Hva leter du etter?
Leonard Bernstein ved pianoet Wikimedia Commons

Bli kjent med Leonard Bernstein

Den 14. oktober i år var det hele 33 år siden Leonard Bernstein gikk bort. Vi tar en kikk på denne giganten, som du kan låne bøker, filmer, noter og innspillinger av på Sølvberget - du finner en liste helt nederst.

Leonard Bernstein var en amerikansk komponist, dirigent, pianist, musikkformidler, forfatter og filantrop.

Som komponist hadde han en fot solid plantet i den europeiske, klassiske musikktradisjonen, mens den andre var solid plantet i USA – jazz, musikaler og populærmusikk. Han skrev flere musikaler, hvorav den best kjente er West Side Story, men han skrev også symfonier, operaer, kammermusikk, balletter og flere andre sjangere.

Han var en aktiv dirigent, og han ble New York-filharmoniens første amerikanskfødte dirigent. Etter hvert ble han en slags “superstjerne”-dirigent, og han dirigerte flere prominente orkestre rundt omkring i hele verden.

Bernstein var også en sterkt engasjert musikkformidler! Fra 50-tallet deltok han på flere episoder av CBS ukentlige skolefjernsyn “Omnibus”, til stor suksess. Han gav også ut flere bøker.

Bernstein var sosialt engasjert, til det punkt at han en periode var i FBIs søkelys under McCarthy-perioden på 40-50-tallet, for “kommunisme” og “anti-amerikansk virksomhet”. Han kjempet sterkt mot segregasjonen i USA og rasisme. Sammen med konen hans holdt han events hjemme hos dem for å støtte Black Panther-bevegelsen. Han demonstrerte også mot Vietnamkrigen, kjempet for kjernefysisk nedrustning, og samlet inn penger til veldedige formål over en lav sko helt frem til hans død.

Dagen etter at president Kennedy ble drept dirigerte han Mahlers 2. symfoni (med tilnavnet “Oppstandelsen”) med New York-filharmonien. Ikke lenge før hans død dirigerte han Beethovens 9. symfoni i Berlin i forbindelse med fallet av Berlinmuren.

Bernsteins liv

Bernstein ble født den 25. august 1918 i byen Lawrence i Massachusetts. Foreldrene hans var jødiske innvandrere fra byen Rivne i det nåværende Ukraina.

Bernstein var ikke heterofil. Noe som heldigvis ses på som helt normalt hos de aller fleste i dag, men dette var HELT annerledes på Bernstein’s tid.

Felicia Montealegre Bernstein

Bernstein giftet seg i 1951 med skuespilleren Felicia Montealegre. De fikk tre barn sammen, og alt tyder på at de hadde et godt hjem og at de var glade i hverandre. Hun visste om mannens legning, og aksepterte og anerkjente den. Bernstein hadde tidligere søkt om råd hos flere kolleger han kunne betro seg til for hvorvidt han kunne leve ut legningen hans. Han hadde flere affærer gjennom livet.

I 1976, etter 25 års ekteskap, forlot Bernstein konen hans for å bo sammen med musikeren Tom Cothran i California. Men da Felicia ble diagnostisert med lungekreft i 1977 flyttet han tilbake til henne og pleide henne frem til hennes død.

Etter dette hadde Bernstein noen sporadiske forhold frem til han gikk bort den 14. oktober 1990, bare fem dager etter at han hadde annonsert at han ville pensjonere seg, 72 år gammel.

West Side Story

Som komponist er nok Bernstein aller best kjent for musicalen West Side Story. Og med god grunn – hvis du ikke har sett West Side Story enda, gjør deg selv en tjeneste og se den!

Musikalen er basert på Shakespeare’s Romeo og Julie, men er satt i New York på 50-tallet, og de rivaliserende, mektige familiene i Romeo og Julie har blitt til lutfattige, rivaliserende irer og puertoricanere. Musikalen settes jevnlig opp rundt omkring i hele verden, og den har også blitt til to filmer.

West side story filmplakat

Den første filmen kom ut i 1961 med Richard Beymer som irske Tony («Romeo») og Natalie Wood som puertoricanske Maria («Julie»).

Natalie Wood og Richard Beymer

Filmen ble en megasuksess, og regnes som en av filmhistoriens store klassikere. Filmen var datidens «Titanic»; filmen absolutt alle MÅTTE gå og se, og hvor selv de mest hardbarka måtte tørke noen tårer i kinosalens mørke.

Filmplakaten til Spielberg-versjonen fra 2021

I 2021, 60 år senere, kom Steven Spielberg med sin filmversjon av musikalen, med Anzer Elgot og Rachel Zegler i hovedrollene som Tony og Maria.

Rita Moreno

Rita Moreno, som hadde spilt rollen som Anita i versjonen fra 1961, hadde også en birolle i 2021-versjonen, og hun fungerte også som medprodusent – alt dette i en alder av 90 år. Denne filmversjonen fikk veldig gode kritikker, og er nok på mange måter bedre gjennomført enn 1961-versjonen – som allikevel ses på av mange som «originalen», og som i høyeste grad er severdig den dag i dag.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙