Hva leter du etter?
Forsiden til Lauren Groff sin roman Matrix

Exofiksjon

Dette er romanene som fiksjonaliserer virkelige personers liv.

Begrepet "Exofiksjon" er en relativt ny litterær sjanger som smelter sammen virkelighet og fantasi på en unik måte.

Ved å trekke inspirasjon fra faktiske hendelser, vitenskapelige fenomener eller kulturelle nyanser, inviterer forfattene leserne til å utforske en verden der grensene mellom det virkelige og det oppdiktede blir utydelige.

Sjangren skiller seg fra den historiske romanen ved å være enda mer konkret og på samme tid enda mer fiksjon. Det er oftest virkelighetens bipersoner som står i sentrum, men hvor deres tanker, følelser og kanskje handlinger er diktet til, så personen får nytt liv i hendene på sin leser. Glemte folk fra historien får således nytt liv i litteraturen, og på sin vis kan man også se denne sjangren som en aktivistisk sjangre for de glemte og oversett stemmene.

Exofiksjon er et slags motsvar til virkelighetslitteraturen, som noen mener er blitt for selvsentrert. Når litteraturen ser ut i stedet for inn, bliver det et helt annet lys som kastes over vår felles historie.

Vi har samlet 3 bøker innom exofiksjons-sjangren, som du må lese:

Matrix av Lauren Groff

Som 17-åring blir Marie de France sendt til et fattig kloster i England, der hun skal være priorinne. Marie er blitt vurdert som uegnet til å gifte seg, men siden hun tilhører adelen, må det gjøres noe verdig med henne. Dermed blir hun tildelt et liv med sølibat og åndelig oppvåkning.

Marie viser imidlertid talent for daglig ledelse av nonnene og klosterets drift, og på få år snur hun klosterets lille samfunn fra fattigdom til blomstrende velstand.

Dette er en roman som handler om en historisk person, men det er ikke en historisk roman. Fantasien løper løpsk i dette verket, som oser av kreativitet, nervøsitet og villskap, akkurat som hovedpersonen blir beskrevet gjennom boken. Det er også en roman om det blomstrende kvinnelig fellesskapet som Marie skaper.

Hamnet av Maggie O'Farrell

Hamnet av Maggie O'Farrell forside

Dette er en dypt gripende roman som tar leserne med tilbake til Elizabeth-tidens England. Romanen utforsker livet til Agnes, kona til den berømte skuespilleren William Shakespeare, og deres familie.

Handlingen sentrerer seg rundt familiens yngste sønn, Hamnet, som døde som 11-åring. O'Farrell vever sammen fortid og nåtid, og skaper en rørende fortelling om kjærlighet, sorg, og kunstens kraft. Gjennom hennes vakre språk og nøye konstruerte karakterer, gir forfatteren leserne et innblikk i Shakespeare sin levetid, og utforsker de komplekse forbindelsene som knytter familiemedlemmer sammen.

Hamnet er en mesterlig skrevet roman som fanger essensen av menneskelig følelse og utforsker dypet av tapets innvirkning på kunst og livet selv. Denne boken vil fengsle lesere som søker en følelsesladet og tankevekkende leseopplevelse.

Eufori av Elin Cullhed

Eufori av Elin Cullhed forside

Eufori er en roman om skaperglede, og den avslører nådeløst hvordan vi mennesker kan være både våre kjæres største inspirasjon og deres verste fiende. Dette er en kraftfull, opprørsk og smertefull roman som dykker inn i balansegangen mellom å være mor, hustru og kunstner.

Utforsk kompleksiteten av Sylvia Plaths indre liv og hennes kamp for anerkjennelse i en tid der hennes egen kunst ofte ble oversett. Les Eufori for å oppleve en intens skildring av skapende kraft og utforske de utfordrende aspektene ved kjærlighet, kunst og individets kamp for anerkjennelse.

Få med deg flere bøker i denne sjangren i vår lesersørvisbrosjyre:

Exofiksjon

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙