Hva leter du etter?
Bilde av Harrison Ford og Sean Connery fra filmen Indiana Jones and the Last Crusade

Hvilke bøker ville Indiana Jones lånt dersom han besøkte Sølvberget?

Det amerikanske filminstituttet har kåret Indiana Jones til den nest beste filmhelten gjennom tidene, og filmene om Jones gjorde at arkeologi fremstod som et vilt eventyrlig yrke. Hvilke bøker ville han lånt dersom han besøkte Sølvberget?

I sitt filmatiske univers er Indiana Jones en av verdens fremste arkeologer, så han hadde åpenbart lånt bøker om arkeologi og historie, som f.eks. Begynnelsen til alt: en ny fortelling om mennesket av David Graeber og David Wengrow.

Men som arkeolog balanserer han ofte mellom vitenskap, tro, overtro og konspirasjonsteorier. Kanskje han derfor ville lånt Hellig blod, hellig gral av Michael Baignent (m.fl.), som var hovedinspirasjonen for Dan Brown da han skrev Da Vinci-koden. Han ville nok også slukt den historiske romanen Lucias siste reise av Vetle Lid Larsen.

For forskeren Jones er altså fantasi like viktig som viten og rasjonalitet, og for å stimulere fantasien i en historisk og kulturell sammenheng, ville han kanskje nippet til de fantastiske tekstene av Jorge Luis Borges, og latt seg beruse av Carlos Castanedas alternative antropologiske studier.

Jones er også en kul type, og ville blitt nysgjerrig på jazz-platen Atlantis av Sun Ra, som er inspirert av myten om Atlantis. Selv om vi har mange plater av Sun Ra på Sølvberget, måtte han faktisk bestilt denne som fjernlån, fra et annet bibliotek, men det er heldigvis en enkel sak i disse tider.

Nedenfor finner du en lengre liste med bøker. Klikk på titlene for mer info eller for å reservere de.

Skattejakt bak nazistenes linjer av Robert M. Edsel i samarbeid med Bret Witter

Nazistenes herjinger i Europa under andre verdenskrig handlet også om plyndring og ødeleggelser av verdens kulturarv. Uvurderlige kunstverk ble stjålet fra private og offentlige samlinger. Mange ble stuet bort på hemmelige steder i påvente av Hitlers endelige seier. De allierte fikk tidlig meldinger om hvor omfattende disse tyveriene var, hvor systematisk nazistene tømte museer og gallerier og private hjem. Det var derfor ikke tid til å vente på en alliert seier. Skulle kunstskattene reddes, måtte noe gjøres og det raskt. En hemmelig styrke, 'The Monuments Men', ble opprettet. De skulle kartlegge det som var stjålet og ikke minst, hvor nazistene gjemte kunstverkene. Oppdraget måtte utføres bak nazistenes linjer, i all hemmelighet, og det var mildt sagt livsfarlige operasjoner.

Skattejakt bak nazistenes linjer av Robert M. Edsel forside

Lucias siste reise av Vetle Lid Larssen

Sicilia, år 304 e.Kr. Den unge vakre Lucia blir voldtatt og henrettet, men så blir levningene hennes borte på mystisk vis. Vetle Lid Larssen tar så leserne med på en overraskende Road Trip gjennom 1700 år av Europas historie. Forfatteren har dykket ned i arkiver og reist Europa rundt for å samle stoff til denne formidable kulturhistoriske eventyrfortellingen om Sankta Lucia, om krig og selvbedrag, flukt og løgn.

Lucias siste reise av Velte Lid Larssen forside

Hellig blod, hellig gral av Michael Baignent, Richard Leigh og Henry Lincoln

Hellig blod, hellig gral var hovedinspirasjonen for Dan Brown da han skrev Da Vinci-koden. Forfatternes tiårige jakt på Den hellige gral brakte dem til det tidlige Frankrike, hvor de fant en intrikat fortelling om politikk og tro like spennende som noen thriller. Dette er historien om Tempelridderne, det skjulte selskap Prieuré de Sion og dets befatning med å gi den merovingiske blodslinjen tilbake dens politiske makt. Forfatterne av Hellig blod, hellig gral hevder at deres utforskning av tidlig historie avslører at Jesus muligens ikke døde på korset, men giftet seg og ble far til barn med en blodslinje som fortsatt eksisterer, og at kristendommens best bevoktede hemmelighet ble oppdaget på pergamenter i Syd-Frankrike for over hundre år siden.

Hellig blod hellig gral bokforside

Lumholtz' gjenferd: verden rundt i sporene til en glemt hvit oppdager, på leting etter alt som ble borte, og det som ble igjen av Morten A. Strøksnes

Carl Lumholtz (1851-1922) var Norges eneste tropeoppdager, verdensberømt i samtiden for sine ekspedisjoner til Australia, Mexico og Borneo. Han ble overøst med æresbevisninger og ordener og nevnt i samme åndedrag som Nansen og Amundsen, Stanley og Livingstone. Ekspedisjonene nedfelte seg i fire store bokverk og flere enorme samlinger, som i dag befinner seg på museer i inn- og utland. Det dreier seg om knokler og hodeskaller, preparerte dyr og et femsifret antall gjenstander han samlet inn fra urfolkene han levde sammen med i årevis av gangen.
Fra Lumholtz' hjemsted på Lillehammer følger Morten A. Strøksnes i oppdagerens fotspor ut i verden, til fjerne regnskoger, ørkener og fjellmassiver. Reisene kombineres med et omfattende pionerarbeid i norske og utenlandske arkiver, ikke minst i USA, som var Lumholtz' base i tretti år.

Lumholtz' gjenferd av Morten A. Strøksnes bokforside

Begynnelsen til alt: en ny fortelling om mennesket av David Graeber og David Wengrow

"Begynnelsen til alt" argumenterer for en ny måte å tenke omkring menneskets historie på. I boka kommer forfatterne med tanker og hypoteser som utfordrer våre mest vanlige ideer om menneskets sosiale utvikling. Graeber og Wengrow viser hvordan slike teorier først dukket opp i det attende århundre som en reaksjon og kritikk av det europeiske samfunnet. Verden er mer kompleks og annerledes enn tidligere antatt, hevder de. Hvordan oppstod jordbruket, byene, demokratiet, ja selve den menneskelige sivilisasjonen? Dette er en monumental bok med formidabel intellektuell rekkevidde.

Begynnelsen til alt En ny fortelling om mennesket av David Graeber og David Wengrow bokforside

Atlas over u-oppdagede øyer : et hav av myter og mysterier, fantasier og bedrag av Malachy Tallack

I flere tusen år har verdenshavene vært fulle av øyer som aldri har eksistert. Disse mytiske stedene er resultater av fri fantasi, menneskelige feil eller ren svindel. Alle har de sin egen historie. Noen har bidratt til å forme en hel kultur, mens andre knapt er viet oppmerksomhet. Felles for øyene er at de forteller oss noe om hvordan vi en gang oppfattet verden.

I denne boken tar Malachy Tallack oss med på en fascinerende jordomseiling til to dusin steder som ikke lenger har noen plass på kartet. Fra den velkjente legenden om Atlantis til mer obskure historier fra våre dager skildres et helt hav av øyer som en gang ble oppdaget, for så å bli u-oppdaget.

Atlas over u-oppdagede øyer av Malachy Tallack

The lost city of Z: a legendary British explorer's deadly quest to uncover the secrets of the Amazon av David Grann (engelsk tekst - fjernlån)

For years he explored the Amazon and came to believe that its jungle concealed a large, complex civilization, like El Dorado. Obsessed with its discovery, he christened it the City of Z. In 1925, Fawcett headed into the wilderness with his son Jack, vowing to make history. They vanished without a trace. For the next eighty years, hordes of explorers plunged into the jungle, trying to find evidence of Fawcett's party or Z. Some died from disease and starvation; others simply disappeared. In this spellbinding true tale of lethal obsession, David Grann retraces the footsteps of Fawcett and his followers as he unravels one of the greatest mysteries of exploration.

The lost city of Z av David Grann

Usynlige byer av Italo Calvino

Usynlige byer er en utopisk og poetisk roman hvor oppdageren Marco Polo forteller til Kublai Khan - tartarenes hersker - om de mange byer han har besøkt på sine reiser. Men byene han beskriver, har aldri eksistert i virkeligheten. De finnes bare i fortellerens fantasi, som avskygninger av samfunn fra fortid, nåtid og en mulig fremtid. Marco Polo lar imidlertid Kublai Khan hele tiden ane en virkelighet bak symbolene for til slutt å vise ham "den vidunderlige nye verden".

Usynlige byer av Italo Calvino forside

Marco Polo : reisen til Xanadu og Kublai Khans eventyrlige rike av John Man

Marco Polos reise på 1200-tallet fra Venezia til Kublai Khans hoff i Kina er en av verdenshistoriens mest omtalte og myteomspunne ekspedisjoner. Marco Polos reiseskildring fra denne ferden, avdekker en helt ny verden - keisere og konkubiner, palasser i skyene, enorme hærstyrker, ufattelige rikdommer og en så fremmedartet kultur at folk i Vesten ikke trodde det de hørte.

John Man har reist i Marco Polos fotspor til Xanadu, på jakt etter sannheten om den legendariske oppdageren og hans nedtegnelser. I denne biografien tegner han et bilde av mannen bak myten og Kublai Khans sagnomsuste hoff.

Marco Polo av John Man forside

The teachings of Don Juan: a yaqui way of knowledge av Carlos Castaneda (engelsk tekst - fjernlån)

The Teachings of don Juan is the story of Carlos Castaneda's extraordinary experiences. In 1960 Carlos Castaneda was a graduate student when he met Don Juan, a Yaqui Indian feared and shunned by the ordinary folk of the American Southwest because of his unnatural powers. During the next five years don Juan's arcana knowledge led Castaneda into a world of beauty and terror, ruled by concepts far beyond those of Western civilisation. Using medicinal herbs Castaneda lived through encounters with disembodied spirits, shamans in the form of huge wolves, and death in the shape of silver crows. Finally, after a night of utter terror in which he knew that his life was threatened by forces which he still cannot fully explain, he gave up his struggle to become a 'Man Of Knowledge'.

The teachings of Don Juan av Carlos Castaneda forside


Sydhavsøen : Nydelsens geografi Frits Andersen (dansk tekst)

Da de første europæiske opdagelsesrejsende sejlede over det ukendte Stillehav, var deres skibe lastet med fortællinger om fjerne paradisiske øer. Forestillinger om ædle vilde, økologisk balance og enorme rigdomme gav europæerne modet og håbet til at lede efter en ny verden – også når drømmene overgik virkeligheden. Sydhavsøen – nydelsens geografi er en idé- og litteraturhistorisk rejse i sporet på tre århundreders europæiske og amerikanske fortællinger om øen, havet og øhavet. Litteraten Frits Andersen læser og analyserer rejseberetninger, malerier, film og romaner fra 1700-tallet og frem til i dag af kunstnere og forfattere som Paul Gauguin, Herman Melville, Robert Louis Stevenson, Jules Verne, Thor Heyerdahl og Marlon Brando. Ud af disse læsninger – og med blik for nydelse, længsel og fornuft – opstår en helt ny litteraturhistorie for Stillehavets forsvindende øer. Samtidig tilbyder bogen stærke historiske forbilleder, vi aktuelt kan bruge til at forstå og tænke nye svar på globale politiske og klimamæssige udfordringer.

Sydhavsøen av Frits Andersen forside

Barbeint i Amazonas: historien om Alfred Russel Wallace av Markus Lindholm

Darwinisme har alle hørt om. Men få er klar over at Darwin ble slått på målstreken. Dette er historien om Alfred Russel Wallace, Europas første backpacker og med-oppdager av seleksjonsteorien. Sammen med Darwin grunnla han biologien - vitenskapen om livet. Wallace kom fra fattige kår, men fikk tidlig ambisjoner om å løse evolusjonens gåte. Han padlet kano med urfolk i Amazonas, bodde blant hodejegere på Borneo og seilte blant pirater til Papua Ny-Guinea. Han studerte dyr og planter, drøftet menneskets evolusjon og ble en viktig stemme i samfunnsdebatten ved inngangen til det tjuende århundre, med kampsaker som antimilitarisme, kolonialisme-kritikk og kvinnesak. Wallace tenkte egenrådig og kreativt og lot seg hele livet lede av dyp nysgjerrighet. Ved siden død var Wallace verdens mest siterte vitenskapsmann, og han ble en av arkitektene bak de verdiene som skulle bli retningsgivende ved inngangen til det 21. århundre. Markus Lindholm forteller historien om en mann som verden neppe har sett maken til.

Barbeint i Amazonas av Markus Lindholm

Borgias forbudte bok: steingale samlere og pillråtne paver av Jørn H. Hurum

Borgias forbudte bok er en liten bok om edelstener, korrupte paver, incest, impotens, massakre, plagiering, Vatikanets forbudte bøker, den franske revolusjon, Leonardo da Vinci og Machiavelli, men mest av alt handler den om kjærligheten til gamle bøker og stein. Hurum og Helleve har skrevet en bok om en svært sjelden bok og dette eksemplaret sin utrolige reise gjennom 500 år med europeisk historie og vitenskapshistorie.

Borgias forbudte bok av Jørn H. Hurum og Torstein Helleve bokforside

The Voynich manuscript av Raymond Clemens (red.) (engelsk tekst - fjernlån)

Many call the fifteenth-century codex, commonly known as the “Voynich Manuscript,” the world’s most mysterious book. Written in an unknown script by an unknown author, the manuscript has no clearer purpose now than when it was rediscovered in 1912 by rare books dealer Wilfrid Voynich. The manuscript appears and disappears throughout history, from the library of the Holy Roman Emperor Rudolf II to a secret sale of books in 1903 by the Society of Jesus in Rome. The book’s language has eluded decipherment, and its elaborate illustrations remain as baffling as they are beautiful. For the first time, this facsimile, complete with elaborate folding sections, allows readers to explore this enigma in all its stunning detail, from its one-of-a-kind “Voynichese” text to its illustrations of otherworldly plants, unfamiliar constellations, and naked women swimming though fantastical tubes and green baths.

The Voynich manuscript av Raymond Clemens forside

Shakespeares skjulte koder, manus og regi av Petter Amundsen (film/dokumentar)

Gjennom en rekke forbløffende funn kan Petter Amundsen ha løst ett av
verdenslitteraturens største mysterier: det hemmelige brorskap bak
dikteren Willam Shakespeare. Amundsen har oppdaget et system av
hemmelige koder med eksplosive konsekvenser. Følg den provoserende
detektivhistorien som rulles opp. Trinn for trinn avslører Amundsen en
verden av mystiske symboler, hemmelige brorskap og en skjult skatt av
bibelske proporsjoner.

The curse of Oak Island : the story of the world's longest treasure hunt av Randall Sullivan (engelsk tekst - fjernlån)

The Curse of Oak Island is a fascinating account of the strange, rich history of the island and the intrepid treasure hunters who have driven themselves to financial ruin, psychotic breakdowns, and even death in pursuit of answers. Now as Michigan brothers Marty and Rick Lagina become the latest to attempt to solve the mystery, Randall Sullivan takes readers along to follow their quest firsthand.

The curse of Oak island av Randall Sullivan bokforside

Koder: skjulte budskap fra det gamle Egypt til kvantekryptografi av Simon Singh

Helt fra menneskene begynte å skrive har de meddelt seg i koder. Utfallet av nøkkel begivenheter i menneskenes historie er blitt avgjort av om koder er blitt knekket eller ikke. Maria Stuart møtte døden i The Tower of London, fordi Elisabet Is førsteminister og etterretningssjef knekket koden Maria brukte i brevene til sin medsammensvorne. Polske matematikeres pionerarbeid på 3D-tallet hjalp engelskmennene å bryte ned nazistenes Enigmakode som viste den tyske flåtens posisjoner og bidro dermed til å avgjøre utfallet av Den annen verdenskrig.

I sin nye bok leverer forfatteren av FERMATS SISTE SATS, Simon Singh, enklar og medrivende beretning om spillet rundt koder og knekking av koder fra de første forsøk på militærspionasje i det gamle Hellas til sofistikerte moderne datakoder. Med moderne informasjonsteknologi har debatten om bruk av koder fått en ny dimensjon. For første gang er det mulig å lage en kode som ikke kan knekkes- Hvilke følger får dette i et samfunn der alle har adgang til datateknologi og både terrorister og kriminelle kan bruke' avansert kryptologi? Hvordan vil myndighetene møte denne utfordringen og samtidig bevare ytringsfriheten?

Koder av Simon Singh forside


Atlas over fjerne øyer : femti øyer jeg aldri har vært på og aldri kommer til av Judith Schalansky

Atlas over fjerne øyer er Schalanskys hyllest til den imaginære reisen, til verdens små og fjerne steder, til de isolerte øyene og små koloniene, de som ikke teller eller synes på verdenskartets etablerte virkelighet. Gjennom 50 fjerne øygrupper bringes vi tett på fantastiske fortellinger om slaver, sunkne skip og merkelige oppdagere. Boken er en hyllest til det eksotiske ved reisen, det som livnærer seg av fantasien og det ukjente, som den helt nødvendige forutsetning for enhver utfarts- og oppdagertrang.

The book of imaginary beings av Jorge Luis Borges (engelsk tekst)

The book contains descriptions of 120 mythical beasts from folklore and literature. In the preface, Borges states that the book is to be read "as with all miscellanies... not... straight through... Rather we would like the reader to dip into the pages at random, just as one plays with the shifting patterns of a kaleidoscope"; and that "legends of men taking the shapes of animals" have been omitted. Although a work of fiction, it is situated in a tradition of Paper Museums, bestiaries, and natural history writing.

The book of imaginary beings av Jorge Luis Borges forside

En flåte av stein av José Saramago

Spania og Portugal seiler langsomt ut i Atlanterhavet. Tilbake ligger bare Gibraltar-klippen, som britene øyeblikkelig bekrefter sitt krav på. Halvøya som nå altså er en øy eller en flåte av stein, tar kursen mot Azorene, og dreier mot USA, eller kanskje Canada. En tid stanser siget, og flåten begynner i stedet å dreie langsomt rundt seg selv. Uforklarlige hendelser, langt fra hverandre i sted, men nær i tid, finner sted omkring tidspunktet for bruddet. En kvinne risser en stripe i marken med en almekvist akkurat der en sprekk først blir observert, en mann kaster en stein i havet, så stor at han med sine vanlige krefter aldri kunne klart det, en annen mann reiser seg og tramper i gulvet og jorden skjelver. Stumme hunder gjør, svære flokker av stær henger skvaldrende rett over hodet på en sakesløs mann. Tre menn, to kvinner og en merkelig hund begynner på en lang reise over det flytende kontinentet. Imens er politikere, geologer, seismologer, journalister og andre i ferd med å finne en forklaring på det utrolige som er skjedd.

En flåte av stein av José Saramago bokforside

Aku-aku: Påskeøyas hemmelighet av Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahls spennende beretning om den mystiske Påskeøya med sine gåtefulle kjempestatuer. I 1955 gikk Thor Heyerdahl i land på Påskeøya og realiserte dermed en gammel drøm om å utforske de eiendommelige kjempestatuene som befinner seg der. Ekspedisjonen varte i et helt år, og de vitenskapelige resultatene overgikk Heyerdahls dristigste forventninger. Aku-Aku (første utgave 1957) er beretningen om det begivenhetsrike oppholdet på øya, fylt av spenning, mystikk og dramatisk fortettede situasjoner.

Aku-aku av Thor Heyerdahl forside

Thor Heyerdahl og jakten på Atlantis av Per Ivar Hjeldsbakken Engevold

Thor Heyerdahl så på seg selv som en vitenskapsmann, men som vitenskapsmann var han kontroversiell. Han hadde en teori om en hvit rase som han mente kom fra Atlantis, og derfra spredte sin kultur til Midtøsten, Nord-Afrika, Maldivene, Kanariøyene, Sør-Amerika og Polynesia. Heyerdahl lette etter bevis for sin teori hele sin karriere. Denne teorien er i dag ansett som feilaktig og rasistisk.

Thor Heyerdahl og jakten på Atlantis av Per Ivar Engevold

Atlantis av Sun Ra (LP/CD - fjernlån)

One of the key but underappreciated episodes in avant-garde jazz, Sun Ra's Atlantis sounds far out even today. Rather than a full-on assault on the senses, Atlantis is an exercise in build-up, with long, almost forlorn passages of Ra on electric keyboards setting a vast echo chamber for his Arkestra to spring forth within. Captured during one of the most adventurous periods for Sun Ra, Atlantis features the orchestral perfection of the best big bands of the century-and then proceeds towards mutirhythmic explosions of intensity, all of it couched in Sun Ra's mixture of interglactic mysticism and heaping doses of experiments in tone, tempo, and texture.

Atlantis av Sun-Ra

Atlas over fyrtårn ved verdens ende av José Luis Gonzalez Macias

Bli kjent med gjenferdet på Great Isaac Cay fyr, lær om et fyrtårn i Ukraina som er bygget som en flettet kurv, og les den utrolige historien om en sjelden fugl som blir utryddet kort tid etter at katten Tibbles flytter inn på Stephens Island fyr. Visste du forresten at Cabo Blanco fyr i Argentina er plassert på en øy verken Ferdinand Magellan eller Charles Darwin våget å gå i land på? «Atlas over fyrtårn ved verdens ende» er en samling historier basert på virkelige hendelser som tar oss med til fjerne breddegrader og isolerte fyrtårn, som gjennom årene har vært kilde til delirium, ensomhet og rastløshet, men også mot og lykke. Hvert kapittel er ledsaget av et nautisk kart, illustrasjoner og en skalaplan - det hele krydret med spennende kuriosa. Vi får høre om en blind fyrvokter ved polarsirkelen, Nelson Mandelas opphold på Robben Island, Edgar Allan Poes uferdige tekster, Virginia Woolfs barndom, og flere mystiske forsvinninger - historier like ekstraordinære som fyrtårnene de tilhører.

Atlas over fyrtårn ved verdens ende av José Luis González Macías

Jakten på Eirik Raude av Øystein Morten

Denne boken følger Eirik Raude i Norge, på Island og Grønland. Eirik Raude emigrerte fra Norge til Island rundt år 970. Senere oppdaget han verdens største øy og kalte den Grønland. Etter å ha utforsket vestkysten av øya i tre år fikk han med seg omtrent 300 mennesker dit, og de etablerte en norrøn nybyggerkoloni. Noen år senere oppdaget sønnen hans Vinland. Øystein Morten tar deg med på en rekke oppdagelsesferder for 1000 år siden, i et helt annet klima, og til den eventyrlige bosetningen både av Island og Grønland. Boken skrives som en jakt etter tapte kart og kilder - og ikke minst på forklaringen om hvorfor både eskimoene og de norrøne etter hvert forsvant.

Eirik Raude av Øystein Morten forside

Landene som forsvant : 1840-1970 av Bjørn Berge

Riker oppstår og går til grunne. Nye land etableres for så å oppløses etter noen år. Historien til disse fortapte land og riker vekkes her til live, gjennom den fascinerende beretningen til Bjørn Berge.

Forfatteren tar leseren med på en eventyrlig oppdagelsesferd til alle verdens hjørner, gjennom jungel og ørken, fra byens pulserende liv til de øde steppene. Han forteller den glemte historien om land fra 1840 til 1970? som eksisterte i kun én måned, et år eller noen tiår - før de forsvant. De bærer gåtefulle navn som Heligoland og Tripolitania - og hva er historien bak Mandsjukuo som eksisterte fra 1932-45 og Allenstein i 1920?

Landene som forsvant gjør geografien konkret og historien levende, ved bruk av kart og frimerker. I tillegg flettes det inn anekdoter og øyenvitneskildringer fra den gang Knut Hamsun vandret rundt i den senere kolonien Batum og Antoine de Saint.Exupéry var stasjonert som postflyver i Kapp Juby.

Landene som forsvant av Bjørn Berge forside

Oppdagelsesreiser : 1860-1930 Jean-Francois Mongibeaux

Boka inneholder fotografier fra oppdagelsesreiser.

Oppdagelsesreiser 1860-1930 av Jean-Francois Mongibeaux

De falske fragmentene : og forskerne som gjorde dem til dødehavsruller av Årstein Justnes

Siden 2002 har trolig mer enn hundre biter av pergament og papyrus som påstås å være dødehavsrullfragmenter, dukket opp på antikvitetsmarkedet, men det er noe som ikke helt stemmer: Dødehavsrullene ble funnet mellom 1946/47 og 1956, og fra midten av 1960-årene frem til årtusenskiftet var det nærmest umulig for institusjoner og samlere å få tak i mer materiale fra hulene i Qumran. Men i 2002 begynte det plutselig å dukke opp nye fragmenter på markedet. Mange av dem er kun på størrelse med frimerker, men likevel inneholder de fleste av dem sentrale tekster fra Det gamle testamentet.

De falske fragmentene er historien om de mange pergament- og papyrusbitene som de siste to tiårene har blitt presentert som deler av de berømte Dødehavsrullene. Ingen vet egentlig helt hvor disse fragmentene stammer fra, men mange av dem er knyttet til utrolige historier om smuglerruter, mystiske møter mellom antikvitetshandlere og forskere, og om sveitsiske bankbokser med gamle manuskripter. Er de ekte, eller er de forfalskninger? Dreier det seg om eldgamle håndskrifter eller om pergament- og papyrusbiter som det har blitt tuklet med i moderne tid?

De falske fragmentene av Årstein Justnes forside

Dødehavsrullene : deres innhold, historie og betydning av Årstein Justnes (red.)

Dødehavsrullene - deres innholdhistorie og betydning er en oppdatert innføring i skriftene som ble funnet i elleve huler i nærheten av Qumran-ruinene ved Dødehavet - ofte omtalt som det mest sensasjonelle tekstfunn i det 20. århundre. Boken gir et overblikk over hele skriftsamlingen og en innføring i tekstenes historiske, religiøse og sosiale sammenheng. Den presenterer de siste tiårs forskning og drøfter nyere teorier om tekstene og bosetningen i Qumran på bakgrunn av hele tekstmaterialet, som nå er kjent og tilgjengelig.

Boken skildrer ideologi og praksis hos de gruppene som forfattet skriftene, og viser hvordan utforskningen av Dødehavsrullene har åpnet for nye perspektiver i synet på Bibelen, jødedommen og tidlig kristendom.

Dødehavsrullene av Årstein Justnes

Arabian sands av Wilfred Thesiger (både på norsk og engelsk - fjernlån)

Arabian Sands is Wilfred Thesiger's record of his extraordinary journey through the parched "Empty Quarter" of Arabia. Educated at Eton and Oxford, Thesiger was repulsed by the softness and rigidity of Western life—"the machines, the calling cards, the meticulously aligned streets." In the spirit of T. E. Lawrence, he set out to explore the deserts of Arabia, traveling among peoples who had never seen a European and considered it their duty to kill Christian infidels. His now-classic account is invaluable to understanding the modern Middle East.

Arabian sands av Wilfried Thesiger forside

The race for Timbuktu: in search of Africa's city of gold av Frank Kryza (engelsk tekst - fjernlån)

The search for Timbuktu of legend, Africa’s mythical gilded city, drew adventurers and treasure seekers like moths to a flame, and often at their own peril. Here the author gives detailed accounts of the major expeditions in search of Timbuktu, along with the unbearable hardships faced by those who endured them.

The race for Timbuktu av Frank T. Kryza bokforside

Vestens mystikk utvalg og innledende essay av Jan-Erik Ebbestad Hansen

Det handler om det ubeskrivelige som likevel blir til levende og nyskapende litteratur. Betegnelsen mystikk referer til menneskets møte og forening med det guddommelige, og er et fenomen vi finner i alle de store verdensreligionene. Her er det Vestens mystikk som presenteres, med tekster fra 1200- til 1700-tallet. Her er Frans av Assisi, Mechtild fra Magdeburg, Bonaventura, Mester Eckhart, Dante, Jacob Böhme og mange, mange flere forent mellom to permer. Vestens mystikk er viet kjærligheten, stillheten og lengselen.

Vestens mystikk forside

På den tredje dag av Piers Paul Read

I en cisterne under Tempelhøyden i Jerusalem finner israelske arkeologer skjelettet av en mann. I hodeskallen er det merker etter en tornekrone, ribbena på venstre side er brukket og gjennom begge anklene står en rusten nagle. Er det restene av den korsfestede Kristus? Israelerne tilkaller en kjent kristen arkeolog for å få bekreftet at skjelettet er ekte. Kort etter blir han funnet hengt...

På den tredje dag av Piers Paul Read bokforside

The fifth gospel av Ian Caldwell (engelsk)

Pave Johannes Paul den IIs regjeringstid går mot slutten, og en mystisk utstilling er i ferd med å bli satt opp på Vatikanmuseet. En uke før den planlagte åpningen, blir museumskuratoren myrdet. Samme natt er det et brutalt innbrudd hos kuratorens forskerkollega, Father Alex Andreou, en gresk-katolsk prest som bor i Vatikanet. Når politiet ikke klarer å finne en mistenkt i saken, starter Alex sin egen etterforskning. For å finne morderen må han finne ut av den døde kuratorens hemmelighet. Men akkurat når han begynner å forstå sannheten om vennens død, og dens konsekvenser for kirken, oppdager Alex at han selv blir jaktet på.

The fifth gospel av Ian Caldwell forside

Frimureri: historie, ritualer og mysterier av W. Kirk MacNulty

Boken gir en inngående og spennende presentasjon av frimureri som et globalt og historisk fenomen. Den gir innsyn i frimureriets opprinnelse og historie, gradsritualene, hemmelighetene og symbolene, det stadig skiftende forholdet mellom losjene og samfunnet,berømte frimurerbrødre og ikke minst alle mytene som omgir frimureriet. Boken er rikt illustrert med praktfulle bilder og inkluderende bildemateriell som aldri før har vært publisert.

Frimureri av W. Kirk MacNulty forside

Zohar, stråleglansens bok: fra den jødiske kabbala (fjernlån)

Dette er det første større utvalg på norsk fra Zohar. Stråleglansens bok, et av hovedverkene i kabbalaen, den rike jødiske mystikk. Den spanske kabbalist Moses de Leon regnes som verkets opphavsmann, og tiden er 1280-årene. Zohar er i stor grad fortolkning av Bibelens tekst, en særegen form for preken og etisk veiledning. Fremstillingen følger gjerne de utvungne assosiasjoners vei, og formen er ofte dialogens - uforutsigbar og overraskende. Forfatteren viker ikke tilbake for en høyst konkret, erotisk preget billedbruk. Det er en kabbalistisk erfaring at selve det å la øynene gli over og følge teksten linje for linje, har en dynamisk virkning på sinnet. Zohar-tekstene kan gi oss fornemmelsen av den kraft som finnes i kabbalaens billedverden. De kaster lys over sentrale ideer som mystikernes forestilling om Gud.

Zohar stråleglansens bok forside

Den siste tempelridder av Raymond Khoury

AKKO, 1291 - Mens den siste byen i Det hellige land ble inntatt av muslimske hærer, flyktet en liten gruppe tempelriddere om bord i skipet Tempelfalken. De hadde med seg et skrin som det var uhyre viktig å bringe til den franske stormesteren. Skipet kom aldri fram.

NEW YORK, USA, VÅR TID - Fire ryttere kledd som tempelriddere stormer en utstilling av Vatikanets skatter i Metropolitan Museum of Art. Mens tre av ridderne stapper kostbarheter ned i sekker, er den fjerde bare interessert i å finne en gammel krypteringsmaskin. Da han endelig finner den, er det nesten som et hellig øyeblikk for ham.

Arkeologen Tess Chaykin og FBI-agent Sean Reilly virvles inn i jakten på et kodet dokument, som én mann vil gjøre alt for å få ut til offentligheten, og som andre vil ty til ytterligheter for å hindre verden i å få kjennskap til.

Den siste tempelridder av Raymond Khoury forside

Foucaults pendel av Umberto Eco

Foucaults pendel er en triller med et mylder av merkverdige – men altid troværdige – personer. Som et motto foran i boken står: "Overtro bringer uhell“ og det er nettopp dette Eco på forskjellige måter fremstiller.
En av romanens hovedpersoner er studenten Casaubon, som skriver en avhandling om middelalderens Tempelriddere. Han kommer i kontakt med de to forlagsredaktører Belbo og Diotallevi. De har blitt kontaktet av den mystiske, fascistisk-nostalgiske oberst Ardenti, som er opslukt av en fantastisk plan som Tempelridderne skal ha klekket ut. Casaubon erklærer Ardenti for fantast og svindler. Men kort tid etter forsvinner obersten under mystiske omstendigheter.

Foucaults pendel av Umberto Eco bokforside

Kollaps : hvordan samfunn går under eller overlever av Jared Diamond

Hvorfor blomstrer enkelte samfunn, mens andre kollapser? Hva skjedde med menneskene som skapte statuene på Påskeøya, eller med arkitektene bak Maya-pyramidene? Og hva kommer til å skje med oss?

Jared Diamonds Våpen, pest og stål revolusjonerte vår historieforståelse. Nå utforsker han hvordan menneskehetens bruk og misbruk av miljøet kan avsløre sannheten om verdenshistoriens største kollapser, fra Anasazi-indianerne i Nord-Amerika til vikingene på Grønland og vår tids Montana. I Kollaps setter Jared Diamond siste nytt på forskningsfronten i et bredt historisk perspektiv. Resultatet er en pageturner som forklarer fortidens dypeste mysterier samtidig som den gir oss håp for fremtiden.

Kollaps av Jared Diamond forside

Sapiens : en innføring i menneskehetens historie av Yuval Noah Harari

Har alle fremskrittene gjort oss lykkeligere som rase? Kan vår atferd noensinne frigjøres helt fra våre forfedre? Og hva, om noe, kan vi gjøre for å påvirke historiens gang i de kommende århundrer? Sapiens spenner over hele menneskehetens historie, fra de aller første menneskene på jorden for 70 000 år siden til de radikale – og noen ganger ødeleggende – revolusjonene i menneskehetens historie.

Sapiens en kort historie om menneskeheten av Yuval Noah Harari

Magicians of the Gods : the forgotten wisdom of Earth's lost civilisation av Graham Hancock (engelsk tekst)

Hancock's thesis is based on the discredited and controversial  Younger Dryas impact hypothesis, which proposes that the Younger Dryas climate event was caused by one or more large comets striking the Earth around 10,800 BC. Hancock argues that this caused widespread destruction, with a short-term return to Ice Age conditions followed by massive flooding that altered the continental landscape. Specifically, he claims that coastal civilisations in and around the Atlantic Ocean, Southeast Asia and the Pacific Ocean were destroyed by rising sea levels. He argues that this was the origin of various flood myths around the world, and that "what we think of as human history is merely the record of human events that have transpired since the last, great planetary catastrophe."

Magicians of the gods av Graham Hancock forside

The golden bough: a study of magic and religion av James George Frazer (engelsk tekst - fjernlån)

A certain sacred tree was forbidden to the touch, save only for runaway slaves: if the slave could break off a branch — The Golden Bough — he could challenge the tree's attendant priest to mortal combat. If victorious, the slave would replace the priest as King of the Woods — until his lethal defeat by another bearer of The Golden Bough. Sir James George Frazer, an expert in myth and religion, was so intrigued by this tale from classical mythology that he spent more than a quarter-century investigating its genesis. His 1890 study of the cults, rites, and myths of antiquity, The Golden Bough, offers a monumental exploration of these customs and their parallels with early Christianity.

The golden bough av James Frazer bokforside

Jesusmysteriene: var den opprinnelige Jesus en hedensk gud? av Timothy Freke og Peter Gandy

Var Jesus egentlig en hedensk gud? spør de engelske idehistorikerne Timothy Freke og Peter Gandy. Gjennom sin forskning på eldre hedenske myter og mysteriereligioner fant de så mange sammenfall med evangelienes fortellinger om Jesus at det snudde opp ned på deres begreper om forholdet mellom kristendom og hedendom. Deres funn viser at kristendommen ikke var en ny og enestående åpenbaring, men en jødisk tilpasning av antikkens mysterie­religioner, som dyrket Jesus slik man dyrket Dionysos i Hellas, Mithra i Persia og Osiris i Egypt. Likhetstrekkene mellom såkalt hedensk kultus og kirkens Jesus-dyrkelse er så sterke at spøsmålet om hvem Jesus egentlig var, tvinger seg frem. Freke og Gandy belegger sine teorier med en lang rekke forbløffende og veldokumenterte paralleller som gjør boken til spennende og for mange rystende lesning.

Jesusmysteriene av Timothy Freke og Peter Gandy bokforside

Samlede fiksjoner av Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges, den blinde bibliotekaren i Buenos Aires, er sannsynligvis den mest innflytelsesrike forfatteren i verden etter den annen verdenskrig. Samlede fiksjoner fyller et stort hull i norsk bokutgivelse. Borges´ verden er en labyrint full av ironiske kommentarer, drømmer, oppdiktede fenomener, kinesiske myter, arabiske legender, inspirert av islandske sagaer og fortalt i en stil som er tørr og nesten matematisk. Han tar oss med til innbilningens museum der alt er mulig og hvor man leter etter løsningen på all verdens gåter og mysterier.

Samlede fiksjoner av Jorge Luis Borges bokforside

Oppdagelsen av Babylon av Rannfrid Thelle

Etter å ha ligget sunket i jorden i over 2000 år ble restene av Babylon gravd fram av arkeologer på begynnelsen av 1900-tallet. Byen er omspunnet med en rekke myter og har en helt særegen plass i vår kultur, å tross av sin plass i den fjerne fortiden. Byen er særlig kjent for Babels tårn, og gjennom uttrykk som «babelsk forvirring» og « det babylonske fangenskapet». Helt fra sivilisasjonens vugge har den vært forbundet med imponerende murer og lusuriøse hager. Men kort etter sin blomstringstid ble denne oldtidens metropolis begravd og glemt. Isteden overtok Babylons renommé som en overflodens og ondskapens by, formet av Bibelens forestillinger. Hvorfor fortsetter Babylon å fascinere helt inn i vår egen tid? Babylon kommer til uttrykk selv i samtidens popkultur: som romskipet Nebuchadnezzar i filmen Matrix, in popkulturens sanger og i romantitler. Vi bygger stadig høyere bygninger og tårn, enten det er i Dubai, Shanghai eller New York. Hvorfor fungerer Babylon så godt som metafor, til å beskrive motstandere og fiender med deres makt og ambisjoner, deres ondskap og forfall? For å svare på disse spørsmålene tas leseren med på en oppdagelsesferd gjennom kildene til de mange forestillingene om Babylon gjennom tidene, fra Bibelens og andre antikke tekster til ruinene arkeologene gravde fram for et århundre siden.

Oppdagelsen av Babylon av Rannfrid Thelle forside

Lady Evelyns hemmelighet: en roman om oppdagelsen av Tutankamons grav av Gill Paul

Lady Evelyn Herbert vokste opp på Highclere Castle. Hun var rik og vakker, og alle muligheter lå åpent for henne, også når det gjaldt ekteskap. Isteden forlot hun sosietetslivet i London og reiste sammen med faren og arkeologen Howard Carter til Egypt. Der blir drømmen oppfylt da de finner gravstedet til Tutankhamon. Evelyn er den første som kryper inn i den tre tusen år gamle graven. Femti år senere skjuler hun fortsatt den mørke hemmeligheten om hva som egentlig skjedde i Egypt. Og når en ung kvinne begynner å stille nærgående spørsmål, føler hun hele sin eksistens truet på nytt.

Lady Evelyns hemmelighet av Gill Paul bokforside

Kazarenes leksikon: leksikonroman med 100 000 ord av Milorad Pavic

Milorad Pavic (f. 1929) er en av Serbias fremste forfattere. "Kazarenes leksikon" er organisert som en oppslagsbok, og er delt inn i tre slike oppslagsbøker, en for jødedommen, en for kristendommen og en for islam, med begreper, navn og fenomener definert fra hver av disse tre ståstedene. Sammen utgjør de bruddstykker av kazarenes historie. Det finnes både en kvinnelig og en mannlig utgave av leksikonet.

Kazarenes leksikon av Milorad Pavic bokforside

Den sjette utryddelsen : en unaturlig historie av Elizabeth Kolbert

I løpet av de siste 500 millioner år har det vært fem masseutryddelser-perioder hvor jordens artsmangfold plutselig og på dramatisk vis ble betraktelig lavere. Forskere over hele verden overvåker nå den sjette utryddelsen, som spås å bli den mest ødeleggende slike hendelsen siden asteroiden som utryddet dinosaurene. Denne gangen er det vi som står for katastrofen.
Med en fortellerstil som samtidig er både ærlig, underholdende og svært velinformert, forteller den prisbelønnede vitenskapsjournalisten Elizabeth Kolbert oss her hvorfor og hvordan mennesker har endret livet på jorden på måter som ingen annen art noensinne har gjort. Hun vever sammen forskning gjort i et titalls fagfelt, beskrivelser av fascinerende arter som allerede er gått tapt, og historien bak utryddelse som begrep. Resultatet er en fengslende beretning om det ubegripelige tapet av mangfold som inntreffer like foran øynene på oss.
Det er nesten for galt å si at man blir glad av å lese en bok om artsutryddelse, skriver den kjente biologen Dag Hessen i sitt begeistrede forord til den norske utgaven, men Den sjette utryddelsen er en slik bok-på tross av budskapet. Kolbert viser at den sjette utryddelsen med all sannsynlighet vil bli menneskehetens mest varige arv, og får oss til å se på verden-og hva det innebærer å være menneske-med nye øyne.

Den sjette utryddelsen av Elizabeth Kolbert forside

Polare tragedier: om mot, overmot og død av Odd Harald Hauge

Polarhistoriens største tragedier og mysterier er en fascinerende blanding av mot, overmot og uvitenhet. I jakten på ære, berømmelse og rikdom dro polfarerne til ytterkanten av den kjente verden, men mange kom aldri tilbake. Hva ligger bak disse tragediene? Hva fikk en 80-åring til å ta med førti mann for å finne Canadas gull i 1720? Hvordan kunne 17 friske menn omkomme i et nybygget hus fullt av mat? Var kaptein André gal eller genial da han seilte mot Nordpolen i ballongen sin? Hvordan kunne en lausunge fra Arendal bli dansk krigshelt og en ikonisk polarhelt? Boken gir deg både de berømte og de ukjente historiene, fra Hugh Willoughby i 1553 via Willem Barentsz i 1596, og sju andre ekspedisjoner, til kappløpet mellom Amundsen og Scott. Disse historiene har aldri blitt presentert samlet tidligere.

Polare tragedier av Odd Harald Hauge forside

A history of the world in 100 objects = : History of the world in one hundred objects av Neil MacGregor (engelsk tekst)

Encompassing a grand sweep of human history, A History of the World in 100 Objects begins with one of the earliest surviving objects made by human hands, a chopping tool from the Olduvai gorge in Africa, and ends with objects which characterise the world we live in today.

Seen through MacGregor's eyes, history is a kaleidoscope - shifting, interconnected, constantly surprising, and shaping our world today in ways that most of us have never imagined. A stone pillar tells us about a great Indian emperor preaching tolerance to his people; Spanish pieces of eight tell us about the beginning of a global currency; and an early Victorian tea-set speaks to us about the impact of empire.

A history of the world in 100 objects av Neil MacGregor
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙