Hva leter du etter?
Bill Malone bok Country Music, U.S.A. forside

De beste bøkene om countrymusikk

Musikkbibliotekar Olav Nilsen gir deg en introduksjon.

Skaff deg kunnskap om en sjanger som du lytter til eller har lyst til å bli bedre kjent med.

Utvalget spenner fra det essensielle til de bøkene som av en eller annen grunn har gjort sterkest inntrykk på meg og har blitt favorittbøker. Og dette er bare toppen av kransekaka av musikkbøker vi kan friste deg med her på Biblå.

Country music USA av Bill C. Malone og Tracey E. W. Laird

Country Music USA - Bill C. Malone

Dette er Bibelen. Skal du bare lese en bok om countrymusikk så er det denne du skal lese.

Boken tar deg med på en dannelsesreise fra countrymusikkens røtter og frem til dagens stjerner som Miranda Lambert.

Nå, snart 60 år etter den første utgivelsen i 1968, står Bill C. Malones Country Music USA fortsatt som den definitive historien om amerikansk countrymusikk. Dette banebrytende verket har kommet i utallige opplag. 50-årsjubileumsutgaven fra University of Texas Press gir deg hele 768 sider med countrymusikkens historie og til artistene som formet sjangeren.

Boken skildrer historien til en unik amerikansk kunstform og menneskene som formet den. Fra det sørlige Appalachia og sanger om arbeid, frelse, dramatiske ulykker og kjærlighetssorg til western swing i Texas og videre til honky tonks i Bakersfield og til Grand Ole Opry i Nashville.

Ønsker du å forstå denne unike kunstformen og dens røtter er dette essensiell lesing. Kjøp eller lån den på Biblå.

Mens du leser videre kan du lytte til musikken. Her er 1001 sanger som du kan ha som et lydspor når du fordyper deg i countrylitteraturen.

Three chords and the truth.

What makes a great country song? Well, if David Allan Coe is to be believed, the songs require a few things: Mama, trains, trucks, prison or gettin' drunk.

The Nashville Sound: Bright Lights and Country Music av Paul Hemphill
«To say Hemphill is writing about country music is like saying Hemingway wrote about boxers and fishermen.» -Joe McGinnis - Life magazine

Mens han var på et Nieman-stipend ved Harvard, skrev journalisten og romanforfatteren Paul Hemphill om det avgjørende øyeblikket på slutten av sekstitallet da tradisjonelle forsvarere av countrymusikkens hillbilly-røtter ble konfrontert med nye påvirkninger og forretningsrealiteter fra popmusikken.

De tradisjonelle Nashville-stedene (Tootsie’s Orchid Lounge, Robert’s Western World og Ryman Auditorium) og den første bølgen av artister (Roy Acuff, Ernest Tubb og Lefty Frizzell) som kommer i kontakt/konflikt med pop-påvirkede og markedstilpassede artister som Glen Campbell og rockeartistene (Bob Dylan, Gram Parsons, The Byrds og The Grateful Dead) som tok sjangeren enda et steg videre.

Boken ble første gang publisert i 1970 og viser countrymusikkens identitetskrise, noe som er like aktuelt i dag med diskusjonen rundt Beyoncé og hennes inntreden i countrymusikken.

Will the Circle be Unbroken: Country Music in America av Paul Kingsbury
Synes du Country Music USA av Bill C. Malone blir for tung og grundig, bør du sjekke ut denne boken som Paul Kingsbury har laget i samarbeid med the Country Music Hall of Fame. Boken er spekket med fine bilder og gir deg et overblikk over sjangeren med de viktigste artistene, innspillingene og tidslinjen for countrymusikken. Rosanna Cash og Mary Chapin Carpenter bidrar også med essay. Et annet pluss er at boken dekker countrymusikken helt frem til 2005.

Tre bøker av samme sort er Country music: An Illustrated History av Dayton Duncan som er basert på dokumentarfilmen til Ken Burns. A Century Of Country av Robert K. Oermann kom på samme måte etter en TV-serie med samme navn er også veldig bra. Country Music: the people, places, and moments that shaped the country sound av Richard Carlin kan også anbefales for de som ønsker sjangerens historien fortalt på en enkel og underholdende måte med korte biografier av de viktigste artistene. + Country: the music and the musicians : from the beginnings to the '90s. utgitt av Country Music Foundation

Når det gjelder biografier er det veldig mange å velge, her er noen som er virkelig gode:

Waylon an autobiography av Waylon Jennings bokforside

Waylon: An Autobiography - Waylon Jennings / Lenny Kaye
Waylon Jennings forteller historien om sitt liv. Den fattige oppveksten i den lille byen Littlefield i Vest-Texas. Fra radio DJ i Lubbock og Buddy Hollys bassist til Nashville-opprører og Outlaw-stjerne.

Boken beskriver tre havarerte ekteskap, narkomisbruk, tiden som svirebror med Johnny Cash, George Jones og Willie Nelson, og om hvordan han blandet rock og country.

Waylon er ført i penn på en utmerket måte av Lenny Kaye (Patti Smiths gitarist) som gir leseren et rått og ufiltrert blikk på livet hans. Spesielt gripende er passasjene knyttet til Waylons første år i Nashville og hans kamp mot etablissementet på 70-tallet.

True Adventures with the King of Bluegrass: Jimmy Martin - Tom Piazza
"Somewhere along the way, moonshine and dynamite collided. The result is the musical genius and three-chord scholar named Jimmy Martin. Baptized in the same fire that gave us Little Richard and Jerry Lee Lewis...He's part preacher, part prophet, and a card-carrying madman who is completely filled with the musical holy ghost."- Marty Stuart

Bluegrassens svar på Jerry Lee Lewis. Les historien om denne fantastiske, uhøvlede musikeren som startet sin karriere bare tjueto år gammel i Bill Monroes Blue Grass Boys. Han hadde et ustyrlig humør og var ikke alltid like lett å ha med å gjøre (mulig det var grunnen til at han aldri ble valgt inn i The Grand Ole Opry) En sann legende og en gåtefull skikkelse.
Eneste innvending er at boken er for kort.

Satan Is Real: The Ballad of the Louvin Brothers - Charlie Louvin, Benjamin Whitmer
Den vakre og tragiske sagaen om Louvin-brødrene - En av de mest legendariske countryduoene gjennom tidene.

Gospel- og countryduoen Charlie og Ira Louvin vokste opp på en bomullsgård i Sand Mountain-regionen i Alabama. Det var her ved den sørligste delen av fjellkjeden Appalachene hvor de utviklet sin fantastiske harmonisang i den lokale baptistkirken.

Coal Miner’s Daughter - Loretta Lynn
Loretta Lynn memoarer gir oss historien om hennes tidlige liv i Butcher Holler, Kentucky, og hennes fantastiske reise til toppen og legendestatus i musikkindustrien.

Født i dyp fattigdom, gift som trettenåring, mor til seks og bestemor da hun var tjueni. Loretta Lynn skulle mot alle odds bli en av de mest produktive og innflytelsesrike låtskriverne og sangerne innen moderne countrymusikk. Klassiske sanger som «The Pill» og «Don't Come Home A-Drinkin' (With Lovin' on Your Mind)» har blitt allemannseie.

Hun hadde besluttsomhet og talent i bøtter og spann, det førte til hennes banebrytende karriere og gjorde henne til den første kvinnen som ble kåret til årets entertainer av Country Music Association og den første kvinnen som mottok en gullplate innen countrymusikk.

The storyteller's Nashville : a gritty & glorious life in country music av Tom T. Hall
“By far the all-time greatest songwriter/storyteller that country music has ever had.” - George Jones

Tom T. Hall skriver countrylåter med dybde, ærlighet og medfølelse. Han gjør det enkelt og overbevisende. Dette er en fantastisk bok om Nashville, låtskriving og Tom T. Hall.

Meeting Jimmie Rodgers: How America's Original Roots Music Hero Changed the Pop Sounds of a Century av Barry Mazor
"If you write about music, you should read this book. If you are a fan of American music, you should read this book."--Nashville Scene
"Meeting Jimmie Rodgers" utforsker mer enn det en tradisjonell biografi gjør. Det er en skarp analyse som tar for seg Jimmie Rodgers' omfattende innflytelse på musikken, fra sørstatene i USA til landsbyer i Kenya, og fenomener som Emmett Millers forhold til jodling.
Boken er en hyllest til «The Singing Brakeman» fra Mississippi, en artist hvis musikk har vært banebrytende og formet sjangre som country, rock and roll, og folkemusikk. Mazor utfordrer etablerte oppfatninger og fremstiller Rodgers som en vedvarende dynamisk kraft også i dagens musikkscene, med tidløse sanger som "Blue Yodel" og "In the Jailhouse Now".

I Lived to Tell It All av George Jones
Womanizing. Brawling. Singing. The Frank Sinatra of country, a man with a career marked by hard-living, hard-loving, and hard luck
Livet til countrylegenden George Jones, kjent for sin særegne stemme som spente fra en sørgmodig tenor til en kraftfull baryton var alt annet enn ordinært. Fra han tjente sine første småpenger ved å synge på gatene i Beaumont i Øst-Texas til hans karriere skjøt fart på 60-tallet med hjerteskjærende honky-tonk låter. Hans stormfulle ekteskap med Tammy Wynette, og deres gripende duetter, samt kampen med alkoholisme og personlige utfordringer, skapte en karriere full av opp- og nedturer. Denne selvbiografien tilbyr et innsyn i det komplekse livet til George Jones.

Hank Williams : the biography av Colin Escott
«Our best look yet into Williams’s pained, piercing eyes….Escott has peeled away the layers of legend.» Philadelphia Inquirer
En imponerende bok, kanskje den beste om Hank Williams tragiske liv.The 'Hillbilly Shakespeare' er pensum for alle som liker countrymusikk.

Lefty Frizzell : the honky-tonk life of country music's greatest singer av Daniel Cooper
«Lefty Frizzell is one of the best books ever written about an American musician – enlightening, moving, very nearly tragic, but wonderfully funny.» - Stanley Booth
Lefty Frizzell revolusjonerte countrymusikken da han på begynnelsen av femtitallet ble stjerne over natten. Endeløse turnéer, hans avhengighet av narkotika og alkohol og hans tid i fengsel. Leftys egenartede sangstil ble en mal for generasjoner av countryartister, denne boken bør også være en mal for hvordan en biografi skal skrives.

The Hag: The Life, Times, and Music of Merle Haggard av Marc Eliot
"A revealing biography. . . . A well-researched pleasure for die-hard Haggard fans."―Kirkus Reviews
En imponerende og grundig biografi. Løp og Lån!

Born to Be a Loser: The Jimmy Donley Story av Johnnie Allan
"Jimmy sang like he was the saddest man in the world” -Huey Meaux
Boken er skrevet av den legendariske Cajun og swamp-pop-artisten Johnnie Allan. Born to Be a Loser handler om kultartisten og den geniale låtskriveren Jimmy Donley sitt tragiske liv. Denne boken plukket jeg opp fordi jeg elsker musikken til Donley, og har lenge forundret meg over at han ikke ble mer kjent enn hva han ble. Denne boken bør du lete etter.

Twentieth Century Drifter: The Life of Marty Robbins av Diane Diekman
"Diekman propels the narrative with impressive detail and energy, leaving the reader with an impression that can only echo the admiration and respect of those who knew him."-The Austin Chronicle
Martin David Robinson levde en nomadisk og fattig barndom i Arizonas ørken sammen med en hardtarbeidende mor og en alkoholisert far. Han gikk fra å være en nervøs og sjenert ung mann til en artist med magnetisk tilstedeværelse på scenen og suksessfull NASCAR-sjåfør.

Live Fast, Love Hard: The Faron Young Story av Diane Diekman
"I've never read a book on someone in the music business that inspired so many different feelings--laughter, sadness, pity, and even crying!" --Glenn Sutton
"A rich story, spanning the golden age of honky-tonk, women, liquor, ruin and glory, and no small entrepreneurial spirit"-No Depression
Live Fast, Love Hard, en nøktern beretning om den syngende sheriffens berg-og-dal-bane-liv som endte med hans selvmord i 1996. Faron Young hadde flere sider, en fantastisk låtskriver og artist med en enorm utstråling og flamboyant stil. Han var også en rasende alkoholisert og sjalu ektemann med et eksplosivt humør, hvis avhengighet og dårlige selvbilde. . . førte til utroskap, verbal terror overfor barn, bandmedlemmer og venner når han drakk. Diane Diekman. . . gir oss et sjeldent innblikk i det kaotiske livet til denne talentfulle og ustabile musikeren.

A Piece of the Big-Time: (my songs - my success - my struggle for survival) av Baker Knight
Kanskje ikke like kjent av alle, men Baker er en god historieforteller, og han er morsom. Han deler friskt fra en hjerteskjærende livshistorie med både triumf og fiasko, fra Birmingham i Sørstatene til Hollywood og tilbake igjen. Det er gode beskrivelser av hvordan han opplever kampen mot angst og alkoholisme, men humoren lyser igjennom og får deg til å humre, selv om det er mye som er tragisk. Det er en bok fylt med visdom og humor av en fantastisk låtskriver.

My Years with Townes van Zandt: Music, Genius, and Rage, by Harold F. Eggers with L.E. McCullough
“ … Provides plenty of insight into various periods of Van Zandt’s touring and recording life, dropping details of unrealized projects such as a Van Zandt/Dylan collaboration, detailing the dark spiral that Van Zandt went into after being dropped by Tomato Records, or providing a solid sense of Van Zandt’s all-day vodka philosophy.”—PopMatters
Harold Eggers var Townes road manager i årevis og en av hans nærmeste venner. Han var vitne til Townes kamp mot sine demoner og hans topper og nedturer i livet. Vi vet alle hvordan Townes historie ender. Du bør også lese John Kruths bok To live's to fly : the ballad of the late, great Townes Van Zandt.

It’s A Long Story: My Life, av Willie Nelson with David Ritz
“The truth should flow easy. Same for stories and songs. If you overanalyze or torture yourself to bring them to life something’s wrong. Just the way a mountain stream, bubbling with fresh clean water, keeps flowing, stories need to flow free and easy. The source of the water, like the source of the songs, come from on high. It’s a natural thing ….”-Willie Nelson
Hvorfor skal du lese enda en Willie Nelson biografi? Jo, fordi det er en lang historie som tittelen på denne biografien indikerer og David Ritz har gjort en virkelig god jobb med denne boken. Leseren kan lett forestille seg Willie sittende i turnébussen, røyke en joint, mens historiene strømmer fra et levd liv.

Blood: A Memoir, av Allison Moorer
"Grit and grace, beauty and pain, on every wise page. Allison Moorer has given us a memoir as bloody, rich, and complex as red Alabama clay."―Alice Randall
Mobile, Alabama, 1986. En fjorten år gammel jente blir vekket av lyden av skudd. På plenen foran har faren skutt og drept moren før han vendte pistolen mot seg selv. Allison beskriver arv, skjebne, skam og traumer i denne personlige biografien der hennes søster Shelby Lynne har skrevet forordet.

Ernest Tubb: The Texas Troubadour, av Ronnie Pugh
«This book should be a part of every country music fan’s library.»-Loretta Lynn
Denne definitive biografien om Ernest Tubb dekker karrieren fra 1930-tallet til like før hans død i 1984. Tubb slo igjennom på 1940-tallet med en ny frisk honky tonk-stil og en rekke hits, inkludert "Walking the Floor Over You". Tema som hardt arbeid, skilsmisser og ødelagte liv i en tøff verden, appellerte til moderne arbeidsfolk i U.S.A. Ernest Tubb var også blant de første countrystjernene med eget TV-show på midten av 1960-tallet og med egne live radiosendinger fra Ernest Tubb Record Shop i Nashville.

Without Getting Killed or Caught, av Tamara Saviano
«I can see every picture and every character Guy wrote about in his songs»-Vince Gill
Singer-songwriteren Guy Clark har skapt uforglemmelige portretter av mennesker, steder og opplevelser som har formet ham. Sanger som "Desperadoes Waiting for a Train", "The Randall Knife", "She Ain't Goin' Nowhere" og "Texas, 1947", er allerede klassikere. Johnny Cash, Ricky Skaggs, Jerry Jeff Walker og en rekke andre store artister har spilt inn Guy Clark sine låter.
Forfatteren Saviano vever inn de ekstraordinære sangene inn i hans biografi når hun forteller historiene om Clark og 70-tallets låtskriverscene og hans vennskap med Townes van Zandt. En riktig fin bok om en legendarisk poet og trubadur fra Texas.

Buck ‘Em! The Autobiography of Buck Owens, av Buck Owens with Randy Poe
«Buck Owens was a visionary who coupled a very high intelligence with the stubbornness and determination of his hard life generation»-Garth Brooks
"Buck 'Em!" er en fascinerende fortelling om livet til Buck Owens. Født i Texas og oppvokst i Arizona, men de fleste forbinder han med Bakersfield i California. I motsetning til flertallet av countryartister, låtskrivere og musikere som gjorde suksess i Nashville, valgte den opprørske og alltid uavhengige Owens å skape sin egen stil over 3000 kilometer unna Music City. Han var blant de første countryartistene som opprettet sitt eget musikkforlag, forhandlet tilbake alle sine masterinnspillinger fra Capitol og kjøpte flere radiostasjoner.

Forever and Ever, Amen: A Memoir of Music, Faith, and Braving the Storms of Life, av Randy Travis
«Randy Travis saved country music…This is his amazing story.»-Garth Brooks
Randy kom fra arbeiderklassemiljø i Nord-Carolina, han jobbet som kokk og sang på små klubber i Nashville. I 1986 kom det banebrytende albumet Storms of Life og han ble over natten en av de store stjernene og frontfigur for den neotradisjonelle countrymusikken. Men i 2009 begynte dette tilsynelatende vellykkede livet å slå sprekker. Ekteskapet røk, pengene forsvant og alkoholen flommet samtidig som han offentlig ydmykende ble arrestert i 2012. Når han var i ferd med å få livet på skinner igjen fikk han et massivt slag som førte til at han måtte lære seg å gå på nytt. En fengslende fortelling om ufattelig suksess, glede, smerte og forløsning.

In the country of country : people and places in American music av Nicholas Dawidoff
"A musical and cultural odyssey back to the roots of a most misunderstood musical genre...It is funny, fascinating, slatternly and sincere. Just like country music at its best.»-Time Out
I denne boken får du en samlingen av korte, intime biografier med ikoner som Bill Monroe, Earl Scruggs, Buck Owens, Chet Atkins, George Jones, Johnny Cash og Patsy Cline. Fantastiske anekdoter, som da Johnny Cash slo sin struts med en planke, og strutsen slo tilbake og brakk tre av sangerens ribbein. Kvinnelige country-stjerner som Sister Rose Maddox og Sara Carter er også godt representert. Boken plasserer countrymusikken som et amerikansk fenomen med dype røtter. Her får du mange fantastiske historier som utvilsomt vil vekke interessen for sjangeren.

Southwest shuffle : pioneers of honky-tonk, western swing and country jazz av Rich Kienzle
"Kienzle, with the gift of a storyteller combined with the details of a professor's research, shows off our state's music roots in his book "Southwest Shuffle," a must for anyone interested in the annals of country and Western music, a link to rock 'n roll, swing and rhythm and blues styles that owe a lot to country boogie." – DailyOklahoman
"Southwest Shuffle" dokumenterer en viktig periode i countrymusikkens historie. På 30- og tidlig 40-tall flyttet hundretusenvis av "Okies", "Arkies" og andre landsens folk fra sørvest i U.S.A. til California for å lete etter arbeid. Det blomstret med nye spillesteder med artister som spilte Western Swing og Honky Tonk country. Innovative artister som Buck Owens og Merle Haggard var med å skape «the Bakersfield Sound». Historiene i boken er basert på originale intervjuer og grundig gjennomgang av historien. Kienzle skriver engasjerende og reflektert om en musikk som han elsker. Når du først har begynt å nerde deg ned i countrymusikken fra California så kan du like gjerne lese denne også: Workin' man blues : country music in California av Gerald W. Haslam

Workin' man blues : country music in California av Gerald W. Haslam
«No one understands California better than Gerald Haslam. From the honky-tonks of the San Joaquin Valley to the rock and roll clubs in Hollywood, Haslam tells the long neglected story of west coast country music with the same heart and soul as the singers and musicians who created it. Gerald Haslam makes me proud to be from California.»-Dave Alvin
Fra syngende cowboys i Hollywood til honky-tonks i Bakersfield og hillbilly-radioshow, California har lagt et fundament for countrymusikken siden 1920-tallet med generasjoner av stjerner fra Gene Autry til Glen Campbell, Rose Maddox til Barbara Mandrell og Buck Owens til Merle Haggard.
Gerald Haslam utforsker og hyller historien på en superb måte.
Haslam analyserer hvordan befolkningsendringer, velstand etter krigen, endringer i kjønnsroller, musikkindustriens økonomi og fjernsyn har påvirket countrymusikken. Han utfordrer også antagelsen om at Nashville alltid har vært countrymusikkens hjemby og Grand Ole Opry dens hovedarena. Sjelen i tradisjonell country er romantisk og landlig hevder han, men den er også en hymne til taperen, noe som kan forklare hvorfor California spiller en så viktig rolle. California er stedet hvor folk finner seg selv opp på nytt, akkurat som countrymusikken har gjort siden de første migrantene fra Dust Bowl ankom med sine sanger og hjertesorg.

The Starday Story: The House That Country Music Built av Nathan D. Gibson
"In The Starday Story, Nathan Gibson has given us a meticulously researched and highly detailed account of one of the most important record labels that helped to introuce country music to an international public."-Bill C. Malone
Til tross for rock’n roll og The Nashville Sound, ble Starday som et hjem for tradisjonelle countrymusikere og ble et av de mest suksessrike uavhengige plateselskapene i amerikansk historie. De hadde en av de største katalogene av bluegrass fra 1950 til 60-tallet. Starday ble også kjent for sin legendariske rockabilly-katalog, en omfattende Texas honky-tonk produksjon, klassiske gospelinnspillinger, og som et uavhengig kraftsenter utenfor Nashville både som studio og plateselskap. Gibson kaster også nytt lys over de musikalske karrierene til George Jones, Arlie Duff, Willie Nelson, Big Bopper, Roger Miller, Stanley Brothers, Cowboy Copas, Dottie West, Red Sovine, Johnny Bond, og utallige andre Starday-artister.

Uncovering the secrets of a southern family : a memoir av Wayne E. Busbice
Wayne Evon Busbice (1929-2011), som opptrådte og spilte inn plater på femti- og sekstitallet som Red McCoy, er en fascinerende og uvanlig figur i countrymusikkens historie. Han er mest kjent som storebroren til bluegrass artisten Buzz Busby og for å ha spilt inn pseudo-rockabilly låten «Rock And Roll Atom». Red og Buzz var brødre og bondegutter fra Louisiana, men her slutter likhetene. Buzz levde et liv preget av alkohol- og narkotikaproblemer, fengselsopphold og hadde en brokete musikkariere. Wayne tok høyere utdanning, gjorde karriere i militæret og hadde samtidig en karriere i musikken som utøver, plateartist og produsent.
I denne biografien avslører han også en familiehemmelighet.
"But the undercurrent of Wayne's life remained a driving need to uncover the family secret: a killing the adults whispered about when they gathered behind closed doors. Wayne discovered he was living under a false name; Cousin Allen was really his grandfather; and Allen had lived a double life as a fugitive from the Pinkerton detectives of the 1890s."

Selvfølgelig kan du låne disse og et hav av andre fantastiske bøker og plater her på Biblå:Lån på Biblå:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙