Hva leter du etter?
Boka De stjernekyndige av Vetle Lid Larssen stående på et brunt underlag

En himmel full av stjerner og en viktig planet

De stjernekyndige (2023) av Vetle Lid Larssen er en maksimalistisk fest.

Ambisjoner, sjalusi, lidenskap, vitenskap og storpolitikk forenes i en ekspedisjon til Vardø i 1769. Der skal reisefølget gjennomføre en viktig astronomisk undersøkelse. Ja, hvis de ikke har kverka hverandre før den tid, og hvis det skulle slumpe til å være klarvær på akkurat riktig dato sommeren 1769.

Er boka, med sine 560 sider, for lang? Nei. Lengden er et poeng i seg selv. Jeg fikk virkelig følelsen av å være stuck der oppe sammen med dem for 250 år siden, i mørket, med alle problemene, rottene, viljene og intrigene mens de ventet på Venus, sola og postbåten.

Boka er basert på en sann historie, og føyer seg inn i rekka av lignende Vetle Lid Larssen-bøker fra det siste tiåret: Som med 1001 natt og Lucias siste reise bruker forfatteren virkelige personer og ekstreme hendelser for komponere en drivende god fortelling.

Med De stjernekyndige viser Vetle Lid Larssen hvilken dreven romansnekker han har blitt med årene. Han sjonglerer flere plott og sidehistorier om hverandre, og de tre mennene i hovedrollene har sine tydelige motiver og demoner. Det hjelper om du er litt interessert i vitenskapshistorie, men boka passer like godt for alle som elsker å lese om gruppedynamikk, maktstrukturer og dårlig ledelse.

Lån på Sølvberget

Hør også

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙