Hva leter du etter?
Fra Puttes eventyr i blåbærskogen

Barnebokklassikere

Her finner du er liste med bøker for de barna som har lest «alt» av det som er utgitt de seneste årene, og som kanskje ønsker seg noe helt annet.

En klassiker er en bok som har holdt på kvaliteten gjennom generasjoner. Det vi si at den fremdeles engasjerer, og at den ikke har blitt svekket av at kultur og holdninger har endret seg.

Mens bøker og fortellinger har blitt nedskrevet for voksne i flere tusen år, er barnelitteraturen veldig ung. Det var ikke før på 1800-tallet at man begynte å skrive bøker ment for barn. Disse var gjerne oppdragende, og viste en tydelig forskjell på hva som var forventet av barna, både gutter og jenter. Bøkene som presenteres her er alle over 50 år gamle, de ble originalt skrevet for barn og kan enda underholde og glede dagens unge.

Tove Jansson og Mummidalen er høyt vedsatt over hele verden. Jansson har skrevet bøker for både barn og voksne, det spesielle med Janssons fortellinger er at de engasjerer både unge og gamle. Flere av hennes bøker blir ansett som bøker for alle aldre. I de senere årene har det kommet flere nyutgivelser av de eldste Mummitrollbøkene, med originale illustrasjoner. Vi har dem på biblioteket, og her får du et par fine eksempler:

Trollmannens hatt

Det er solskinn og munter stemning i Mummidalen. Alle fryder seg over at det endelig er sommer igjen, og Snorkfrøken gjør sitt livs største strandfunn. Men ingen idyll varer evig. En tryllehatt, skyer man kan sveve på og skumle forvandlinger gjør sommeren ganske så farlig. Første gang utgitt i 1948.

Det usynlige barnet

Det usynlige barnet er en samling fortellinger om Mummitrollets forunderlige verden. Snusmumrikken som lager en vårvise, Filifjonka som tror på katastrofer, og Mummitrollet som finner verdens minste og siste drage. Et usynlig barn blir synlig igjen, hatifnattenes hemmelighet blir avslørt, og julen blir sett på med litt uvanlige øyne. Første gang utgitt i 1962.

Elsa Beskow hadde sitt gjennombrudd med Puttes eventyr i blåbærskogen utgitt i 1901. Beskov gav ut en lang rekke barnebøker frem til 1952, illustrert av henne selv og fremdeles elsket av mange. Fortellingene er gjerne på rim, som er morsomt for både barn og voksne. Disse bøkene finner du i bildebokkassene våre. Her er to eksempler:

Puttes eventyr i blåbærskogen

Putte er på vei inn i skogen for å plukke bær til moren som har bursdag. Han finner ingen ting, helt til en liten mann dukker opp. Han er blåbærfar og skal hjelpe Putte med å finne noen bær til kurven. Første gang utgitt i 1901.

Solegget

Det var en gang en liten alvepike som bodde i et hult tre i skogen. Alvepiken og fuglene i skogen var bestevenner. Straks hun så et egg falle ut av et rede, skyndte hun seg å klatre opp til fuglemammaen med det. En dag da alvepiken ruslet rundt i skogen, fikk hun øye på noe stort og gult og rundt som lå i gresset. "Nei, for et stort egg!" tenkte hun. "Hvor i all verden kan det være kommet fra?" Men da hun løftet på hodet, fikk hun se et stor hull i skyene. "Å, nå skjønner jeg hva det er," tenkte hun. "Den stakkars solen har mistet egget sitt, og nå er det så mange skyer at den ikke kan finne det igjen." Første gang utgitt i 1932.

Anne-Cath. Vestly har som kjent skrevet flere serier for barn. Hun har skapt debatt med bøkene sine, og har latt barn være barn gjennom sine tekster. Vestly ble nok sett på som et friskt pust av mange i sin samtid, og også i dag ser vi at flere av hennes bøker blir populære igjen. Her har vi trukket frem noen seirer utgitt for over 50 år siden.

Ole Aleksander 1953-1958

I Ole Aleksander-bøkene får vi del i hverdagslivet til en vanlig byfamilie på 50-tallet, men med barnets opplevelsesperspektiv. Selv om vi befinner oss tilbake i tid, er bøkene aktuelle, da Ole Aleksander er som unger flest, en nysgjerrig og impulsiv liten fyr som av og til er til bekymring for mor og far.

Mormor og de åtte ungene 1957-1961

Mor, far og de åtte ungene bor på ett rom og kjøkken i den store byen. I første etasje bor Hulda Nedenunder. På fortauet utenfor huset står lastebilen til far. En dag kommer mormor på besøk. Anne-Cath. Vestlys varme og kloke bøker om den romslige familien med åtte unger, en hund og en mormor i huset har gledet barn og voksne 50-tallet.

Lillebror og Knerten 1962-1974

Bøkene om Lillebror og Knerten er en av Anne-Cath. Vestlys aller mest populære serier. Vi hører om hvordan det er å være minstemann i familien, og det er ikke alltid så greit. Ensomt kan det også være, ikke minst når familien nettopp har flyttet til et nytt sted, mor jobber, far pendler og storebror Phillip er på skolen hele dagen. Men heldigvis finner Lillebror en fururot som ser akkurat ut som et lite menneske. Han får navnet Knerten, og blir Lillebrors beste venn, en han kan betro seg til og dele alt med.

Aurora 1966-1972

Anne-Cath. Vestlys klassiker om en familie som ordner seg litt annerledes enn folk flest på den tiden! Det er ikke lenge siden Aurora flyttet til blokk Z, så hun kjenner ingen barn der, og de hun møter blir hun litt redd for med en gang. Særlig Knut, som synes hun har så rart navn. Aurora nekter å gå ut en stund, men det viser seg at Knut er en hyggelig fyr, og etter hvert blir hun kjent med Nusse og Brit-Karen også - og mormor i huset i skogen.

Astrid Lindgren er også en veldig kjent og kjær forfatter. I dag er Lindgrens bøker stadig oppe for debatt, men dette ser ikke ut til å dempe folks engasjement for bøkene hennes. Foruten de kanskje mest populære Pippi og Emil, finner du her et utvalg av Lindgrens bøker utgitt mellom 1944-1968.

Vi på Saltkråkan

Vi på Saltkråkan handler om Tjorven som bor på øya i Stockholms skjærgård, sammen med familien og hunden Båtsmann. Familien Melkersson bor der om sommeren og Tjorven blir godt kjent med dem. Opprinnelig er Vi på Saltkråkan en svensk TV-serie fra 1964, skapt av Olle Hellbom og Astrid Lindgren. Vi på Saltkråkan er den eneste av Astrid Lindgrens fortellinger som ble skrevet direkte for tv. Serien ble innspilt i 1963, og boken kom ut for første gang i 1964.

Barna fra Bråkmakergata

Lotta, Jonas og Mia-Maria bor i et gult hus i en liten gate som heter Bråkmakergata. Det heter den fordi det bare bor bråkmakere der nå for tiden, sier pappa. Lotta og de andre leker hele dagen, og det fins vel nesten ingen som har det så morsomt som dem. Hun finner på så mye rart, den ungen, sier morfar. Pappa sier Lotta er sta som ei gammal geit. En gang hengte Lotta rislappene sine opp i et tre, så de hang der og duvet nesten som blad. Da hun ble sulten, bet hun i lappene, og så var det bare halve lapper igjen. - Jeg leker at jeg er et lite lam som beiter i skogen og spiser blad av trærne, sa hun.

Karlson på taket

Karlson er en vakker, gjennomklok og passe tykk mann i sin beste alder. Karlson er Lillebrors bestekamerat. Det er ikke alle som har en venn med propell på ryggen og hus på taket, og i tillegg er han verdens beste dampmaskinpasser og verdens beste bløtkakespiser!

Barna i Bakkebygrenda

I Bakkebygrenda bor det sju barn. De leker nesten hele tiden, og noen ganger går det ganske vilt for seg. Det skjer alltid noe i Bakkebygrenda! Du får høre om at barna lager sin egen Barnas dag. Da får Kristi leke med lammene og alle de andre dyra i Bakkebygrenda. Når det er vår, hopper de fra vedskjultaket og rir på oksen. Og når julen kommer, er det tid for å lage pepperkaker, gaver og fest! Astrid Lindgrens bøker om Bakkebygrenda er inspirert av hennes egen barndom.

Mio min Mio

Var det noen av dere som hørte radio 15. oktober i fjor? Var det noen av dere som hørte at de etterlyste en gutt som var blitt borte? Her er det hallomannen sa: «Stockholmspolitiet etterlyser ni år gamle Bo Vilhelm Olsson, som siden i forgårs har vært savnet fra sitt hjem i Upplandsgaten 13.» Slik begynner Mio, min Mio. Men politiet fikk aldri noen opplysninger fra noen som hadde sett han. Hvor ble han egentlig av. Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio og havner i Landet i det Fjerne, er en storslått og vakker fortelling som vekker tanker om livet og døden, det gode og det onde og om kjærlighetens makt.

Roald Dahl er verdenskjent for sine magiske, forunderlige og morsomme barnebøker. Her vil vi trekke frem hans første barnebok, som er kjent for mange, men ikke alle.

Verdens største fersken

James Henry Trotters foreldre ble spist av et neshorn, så nå bor han sammen med sine to forferdelige tanter. En stekende varm sommerdag skjer det noe merkelig. En enorm fersken begynner å vokse i hagen. Snart ruller James og verdens største fersken vekk fra de fæle tantene. Det blir begynnelsen på en fantastisk og vidunderlig reise.Første gang utgitt i 1961.

C. S. Lewis er mest kjent for fortellingene om Narnia. Disse bøkene har inspirert flere av dagens forfattere, men de har også lært mange flere viktigheten av å drømme seg bort og slåss for det som er viktig.
Krøniken om Narnia ble utgitt mellom 1949 og 1954, og er en fantasi fortelling med andre verdenskrig som bakteppe. Bøkene har både blitt filmatisert, illustrert og omskrevet.

Andre klassikere:

Den lille larven Aldrimett av Eric Carle

Første gang utgitt i 1969. Fremdeles godt likt og godt utlånt på biblioteket. Carles bøker kommer stadig i nye utgivelser, Den lille larven Aldrimett er også kommet som app.

Eventyret om Petter Kanin av Beatrix Potter

Den ulydige Petter Kanin går på grønnsakslang i Gregersens hage, selv om fru Kanin oppfordrer barna sine til å holde seg langt vekk fra hagen hans. For der kan man komme ut for noe virkelig farlig. Søstrene til Petter Kanin, Vipsen, Vimsen og Dunhale, er lydige små kaninunger, mens Petter Kanin er rampete og nysgjerrig. Første gang utgitt 1902.

Det suser i sivet av Kenneth Grahame

Dette er en eventyrlig fortelling om dyrene som bor langs elvebredden. I dette merkelige, menneskelignende dyresamfunnet lever herr Mold Varp og herr Vann Rotte fredelig sammen, men den selvgode og utspekulerte herr Padda lager stadig problemer for dem. Historien forteller om Herr Paddas forkjærlighet for biler, hans dristige flukt fra fengselet, kampen mot gangstere, inntrengerne fra Ville Skogen og hans møte med herr Vann Rotte og herr Muld Varp. Fortellingene ble opprinnelig skrevet som godnatthistorier og ble sendte til forfatterens sønn hver dag mens han var på ferie. Denne utgaven er nyoversatt og fullstendig, med unntak av ett kapittel, samt at den er nyillustrert. Første gang utgitt i 1908.

Veien til Agra av Aimée Sommerfelt

På veien fra Allahabad til Agra trasker trettenåringen Lalu og den sjuårige søsteren hans Maya. Maya lider av en alvorlig øyesykdom som kan gjøre henne blind. Veien til Agra er støvete, brennhet og overbefolket, og om natten truer både slanger og sjakaler. Men barna holder motet oppe, for Lalu har hørt at det finnes et sykehus i Agra som kan helbrede Mayas sykdom. Første gang utgitt i 1959.

Den hemmelige hagen av Frances Hodgson Burnett

Lille, gretne Mary Lennox vokser opp i India. Der tilbringer hun dagene innendørs, kun omgitt av tjenere. Da foreldrene dør i en kolera-epidemi, blir hun sendt til sin rike onkel på Misseltwaite hovedgård i England. Det skal by på forandringer for den bortskjemte tiåringen. Ikke bare oppdager hun at det går an å behandle menneskene rundt seg med respekt hun fatter interesse for naturen som omgir gården. Mary vokser og blir sterkere for hver dag, godt hjulpet av godhjertede Yorkshire-Martha og broren hennes. På godset er det en avstengt hage, og inne er det mange lukkede værelser, men Mary lar seg ikke avspise med forbud og halvkvedede viser. Hva befinner seg bak eføymuren? Og hvorfor hører hun lyden av et barn som gråter? Historien om Marys utforskning av den hemmelige hagen, av årstidenes veksling, av vennskap og vekst, har beveget stadig nye generasjoner lesere. Første gang utgitt i 1911.

Fem-serien av Enid Blyton

Fem-bøkene er en serie på 22 bøker om fem barn som kommer opp i de underligste situasjoner og løser mange gåter. Dette er fremdeles en populær serie, og de har kommer i nye versjoner. Dette er en serie bøker som passer for de på småtrinnet som elsker krim og mysterier. Første gang utgitt i 1942.

Trollkrittet av Zinken Hopp

Jon finner Trollkrittet og tegner seg en kamerat som heter Sofus. Så lager han en port inn til en eventyrverden. I denne boken kan du lese om alt som skjer der inne. Der får du møte trollet Komle, kong Per den slemme, en snill bestemor, en ugle som heter Anna Susanna både forlengs og baklengs - og mange flere. Og når alt blir svart eller du er helt sikker på at du ikke finner veien ut av boken, så gjør du det likevel. Forunderlig eventyr for småtrinnet. Første gang utgitt i 1948.

Skatten på Sjørøverøya av Robert Louis Stevenson

Skatten på sjørøverøya er ofte kalt for "tidenes mest berømte sjøreøverroman". Jim Hawkins, den fattige sønnen til en engelsk vertshusholder, har et ekte skattekart mellom hendene. Det viser hvor sjørøverkaptein Flints store gullskatt ligger gjemt. Jim drar ut på ei eventyrlig reise med skonnerten Hispaniola for å finne sjørøvernes øy i Stillehavet. Flere er ute etter skatten, og Jim skjønner etter hvert at mange av sjømennene på Hispaniola er sjørøvere. De venter bare på det rette øyeblikket, da de skal drepe Jim og vennene hans, og tilrøve seg gullet. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. Utgitt første gang i 1883.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙