Hva leter du etter?
London sett fra Tate Modern Gallery (foto: Åsmund Ådnøy, 2019)

Elegant om Londons historie

Mine gleders by av Richard Herrmann er en norsk klassiker i sjangeren byportretter.

Bøkene skal redde jorda. Hvis vi hadde halvert utenlandsreisene våre og heller lest om stedene, ville vi spart både klimaet og lommeboka.

Mine gleders by er Richard Herrmanns kjærlighetserklæring til London, og en rask historisk innføring i byens historie.

Mest det siste, egentlig. Herrmann, som var NRK-korrespondent der for lenge siden, rister underholdende historier ut av ermet i side etter side. Boka er full av småmorsomheter og opplysninger du trenger på quiz. Av dagens skribenter synes jeg han minner mest om Sven Egil Omdal, som passende nok har brukt Herrmanns boktittel som innledning på sin bok om Paris.

Richard Herrmann er best når han skriver om kongehuset, styresettet, historie og om Londons kjente steder. Han er tydelig på bortebane når det gjelder livet på bakkeplan, bortsett fra kapittelet om pubene. Fotball og populærkultur interesserer ham mindre, og hvis du vil lese om det flerkulturelle London, bør du lese ei nyere bok. (Herrmanns kom første gang i 1983.) Og ikke ett ord om Wimbledon? Blimey.

Heldigvis skrev Herrmann mange flere bøker om britisk historie, faktisk også om fotball. (Det er ekstremt irriterende med folk som kan alt!)

Du bør selvsagt lese mer enn ei bok om London, og dette er én av dem.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙