Hva leter du etter?

Max, Mischa og referansene

Hva har egentlig filmen Apocalypse Now, billedkunstneren Mark Rothko, og skuespillet Neshornet av Eugène Ionesco til felles? 

Er du fortsatt forelsket i romanen Max, Mischa og tetoffensiven av Johan Harstad? Eller har du ikke rukket å lese den ennå? Nå kan du uansett bruke sommeren på å dykke ned i denne fantastiske romanen.

Max Hansen fra Forus

Max, Mischa og tetoffensiven kom på tampen av 2015 og ble rost i skyene av anmelderkorpset. Med sine mektige 1082 sider er det ikke en bok du leser ut på et par kveldstimer, men det vi lover deg er en fantastisk leseopplevelse som du vil fryde deg over hele sommeren.

Boka er en slags oppvekstroman (men også mye mer!) om Max Hansen fra Forus. Vi får et innblikk i oppveksten på Forus og etter hvert i USA når han uvillig flytter dit som ung gutt sammen med sin familie. Han knytter nære vennskapsbånd til den jødiske gutten Mordecai, og sammen blir de hekta på teater. Etterhvert treffer han den store kjærligheten: den aspirerende billedkunstneren Mischa Grey.

I boka blir vi også kjent med Max sin onkel, som flyttet til USA på 60-tallet, lot seg verve til Vietnamkrigen og siden brøt kontakten med familien.

En bok om tilhørighet

Boka er massiv. Det føles nærmest umulig å forklare hva den handler om på noen få korte linjer! Men det er en stor bok som handler blant annet om oppvekst, vennskap, kjærlighet, krig, teater, film, USA, litteratur og musikk. Mest av alt handler den om tilhørighet, følelsen av å ha eller ikke ha et hjemsted. Eller som det står i forlagets omtale av boka: Hvor lenge kan man egentlig være borte før det er for sent å dra hjem?

Boka er spekket med referanser til andre romaner, skuespill, musikk, billedkunstnere og historiske hendelser.

På en egen bokøy i 1. etasje har vi stilt ut boka, samt mange av bøkene og verkene som blir nevnt i den, samt andre bøker som omhandler tema i boka. «Max, Mischa…» og de andre bøkene til Johan Harstad er også på plass.

Alt kan selvsagt lånes.

Bøker relatert til Max, Mischa og Tetoffensiven

Her er et utvalg av relaterte bøker og filmer. Se nederst i nettsaken for å reservere.

  • Johan Harstad: Max, Mischa og tetoffensiven
  • Apocalypse now
  • Brewster McCloud
  • Beckett: Vente på Godot
  • Thomas Mann: Døden i Venezia
  • Ionesco: Neshornet
  • Sonic Youth: Daydream nation
  • Joseph Conrad: Mørkets hjerte
  • Ulf Renberg: Per Kleiva


Extra: Mer Max og Mischa!

Da boka kom ble det også gitt ut en deluxe-utgave i begrenset opplag, hvor det var inkludert to ekstra bøker: en retrospektiv kunstkatalog over Mischa Greys kunst (med ca 50 sider lang introduksjon) og en katalog med plakater relatert til boka; plakater for de omtalte kunstutstillingene, filmene, og teaterforestillingene. Alt er fiktivt selvsagt, og Johan Harstad har laget alt det grafiske arbeidet selv.

Nå har Harstad lagt ut disse åpent på nettsiden www.issuu.com/lacktr . Dette er absolutt verdt en titt!

Mischa Grey kunstkatalog: https://issuu.com/lacktr/docs/mmt1

Plakatboka: https://issuu.com/lacktr/docs/mmt2

Johan Harstad fikk Gull i kåringen «Årets vakreste bøker» i kategorien «åpen klasse», arrangert av fagorganisasjonen Grafill. Se videopresentasjon av boka og les juryens begrunnelse her: http://www.grafill.no/avb/vinnere/2016/apen-klasse/apen-klasse/

The Apthorp, bygningen på Manhattan som er sentral i boka finnes på ordentlig. Du kan lese om den her: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Apthorp

Wikipedia har selvsagt også en artikkel om tetoffensiven.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙