Hva leter du etter?
Mamma er trygda av Mimir Kristjansson forside mot skyggelagt bakgrunn

Mamma er trygda: Det personlige er politisk

Det er hardt arbeid å få noe til å se enkelt ut. Forfatter Mímir Kristjánsson behersker den kunsten som få andre.

Her er et tilbud du ikke kan avslå: Boka Mamma er trygda kan du hente gratis på alle bibliotek i Rogaland, og aldri levere tilbake! Hvert år velges en ny bok i lesekampanjen Hele Rogaland leser, og i 2022 gis denne boka bort på alle fylkets bibliotek. Vær så god! (Er det tomt for gratisbøker, kan du selvsagt låne den på vanlig måte.)

Flere nivåer

Det er vanskelig å sjangerbestemme denne boka. Mímir Kristjánsson forteller historien om mora si, og hennes mange kamper etter at hun ble kreftsyk.

Samtidig er det en selvbiografi, hvor forfatterens oppvekst med en alvorlig syk mor skildres. Og over der igjen handler det om hvordan vi som storsamfunn forholder oss til folk på trygd.

Oppfølger til Island-bok

Grunnstrukturen kan minne om Kristjánssons bok Frihet, likhet, Island, hvor forfatterens eget miserable ung-voksen-liv på den tida tråkles sammen med en større fortelling om et Island i krise.

I Mamma er trygda er han blitt eldre, og nå handler det om egen barndom og det å selv skulle bli far. Koblingen mellom det politiske og det personlige er enda mer vellykket i Mamma er trygda enn i boka om Island.

Hardt arbeid som ser lett ut

Kristjánsson har en misunnelsesverdig lett penn. Vittigheter, småhistorier fra eget liv og faktaopplysninger veves sammen til ei bok som aldri synker sammen under vekten av egne ambisjoner, selv om den er rikelig lastet. (Det var en lettelse å lese i etterordet at Kristjánsson skrev manuset tjue ganger før han kom i mål.)

Er det ei politisk bok? Ja, men jeg synes den er det på naturalistisk måte mer enn en realistisk måte, for å si det med litteraturhistoriemerkelapper. Kristjánsson viser fram samfunnets nedlatende holdninger til de som er på bunnen, men Mamma er trygda er ikke en forlengelse av Rødts partiprogram.

Mamma er trygda er en energibar av ei bok; tynn, men effektiv.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙