Hva leter du etter?
Leonardo Di Caprio i The Revenant

Årets beste filmer 2016

En årsbesteliste fra filmbibliotekaren i 2016. Kom innom og sjekk ut bibliotekets filmsamling i 2. etasje. NB! Listen er basert på hva som ble innkjøpt i 2016, ikke nødvendigvis produksjonsår.

Amer (2009) Psykedelisk homage til giallofilm fra den franske regissørduoen Hélène Cattet og Bruno Forzani. Form over innhold, eller formen er innholdet om du vil. Hovedperson Ana følges i 3 faser av livet i en fargerik mikstur av fantasi og virkelighet. 
BD

Big Short, The (2015) Historien om fire tilsynelatende ubetydelige finansmenn som forutså en ikke helt ubetydelig boligkrise i USA. Masse energi og humor her, spesielt fra Christian Bale i en uforglemmelig rolle. Noe så sjeldent som kompleks økonomisk underholdning. 
DVD/BD

Bridge of Spies (2015) Oh, stødige Steven! Spielberg loser publikum gjennom en drivende spionthriller med Tom Hanks i hovedrollen. Får det nesten til å høres litt kjedelig ut. Det er bare en utmerket gjennomført god film.
DVD/BD

Brooklyn (2015) Historiske romantiske dramaer tenner sjeldent en gnist hos meg. "Brooklyn", lagt til 1950-tallet med Saoirse Ronan i hovedrollen har alt: kjærlighet, kulturkonflikt, sladder og så videre . Det som skal til for å skape drama. Det er en streit, men vakker sak, filmatisk sett, men er ikke overøsende klissete. Se gjerne en litt mindre streit romantisk film lagt til New York på 50-tallet : "Carol" med Cate Blanchett. Så begge på samme kveld. Funket bra. Romantisk drama for begge kjønn. DVD/BD

Creed: the legacy of Rocky (2015) Akkurat det verden ikke trengte, nok en film i Rocky-serien, men «Creed» drar en «Force Awakens» og går tilbake til røttene. Rocky har hengt hanskene fra seg og tar på seg å trene den uslipte diamanten Adonis Johnsen, sønnen til sin gamle motstander/mentor Apollo Creed. Sylvester Stallone viser også sitt komiske talent. Helt sant.
DVD / BD

En natt i Berlin (2015) Skutt i én tagning. Pulserende thriller, takket være blendende kameraarbeid, men også på grunn av den nesten utilgivelig naive hovedkarakteren Victoria.
DVD / BD

Den franske forbindelsen (2014) Flere husker vel The French Connection eller Brennpunkt New York med Gene Hackman som politimannen Popeye Doyle fra 1971. Dette er derimot ingen nyinnspilling, men omhandler samme narkotrafikken mellom Marseille og New York. Denne gang i Marseille istedenfor New York. I tillegg til selve handlingen så ser Den franske forbindelsen ut som en 70-tallsfilm og den føles som en 70-tallsfilm. Tungt, brutalt og stilfullt.
DVD/BD

Dheepan (2015) Franske forstadsproblemer er ikke noe nytt emne i filmsammenheng. Perspektivet til Dheepan, nyankommet flyktning fra Sri-Lanka med bakgrunn fra tamilske tigrene, gir filmen kraft, som blanding av sosialrealistisk drama og thriller.
DVD

Everybody Wants Some!! (2016) Richard Linklaters mesterverk "Boyhood" fulgte en gutt i 12 år fram til college. Her følger vi Jake og hans huskamerater 3 dager før collegestart i 1980. Passe smart, tidsriktig koloritt, tøft soundtrack og et knallbra ensemble, som vanlig av Linklater. Og så er det mye fine discomoves, litt linedance og en dose slamming. BD/DVD

Forbidden Room, The (2015) Koooo-kooo! Guy Maddin viser seg som en av de mest fargerike filmskaperne i et forsøk på å gjenspille tapte stumfilmer. Å oppsummere Maddins film blir meningsløst, den henger ikke på greip, som en historie altså, men sys sammen gjennom et spektakulær hyllest til filmmediet. Mange vil nok bli forarget, enkelte føle seg belønnet. Ta sjansen.
DVD/BD

Green Room (2016) Filmskaper Jeremy Saulnier fikk mye positiv oppmerksomhet for sin hevnthriller Blue Ruin. Hans siste film Green Room følger et punkband som havner på en spillejobb fra helvete uti skogen. Det utvikler seg til et forrykende intenst kammerspill. Anton Yelchin som dessverre gikk bort i en alder av 27 år tidligere i år har en hovedrollene og leverer en kraftfull prestasjon.
BD

Hail, Caesar! (2016) Før jeg gikk jeg rundt i en boble og trodde ALLE likte Coen-brødrene. Det stemmer overhodet ikke og denne fikk jo rimelig lunken mottakelse. En parodi på det grandiose Hollywood på 50-tallet, og som alle gode parodier preges den av kjærlighet og latterliggjørelse. Flust av nåtidens talentfulle skuespillere fikk oppleve en svunnen tid nettopp fordi filmen i seg selv inneholder så flotte grandiose øyeblikk som ikke finnes lengre. Og det er så mye herlig tåpelige karakterer her, divaer, ekstravagante dansenumre og coensk komikk at det ble en sjelden gliseopplevelse.

Hateful Eight, The (2015) Mer kammerspill. Trodde verden hadde fått nok Tarantino. Feil. Alle Tarantinos kjennetegn; kjekk i kjeften dialog, eksplosiv vold, på linje med Reservoir Dogs. Musikken til Morricone er verdt halve filmen. Som The Revenant; en enkel historie glimrende fortalt. Også en sanselig bikkjekald filmopplevelse.
DVD/BD

Hitchcock/Truffaut (2015) Francois Truffaut overrasket nok en del filmsnobber i sin tid da han erklærte sin store fascinasjon og respekt for den gang litt mer uglesette Alfred Hitchcock. Truffaut gjennomførte en rekke intervjuer med Hitchcock som resulterte til utgivelsen av boken «Hitchcock/Truffaut». En slags dokumentar om tilblivelsen av boken og dens betydning. Et must for alle filminteresserte.
DVD

Kiss of the spider woman blu-ray cover

Kiss of the Spiderwoman (1985) Endelig tilgjengelig på dvd! Hector Babenco sin oscarvinner om den transseksuelle og den macho revolusjonære som deler celle i et sør-amerikansk fengsel. Kammerspill av ypperste sort med William Hurt og Raul Julia. Fabelaktig gjensyn.
DVD

Listen Up Philip (2014) En selvgod film av Alex Ross Perry om en særdeles selvsentrert forfatter fra New York. Anbefales til fans av selvsentrerte new yorkere med krøller og runde briller. Ikke ulikt sistnevnte. Altså temmelig bra.
DVD/BD

Lost River (2014) Ryan Goslings regidebut. Hånet i Cannes, lunkent mottatt av kritikerne. «Rett på video», som vi sa i gamle dager var sjeldent et kvalitetstegn. Ved god hjelp av fotograf Benoit Debie og Johnny Jewels coole synthscore har Gosling levert en ambisiøs debut som på et vis er en fabel og kommentar til en bys forfall (filmet i Detroit). Med smak av Winding Refn og David Lynch. Det holder for meg.
DVD/BD

Louder Than Bombs (2015) Joachim Triers internasjonale gjennombrudd, kunstnerisk sett. Sårt familiedrama med ypperlige Gabriel Byrne, Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg. Selv med det amerikanske indiefjeset Eisenberg beholder Trier beinene godt plantet i europeisk art house. Unggutten Devin Druid overskygger dessuten dem alle som familiens yngste sønn.
DVD

Martian, The (2015) Ridley Scott sin adaptasjon av Andy Weirs roman “Marsboeren” om den ensomme astronauten som ble antatt død etter et mislykket oppdrag Mars. En vanskelig oppgave og en utfordring selvsagt å portrettere, men som Matt Damon takler utmerket. Særdeles trist, men samtidig overraskende morsom.
DVD/B

Me and Earl and the Dying Girl (2015) Begynner å bli en del av disse pseudoindie tenåringsfilmene etterhvert, men dette var en positive overraskelse! To nerdete tenåringsgutter blir nesten tvunget til et vennskap med en kreftsyk pasient. Røper vel lite ved å si den ikke er fri for sentimentalitet, men den bikker ikke over, og er smart fortalt. Ble vel egentlig ganske rørt.
DVD

Midnight Special (2016) Blir ofte nevnt i samme åndedrag som årets Netflix-hit "Stranger Things". Guttungen Alton har spesielle evner, såpass spesielle faktisk at han tilbes av en religiøs kult og etterlyses av det nasjonale sikkerthetsbyrået. Michael Shannon spiller glitrende som faren som forsøker å holde gutten sin skjult fra dem alle. Årets sci-fi-thriller!
DVD/BD

The Neon Demon (2016) Winding-Refn-filmer deler alltid publikum i 2, grovt sett. Ene fraksjonen anser ham for å være en glatt, overflatisk spekulativ særing som burde holdt seg til reklame og musikkvideoformatet, den andre ser på fyren som en auteur, en kunstner som lager ekte film-filmer. Begge deler er jo litt sant. Ikke minst med Neon Demon som jo handler om et overflatisk miljø hvor det glatte stiliserte betyr alt. Den har noen partier som kunne vært en musikkvideo, den har deler som ville blitt ansett som kunst hvis man satte den i loop på et galleri. Det er bra at vi har Nicolas Winding-Refn. Lett å disse, lett å elske. Noe av det friskeste som gikk på kino i 2016, etter min mening. I Stavanger i hvertfall.

Night Moves (2013) Kelly Reichardt har etablert seg som en særegen regissør. Her beveger hun seg over i thrillerland hvor Jesse Eisenberg, Dakota Fanning & co tilhører en gruppe radikale miljøaktivister med tvilsomme midler. Reichardts sedvanlige sakte oppbygning kler historien godt og som sammen med Jeff Grace sitt dvelende soundtrack gjør filmen høy på stemning om ikke action.
BD/DVD

Queen of Earth (2015) Alex Ross Perry fulgte opp den misantropiske Listen Up Philip med et psykososialt drama hvor Elisabeth Moss nok en gang overbeviser etter livet som Mad Men-Peggy. Moss og hennes beste venn/fiende er på hyttetur i en nedadgående sinnsmessig spiral. Hvor Ross Perrys forrige film virket som et slags mørkt vink til Woody Allen føles dette mer som et nikk til Bergman ala Persona.
BD/DVD

Revenant, The (2015) Et enkelt hevndrama på papiret av mesterregissør Alejandro G. Iñárritu. Mye snakk om «bjørnescenen», forståelig nok. Di Caprio får gjennomgå her, nesten over the top. Og så er det den fabelaktige fotografien, utsøkte kalde filmmusikken. Årets bokstavelig talt kjøligste film, ved siden av Tarantinos frosne gullkorn.
DVD/BD

Sangen fra havet (2014) Håndtegnet irsk animasjonsfilm fra Tomm Moore, mannen bak «Secret of Kells». Nydelig tegnet og emosjonell kraftig historie basert på keltiske myter. For store og små.
DVD

Sicario (2015) Og der ble Denis Villeneuve for alvor tatt opp i regissøreliten. Grensene tøyes på begge sider i kampen mot narkotikahandelen mellom USA og Mexico. Brutal historie med bunnsolide skuespillere som Josh Brolin, Emily Blunt og ikke minst Benicio Del Toro.
DVD/BD

Slow West (2015) En moderne western. Tittelen er temmelig deskriptiv for filmen. En sakte western om en skotte som drar over Atlanteren på jakt etter sin elskede. Ironisk nok Innspilt i New Zealand for å få fram det vakre amerikanske landskapet. En overraskende reiseskildring med solide uforutsigbare karakterer spilt av Michael Fassbender, Ben Mendelsohn og Kodi-Smith McPhee. Sistnevnte begynner virkelig å vokse til (gutten i The Road og den underkjente amerikanske remaken Let Me In).
DVD/BD

Star Wars: The Force Awakens (2015) Gigantiske forventninger i fjor. Og den innfridde. Klarer alt det de tre forrige ikke klarte å gjenskape fra den opprinnelige trilogien. Litt påtvunget, men tydelig avtrykk fra en fan boy. Historien gjentar seg og takk lov for det. Nykommer Daisy Ridley leverer en kanonprestasjon som Rey.
DVD/BD

Visit, The (2015) M. Night Shyamalan. Eneste av hans filmer det enes om er vel «Den sjette sansen»? «The Visit» prøver seg på den vanskelige øvelsen «grøsserkomedie». I tillegg baserer filmen seg på den etter hvert slitt teknikken «found footage», som «Blair Witch Project» populariserte på 90-tallet. Kort fortalt: to søsken dra for å besøke sine besteforeldre. Besteforeldrene er litt merkelige, for å si det sånn. Kan ikke huske å ha sett en film som fikk meg til å skvette og le så mye om hverandre. Hvis målet var en absurd spennende morsom grøsserkomedie så lykkes han fullt ut.
DVD/BD

Youth (2015) Folk under 60 rynker på nesen når jeg anbefaler denne, akkurat som om det skulle være geriatriske Marigold Hotel. Vel, den handler om to eldre karer, spilt av Michael Caine og Harvey Keitel på et hotell. Likheten stopper der. Innholdsmessig og filmspråklig har Sorrentino massevis av kjøtt på beina. Mannen ga verden den Fellini-aktige oscarvinneren «Den store skjønnheten». Han viser nok en gang maestrotakter med morsomme og såre «Youth».
DVD/BD

Også verdt å få med seg:

Anomalisa (2015) DVD/BD
Black Mass (2015) DVD/BD
Deadpool (2016)
Det helt nye testamentet (2015) DVD
Captain Fantastic (2016)
Carol (2015)
En mann ved navn Ove (2015) DVD/BD
End of the Tour (2015) DVD/BD
Grand Hotel (2016)
Girlhood (2014) DVD
Hardcore Henry (2015)
Stabukker (2015) DVD
Straigh Outta Compton (2015) DVD/BD

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙