleboer-geni må han ta ansvar når det blir krise, og det skjer ganske ofte. Han må blant annet forhindre at en rasende T. rex vil ødelegge landsbyen deres, men det haster, for stammen står i fare for å bli dinosaurmat. Serien om Herman Hule er full av sprø humor og spennende eventyr. Gjennomillustrert.

Dinosaurdalen er første bok i serien Herman Hule.

Reeve, Philip og McIntyre, Sarah: Den magiske vinteren

De to barna Shen og Sika og deres 66 små genserkledde mops deltar i en konkurranse om å komme først til Nordpolen og Snøfar, som vil oppfylle vinnerens høyeste ønske. De konkurrerer blant annet mot Helga Hammerfest og hennes isbjørner, juksemakeren Sir Basil-Dumpling og Shackleton Jones med sin mekaniske slede. Sledeløpet er langt, kaldt og fullt av farer. Alt Shen og Sika har, er hverandre, og de 66 små mopsene. Boka har korte kapitler og mange fargerike illustrasjoner. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Degerman, Anna Holmström: Vampyrvarsel

Det er snart Halloween. Titti liker ikke vampyrer og skrekkhistorier. Men det finnes noe som er verre enn liksom-vampyrer. En virkelig vampyr har nemlig flyttet inn i huset til Titti. Titti vet ikke hva hun skal gjøre. Heldigvis har hun en modig venn, og hun kjenner en vampyrekspert. Sammen kan de kanskje stoppe vampyren. Dette er en lettlest og humoristisk vampyrfortelling. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Pritchett, Georgia: Wilfred redder verden

Den superduperonde Alan flytter inn i nabohuset til Wilfred sammen med en furten robot og den tause bikkja Kevin Phillips. Alan har en latterlig, men likevel kjempeond, plan om å ødelegge verden. Nå er det opp til Wilfred å stoppe ham. Dette er en oppfinnsom historie om en ganske engstelig gutt. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Les gjerne flere bøker om Wilfred!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙