Hva leter du etter?

Bøker om bøker

Bokhandlere, boktyve og bokelskere - dette er en litterær trend til alle oss som elsker å lese.

Boktrenden "Bøker om bøker" er en litterær tendens, hvor forfattere fokuserer på bøker som et sentralt tema eller element i fortellingene sine. Disse bøker kan utforske forskjellige aspekter av lesing, skriving, bokkultur, biblioteker, forfatterliv eller selve betydningen av litteratur i livene våre.

Vi gir deg 5 forslag til bøker innenfor denne boktrenden:

Midnattsbiblioteket

Midnattsbiblioteket av Matt Haig forside

"Mellom livet og døden er det et bibliotek," står det et sted i begynnelsen av romanen, og den setningen fanger på en fin måte stemningen i romanen, som både omhandler sjelesorg, store eksistensielle spørsmål og ender opp med å bli en hyllest til livet. I 'Midnattsbiblioteket' møter vi kvinnen Nora Seed, som har tatt alle de "feil" valgene i livet sitt. Hun står tilbake uten jobb, et mislykket forhold og ingen venner og familie til å hjelpe henne tilbake på beina igjen. Disse tragediene er ikke nødvendigvis Noras egen skyld, men da katten hennes blir påkjørt, blir det nok for henne, og Nora bestemmer seg for å avslutte livet sitt. I stedet for å dø ender hun opp i Midnattsbiblioteket, der hennes gamle skolebibliotekar, Fru Elm, tar imot henne. I Midnattsbiblioteket er alle bøkene man kan låne, potensielle liv, som Nora kunne ha levd hvis hun hadde tatt andre valg. 'Midnattsbiblioteket' er en hyggelig og fortryllende leseopplevelse, som handler både om selvaksept, valg i livet og ikke minst magien ved bøker.

Dette burde skrives i nåtid

Dette burde skrives i nåtid av Helle Helle forside

"Jeg skrev for mye om den trappen. Der smekket jeg meg ut i mars. Der satt jeg og stirret i april. Der sto moren min og faren min i boblejakker langt uti mai. Med hvert sitt hode på skrå."I en liten stasjonsby langs jernbanelinjen finner vi en ung kvinne som leier et hus. Daglig tar hun toget inn til København. Foreldrene tror hun er opptatt med studiene, men sannheten er at hun sliter med å komme seg til universitetet. Tiden hennes tilbringes heller på gater og torg i byen, eller sammen med dikteren Hase. Til tross for at hun også skriver, går det ikke spesielt bra. Det er så mye som forstyrrer: fortiden med Per Finland, foreldrene som står på trappen, og godstogene som buldrer gjennom natten.

Hjertets bokhandel

Emilia har nylig returnert til den idylliske hjembyen sin med et mål for øye: å redde familiebedriften Nightingale Books. For de trofaste kundene er bokhandelen som en levende drøm, men bak de hyllene med bøker finner man mer enn bare litteratur - for i hjertene til Emilia sine kunder finnes deres egne, unike historier:

Det er damen på herregården som bærer på en dypt bevart hemmelighet, det er alenepappaen som søker etter bøker å dele med sin sønn, selv om han ikke er helt den han later til å være, og det er den stille kokken som kjemper for motet til å åpne sitt hjerte for sin store kjærlighet.

Utforsk Nightingale Books og dykk ned i en verden av både litterære skatter og menneskelige fortellinger som griper tak i hjertet og gir næring til sjelen. Hemmelighetene gjemmer seg mellom radene, og det er denne fornemmelsen som gjør denne boken så utrolig koselig og fin. Velkommen til Nightingale Books - hvor historiene aldri slutter å utfolde seg.

Strandlektyre

Strandlektyre av Emily Henry forside

"Strandslektyre" er en velkjent fortelling om to personer i krise som finner "hjem" i hverandres selskap. Men det er samtidig en rørende roman om empati og selvomsorg som oppstår i skriveprosessen. January Andrews er forfatter av flere bestselgere innen den populære sjangeren "romantisk komedie". Etter farens plutselige død befinner hun seg i en skrivekrise og må nødtvungent flytte inn i det huset faren har etterlatt henne ved Lake Michigan i USA. I nabohuset viser det seg å bo Januarys erkerival fra universitetet, Gus Everett. Gus er en snobbete, elitær og prisbelønnet forfatter av flere alvorlige og kompliserte bøker. De to har aldri kunnet enes om noe som helst, og nå krysses deres veier igjen. Tross deres ulike syn på litteratur - og livet generelt - oppstår det et uventet vennskap mellom dem når de inngår en pakt for å komme seg ut av begges skrivesperre. De bestemmer seg for å bruke hele sommeren på å skrive hver sin roman - i hverandres sjangre. January skal skrive en høylitterær roman, og Gus skal skrive en romantisk komedie. Plottet kan høres ut som enhver annen chick-lit-roman, og den trekker også leseren inn, akkurat som man kjenner det fra andre romantiske komedier. Flere ganger stiller de hverandre spørsmålet: Hva er vanskeligst å skrive - en romantisk komedie eller en alvorlig, høylitterær roman? Poenget er selvfølgelig at begge deler krever noe å skrive, begge deler tar tid og krefter å utfolde fra idé til bok, og begge deler er litteratur.

Den amerikanske bestsellerforfatteren Emily Henry er etterhånden blitt et fenomen, innenfor "sjangren" "bøker om bøker". De fleste av hennes romaner er satt i et litterært miljø. Forfatterliv, redaktørliv, litterær agentliv er alle ting som Henry tar opp i sine medrivende og koselige romantiske komedier.

Mellom linjene

Mellom linjene av Johanna Schreiber forside

En gripende fortelling om motgang og suksessens sti. Emily, en PR-strateg med en skarp sans for detaljer, kaster seg inn i verden av storslåtte boklanseringer og forfatterdivaers egoer. Men i skyggene av hennes profesjonelle prestasjoner, balanserer hun også livet som en nyskilt deltidsforelder.

På en sommerfest for forlaget, møter Emily den karismatiske tegneserietegneren Herman, og det oppstår umiddelbart gnister. Men å navigere mellom nyforelskelse, krevende forfattere og en stadig økende arbeidsbyrde viser seg å være utfordrende.

Samtidig utspiller det seg en maktkamp på forlaget etter gründeren Otto Schantz' bortgang. Hvem av arvtakerne vil komme seirende ut av striden om kontrollen over Schantz forlag? Dykk ned i denne fengslende romanen om kjærlighet, ambisjoner og intriger, og opplev spenningen på veien mot suksess.

Flere lesetips innenfor samme boktrend:

Bøker om bøker

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙