Hva leter du etter?
John Le Carrés forfatterskap

Noe av det man trenger å vite om John le Carrés forfatterskap

Etter Berlinmurens fall og jernteppet ble trukket til side har John le Carré tatt for seg problemstillinger som er mer enn bare relevante. Her følger en gjennomgang av hans bøker fra 1961 til og med 2017.

Noen av mine beste leseropplevelser har jeg fått ved å lese le Carrés (David Cornwell, født 1931) romaner. En ting som er sikkert er at han aldri vil motta Nobels litteraturpris. Dette fordi han skriver sjangerlitteratur, slik også var tilfellet med en annen stor britisk forfatter, Graham Greene. Innenfor denne sjangeren, spenningsromaner eller thrillere, er han den ubestridte eneren.

Det er kanskje ikke så mye action i hans bøker. Sammenlignet med Flemings James Bond, nesten ingenting. Men så er jo James Bond verdens nest lameste superhelt. Han unngår kjønnssykdommer og skrumplever, og redder verden nesten hver uke med sin Walther PPK (den lameste: Fantomet). Men en trenger ikke action når helten heter George Smiley!

A call for the dead / Telefon til avdøde (1961)

Et mord, en øst-tysk spionring i London, hvis leder spiller en sentral rolle i "Spionen som kom inn fra kulden", og hvor George Smiley blir satt på saken. Kanskje ikke den helt perfekte debuten, men mer enn kompetent.

Filmatisert i 1966 (Deadly Affair) med James Mason i hovedrollen.

The deadly affair filmplakat


A murder of quality / Mord av klasse (1962)

Et mord blir begått på en kostskole og Smiley tar igjen saken. En klassisk britisk kriminalroman hvor Smileys tilnærming til mysteriet har klare likhetstrekk med hvordan CK Chestertons karakter Fader Brown ville ha løst den.

TV-serie fra 1992 med Denholm Elliott i hovedrollen ble vist på NRK.

A murder of quality av John le Carré forside


The spy who came in from the cold / Spionen som kom inn fra kulden (1963)

En roman om hvordan tiden løper fra en hvis en velger å stå stille. Denne romanen ble også le Carrés store gjennombrudd, og handler om en av de britiske etterretningsorganisasjonene som ikke klarte omstillingen fra andre verdenskrig til den kalde krigen. For å kompensere for dette sender man sin toppspion inn i Øst-Tyskland for å muliggjøre det store etterretningskuppet. Romanen er engasjerende, spennende og samtidig trist slik livet ofte er.

Filmatisert i 1965 med Richard Burton i hovedrollen.

Spionen som kom inn fra kulden av John le Carré


The looking-glass war / Speilkrigen (1965)

En roman hvor forfatteren bruker satire for å vise hvor uglamorøst etterretningsarbeid egentlig er. Jeg har lest boken og sett filmatiseringen, og det faktumet gikk meg hus forbi. Stikkord her: avhoppere, russiske rakettbaser og udugelige agenter.

Filmatisert i 1969 med Anthony Hopkins i hovedrollen.

Speilkrigen av John le Carré


A small town in Germany / En liten by i Tyskland (1968)

Mesteparten av handlingen i denne romanen er lagt til Bonn. En høyrepopulistisk partileder ser ut til å bli Vest-Tysklands neste forbundskansler, og kan med det hjelpe Storbritannia inn i EF, noe de Gaulle og hans Frankrike har lagt ned veto mot. Så forsvinner en britisk diplomat og med seg tar han materiale som kan være ødeleggende for partilederens fremgang og britenes ambisjoner. Dette er den første boken hvor Smiley ikke dukker opp.

En liten by i Tyskland av John le Carré


The naive and sentimental lover (1971)

Dette er den eneste av hans bøker utgitt i denne perioden som ikke er oversatt til norsk. Det er også den eneste jeg valgte å ikke lese ferdig. Historien (en kjærlighetshistorie) er så full av klisjeer at den får husmorporno til å fremstå som litteratur. Dette er da også min høyst personlige mening. Selv sier forfatteren at det er en av bøkene han er mest fornøyd med.

The naïve and sentimental lover av John le Carré


Tinker Tailor Soldier Spy / Muldvarpen (1974)

Smiley er blitt pensjonert, bokstavelig talt. Han blir allikevel lokket tilbake for å foreta en uoffisiell offisiell undersøkelse om en mulig russisk overløper innad i The Circus. Nitidig nøster han sammen små tråder av informasjon og bruker disse til å veve en ødeleggende konklusjon. Ødeleggende for britisk etterretning må vite! Hvor ødeleggende det er for Smiley selv får leseren bare ane.

BBC tv-serie fra 1979 med Alec Guiness i hovedrollen

Film fra 2011 med Gary Oldman i hovedrollen

Muldvarpen filmplakat


The honourable schoolboy / Spionen som gikk sine egne veier (1977)

Som følge av konsekvensene beskrevet i forrige bok er Smiley satt til å lede restene av det som er igjen av The Circus. Men den egentlige hovedpersonen i denne romanen er Jerry Westerby (han er også en karakter i "Muldvarpen"). En nokså forsoffen journalist og tidligere freelancer for etterretningstjenesten. Han blir igjen kallet til tjeneste og dette fører ham fra Italia til Vientiane og ender opp i Hong Kong. På veien tar han ridderlig på seg å redde en underskjønn ung kvinne, hvis jomfruelighet må sees på i et moderne perspektiv.

Denne boken ble aldri til TV-serie, fordi BBC den gang ikke hadde stort nok budsjett til å gjennomføre det.

The honourable schoolboy av John le Carré



Smiley's people / Den usynlige spion (1979)

En tidligere sovjetisk general og avhopper, en fattig enke i Paris og en forvirret kvinne på et mentalsykehus i Sveits har alle informasjon som kan hjelpe Smiley å overvinne sin nemesis Karla. Men for å lykkes med dette må han senke seg ned på det lavmålet hans motstander alltid har befunnet seg. Og resultatet er vel at det hele kan bli hans største pyrrhosseier.

BBC tv-serie fra 1982 med Alec Guiness.


The little drummer girl / Piken med trommestikkene (1983)

Med denne boken var det forfatteren og undertegnede skiftet mening med hensyn til hvilken side vi støttet i denne tragiske konflikten. Og vi forble uenige. Den unge britiske skuespillerinnen Charlie blir vervet av israelsk etterretning. Målet er å komme i kontakt med en palestinsk frihetskjemper/terrorist som har stått bak en rekke bombeangrep i Vest-Europa, og dermed kunne likvidere ham. Det denne romanen viser så tydelig er at ingen av partene kan komme seirende ut av konflikten. Dermed ender alle opp med å tape så lenge den pågår.

BBC tv-serie fra 2018 med Florence Pugh som Charlie

Film fra 1984 med Diane Keaton som Charlie


The perfect spy / Den perfekte spion (1986)

Ifølge forfatteren er dette den av romanene hans som har flest selvbiografiske elementer. Hovedpersonen er Magnus Pym, britisk diplomat og spion. Pym har vokst opp med en far hvis egenskaper som svindler var imponerende, men ikke nok til at han til at han ble regelmessig avslørt. I sin søken etter en farsfigur å stole på ender Pym opp som dobbeltagent. Hvis en skal si noe mer om denne boken er det at det selvbiografiske er positivt og gir litt innsyn i personen David Cornwell. Men ellers er den langdryg og til tider litt kjedelig.

Det at BBC lagde tv-serie av den i 1987 gjorde ikke noen positiv forskjell.


The Russia house / Russlands hus (1989)

Her er det vanskelig å si om jeg liker boken eller filmatiseringen best. Det som er klinkende klart er at hva han mislyktes med i "The naive and sentimental lover", det retter han opp her. En forfyllet og jazzelskende britisk forlegger er på bokmesse i Moskva. Her treffer han på en ukjent som uoppfordret gir ham hemmeligstemplet og sensitivt sovjetisk forskningsmateriale. Det som skjer videre er rørende, vakkert og en smule tragisk. En nydelig roman og filmatisering, og man kan lese mellom linjene at Sovjetstaten nå står for fall.

Filmatisert i 1990 med Michelle Pfeiffer og Sean Connery i hovedrollene

The Russia house filmplakat


The secret pilgrim / Den hemmelige pilegrim (1990)

Med denne romanen skulle le Carré ta farvel med den kalde krigen. George Smiley sitter i The Circus sitt treningssenter i Sarratt og forteller anekdoter fra sitt liv i de hemmelige tjenestene. Publikum er nyutdannede spionspirer fra denne institusjonen. Blant disse er også den meget erfarne agenten bare kalt Ned. Også han tenker tilbake på tiden som agent, og det er hans historier som utgjør mesteparten av boken. Kombinasjonen av disse minnene gjør dette til en glimrende bok. Det eneste å utsette er at dette skulle bli siste gang en fikk lese noe nytt om George Smiley, 29 år etter at hans så dagens lys.


The unbearable peace / Den uutholdelige freden (1991)

Ikke en roman, men en artikkel le Carré skrev for utgivelsen Granta og på norsk utgitt i bokform i 1992. Artikkelen handler om en noe naiv sveitsisk general som ikke valgte sine venner med omhu, og som ikke helt hadde skjønt hva "hemmeligstemplet" betydde. En mektig og grundig forsvarstale for generalen fra forfatterens side.


The night manager / Nattportieren (1993)

Denne handler om det skamløse og skammelige ved internasjonal våpenhandel, og at hevn skal serveres iskald. Jeg må si at jeg var både litt skuffet og en smule forvirret av denne boken. Først og fremst: hvor var Smiley? Og med hovedpersonen fikk jeg assosiasjoner til Alistair MacLean og Desmond Bagleys favorittplot. Jeg fikk denne til jul, og den romjulen jeg leste den skulle ha vært mer gledelig. Ikke var jeg spesielt imponert av TV-serien heller.

TV-serie fra 2016, med Tom Hiddleston og Hugh Laurie i hovedrollene.


Our game / Vårt eget spill (1995)

En klar forbedring fra foregående bok, og det hadde kanskje noe med at det igjen var snakk om hemmelige tjenester og spionasje. Å forklare handlingen her tilfredsstillende blir for omstendelig. Stikkord må bli: en forsvunnet spion, hans tidligere nærmeste overordnede/handler, underslag av hundrevis av millioner av den russiske stats penger, internasjonal våpenhandel og fokus på et nygammelt konfliktområde, Kaukasus. Dette område kommer le Carré tilbake til i senere bøker.


The tailor of Panama / Skredderen fra Panama (1996)

Så var det dette med satire og le Carré. I denne boken synes det som om den tar helt overhånd og blir overtydelig. Hans hommage til Graham Greenes og Vår mann i Havana, igjen bare ifølge meg, er en av hans minst vellykkede utgivelser. Den viser også forfatterens økende forakt for USA og amerikansk utenrikspolitikk.

Filmatisert i 2001 med Geoffrey Rush og Pierce Brosnan i hovedrollene.


Single & Single / Single & Single (1999)

Det er med denne utgivelsen man begynner å ane uråd om le Carré har kommet inn i en trend: det at bare annenhver bok skal være briljant. Denne er i hvert fall den beste han har skrevet siden den kalde krigen endte. Hovedpersonen har nettopp startet å jobbe i det familieeide advokatfirmaet Single & Single. Han har visse likhetstrekk med Jerry Westerby som vi møtte i to tidligere bøker. Så en dag oppdager han at firmaet ikke drives så legitimt som han antok. Forklaringen og løsningene på dette problemet ligger igjen østover, til dette området hvis utallige konflikter aldri har gjort det til en populær turistdestinasjon.


The constant gardener / Den evige gartner (2001)

Først og fremst så var det med denne at en så at le Carré hadde brutt trenden om at bare annenhver bok skulle være briljant. Dette er med rette den mest harmfulle romanen han har skrevet, og leserens sympati med hovedpersonen truer med å ta overhånd. Vestens utnyttelse av den tredje verden har tatt fullstendig overhånd. Igjen var le Carré tidlig ute med å belyse et problem vi her hjemme ikke ville ofret en tanke hvis ikke det ble gjort her. Multinasjonale selskapers dumping av mediokre, og i visse tilfeller skadelige, medisiner til overpris og tvilsomme medisinske forsøk i land hvor evnen til å betale for dem er minimal. Handlingen her er lagt til Kenya. Det er en tragisk historie med et nesten virkelig menneske som hovedperson som viser oss de beste sidene ved det å være menneskelig.

Filmatisert i 2005 og med Ralph Fiennes i hovedrollen.


Absolute friends / Absolutte venner (2003)

To menn møtes i 60-årenes vest-Berlin og blir venner. Så hopper den ene av til Øst-Tyskland mens nummer to reiser til England og blir fanget i en lærerjobb han mistrives i. År senere er sistnevnte på klassetur med skolen til Øst-Tyskland og de gamle vennene møtes igjen. Sammen legger de en plan om å smugle øst-tyske statshemmeligheter, som den ene har tilgang til, til Vesten. Så tenkt, så gjort. Etter murens fall og enda noen år senere kommer de opp med en enda bedre idé. Hvilket utfall den får røper jeg ikke her. Men en ting jeg kan en si er at USA ikke representerer the good guys.


The mission song / Den gode tolk (2006)

Vi kaller første verdenskrig en global krig, skjønt mesteparten av krigføringen skjedde i Europa mellom europeiske nasjoner. Det som har foregått i Den demokratiske republikken Kongo må derfor kunne kalles den første afrikanske krig. Militære styrker fra omtrent alle nabolandene kjempet mot hverandre, og på kongolesisk territorium, om de enorme ressursene som befinner seg sør i landet. Hit er det le Carré bringer leseren i denne romanen, hvor tolken Bruno Salvador ufrivillig havner inn i en intrige hvor storkapital og nasjonale interesser er viktigere enn et enkelt individs liv.


Så kommer vi til det jeg ikke kan. Av de fire siste bøkene le Carre har skrevet har jeg bare sett filmatiseringen av to og ikke lest noen av dem. Det har blitt altfor mange tegneserier å lese! Dermed kopierer jeg bare omtalen som ligger på Adlibris.com istedenfor å gi beskrivelser av hva filmene fortalte.

A most wanted man / Marionetten (2008)

Hva skjedde etter 11. september 2001? Fra asken steg krigen mot terrorismen, bygget på angsten for gjentagelse. Thrillermesteren John Le Carré viser oss hvordan angsten fortsatt preger oss. En utsultet ung russer i lang, svart frakk smugles midt på natten inn i Hamburg. Rundt halsen har han uvanlig mange penger i en skinnpose. Han er en from muslim. Eller er han det? Han sier han heter Issa. Annabel, en idealistisk, ung, tysk advokat, bestemmer seg for å redde Issa fra utvisning. Snart blir klientens overlevelse viktigere for henne enn egen karriere - og sikkerhet. I jakten på Issas mystiske fortid treffer hun den litt sære Tommy Brue, siste arving til Brue Frères, en britisk Hamburg-basert bank på vei ned. Annabel, Issa og Brue danner en usannsynlig allianse - og en umulig kjærlighetstrekant.

Filmatisert i 2014 med Phillip Seymour Hoffmann i hovedrollen.


Our kind of traitor / En forræder etter vårt hjerte (2010)

John le Carré er en forfatter som gang på gang har gjenoppfunnet spionromanen. I En forræder etter vårt hjerte er det hvitvasking av mafiapenger som er tema. Vi møter Dima, en russer som vil inn i varmen, og sentralt i denne planen står et ungt, britisk par på kjærlighetsferie i Karibia. Perry Makepiece er en fremragende foreleser i litteratur. Sammen med sin kjæreste, advokat Gail Perkins, blir han allerede på dag to av drømmeferien utfordret til et parti tennis av Dima. Det unge paret får god kontakt med den karismatiske, russiske mangemillionæren. Han ser på de to som sin billett til Vesten, og Perry tar på seg oppdraget med å formidle Dimas ønsker til MI6. Men planen skal få skjebnesvangre konsekvenser for alle tre. Hva er forskjellen mellom britiske helter og russiske oligarker når det kommer til stykket? John le Carré har skrevet en fengslende og engasjerende roman som problematiserer motiver og moral hos alle de involverte, og hvor grådighet og korrupsjon er fremtredende.

Filmatisert i 2016 med Ewan McGregor og Stellan Skarsgård i hovedrollene.


A delicate truth / En delikat sannhet (2013)

En kontra-terroroperasjon med kodenavn Wildlife er i gang i Storbritannias mest verdifulle koloni, Gibraltar. Målet: å fange og bortføre en jihadistisk våpeninnkjøper med høy etterretningsverdi. Opphavsmennene: en ambisiøs minister i Foreign Office og en privat leverandør til forsvaret som også er hans nære venn. Så følsom er operasjonen at til og med ministerens statssekretær, Toby Bell, ikke har fått sikkerhetsklarering. Toby mistenker at en katastrofal sammensvergelse er i gjære, og prøver å hindre den, men blir omgående omplassert til utlandet.

A legacy of spies / Spionenes arv (2017)

Peter Guillam, trofast kollega av George Smiley i den britiske etterretningstjenesten, mottar et brev fra sin gamle arbeidsgiver. Årsak? Hans fortid i den kalde krigen har kommet tilbake for å hjemsøke ham. Etterretningsoperasjoner som en gang ga en smak av det hemmelige London, og involverte karakterer som Alec Leamas, Jim Prideaux, George Smiley og Peter Guillam selv, skal granskes. Det er langt fra bare gode minner som vekkes til live.

Nå er det slik at jeg personlig har disse fire siste bøkene hjemme i bokhyllen. Et par av dem med en eksklusiv autograf, John le Carré, som kan være signert av hvem som helst, men bokhandlerne garanterte at det var rette vedkommende sin signatur. Så blir det jo litt merkelig at disse fire bøkene representerer flere høydepunkt i hans karriere og jeg så ikke leser dem. Til det er det å si. Jeg har virkelig noe å glede meg til!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙