Hva leter du etter?
IRL av Rannveig Revhaug

Hjelp, jeg lever i et spill!

Her en ettermiddag så lo jeg masse. Den ettermiddagen fant jeg meg ei ny favorittbok: IRL av Rannveig Revhaug.

Bokas hovedperson er Den unge damen, og historien innledes med frustrasjonen over å måtte tisse når man er midt inni et dataspill. Det er ganske gjenkjennelig. Videre tas vi med i en historie det er vanskelig å gripe tak i og gjengi, men inn i dataspillets verden skal vi. Baksideteksten er slik:

Virkeligheten er feilprogrammert. Et lite tastetrykk har opphevet grensene mellom dagligliv, spill og fantasi. Den unge damen beveger seg i en verden der alligatorer rusler fritt i gatene, fruktfat ikke bare er til pynt og kaballegging er en heltidsjobb god som noen.

Dette er ei bok som vil bli oppfattet forskjellig alt etter hvem som leser den. Jeg skjønte ikke alt, men det jeg skjønte var velskrevet og genialt. Jeg er sikker på at forfatteren må ha gitt seg selv en skikkelig high-five når hun har kommet på disse fantastiske formuleringene.

Jeg har spilt mye Sims i oppveksten min, så et av de aller morsomste kapitlene i denne boka var for meg "Extreme Makeover Sims Edition":

Den unge damen snurrer ut av dusjen. Hun har skiftet.
Den unge mannen: (Sitter i en lenestol og spiser ytrefilet) Nå kan jeg ringe hele byen. Jeg er megapopulær.

Enten er dette bare en grei forklaring på en handling som skjer eller så ler du høyt slik jeg gjorde. Dette er ikke ei diktbok, men det er også vanskelig å kalle det en roman. Det er mye dialoger, så det kan nesten ligne på et skuespill. Det riktige er å si at det er en tekst. Boka er veldig morsom, men den er også veldig fin som med dette:

Av andre favorittkapitler i boka er utdraget fra et nettforum hvor Lara C., Sonic, Yoshi, Pacman og flere blant annet diskuterer seksuell frigjøring. Zelda korrigerer skrivefeil.

En del kapitler i boka forstår jeg allikevel ikke. Der er det helt sikkert noen referanser til spill jeg ikke har spilt og som jeg dermed umulig kan forstå noe mer av. Men det gjør ikke noe. Skulle jeg ledd like mye på hver side hadde jeg fått vondt i magen. Jeg syns boka er genial og det håper jeg flere der ute også vil synes. Men syns du ikke det, så er det helt greit. Sett deg heller da ned og spill et godt dataspill.

Mette Langeland får femti pluss poeng for å le og ha lest en god bok. Men så får hun også ti minuspoeng for å ha sittet for lenge ved datamaskinen. Sult er i ferd med å bli rødt.

Lån på Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙