Hva leter du etter?
Foto av 4 ulike novellesamlinger på et bord i biblioteket på Sølvberget.

Hvorfor lese noveller?

Mister du motet når boka er for tjukk? Sliter du med å få lest mer enn noen få sider om gangen? Da kan løsningen være å lese noveller.

Enten du skal reise bort i sommer eller være hjemme, så passer det godt å lese noveller og kortere tekster.

Men hvor skal du begynne? Hvilke noveller er det verdt og lese? Og er det noen forfattere som er spesielt gode til å skrive noveller?

Dorthe H. Stramrud, Linn-Therese Johansen Ognedal og Eli Seim er erfarne leseledere på Sølvberget.

Shared reading

Flere ansatte på Sølvberget har de siste årene kurset seg i metoden "Shared reading", hvor en ansatt leser noveller eller utdrag av en tekst høyt for et publikum. Dette har gitt dem en god oversikt over noveller og novellesamlinger som kan lånes på biblioteket.

Våre beste novelle tips

For å hjelpe deg med å finne en novelle eller novellesamling, som kan leses på en strand, i en hengekøye, i et fly, en båt eller i en god stol på hytta, har våre leseledere satt sammen en liste med anbefalinger av noveller.

- Jeg synes noveller er fint å lese hvis man er på farten eller ikke har tid eller ork til å lese langt eller mye, sier Nina Bachke som har hatt lesegrupper på Sølvberget.

Hennes favoritt noveller er Barnet som elsket veier av Cora Sandell, som gir en fin skildring av overgang fra barndom til ungdom/voksen, og Vinter i Abruzzo av Natalia Ginzburg som er en melankolsk novelle om eksil, krig og håp.

Nina Bache er en av leselederene som har hatt lesegrupper på Sølvberget.

Eli Seim anbefaler novellen Samle stein av Ingeborg Arvola, hvor forfatteren skildrer en middelaldrene kvinne som har «frosset fast» i en hendelse for mange år siden. I et møte med en ung jente i nabolaget, får kvinnen energi og livslyst igjen.

Og Museum av Merethe Lindstrøm, hvor en kvinne minnest søndagsmiddagene i barndomshjemmet. Familien har faste rammer for om disse middagene, men av og til kommer sterke følelser til overflaten.

- Begge disse novellene er lavmelte med med en undertone av sorg og vemod, sier Eli Seim som har lest høyt både på Sølvberget og på bibliotekene på øyene.

Nana Thejll Jakobsen anbefaler noveller

Nana Rosine Thejll Jakobsen har hatt lesegrupper på engelsk på Sølvberget.

Novellen som ganerenser

- Inn imellom andre bøker, tar jeg ofte en novelle som en slags «ganerenser». Og en av de forfatterne jeg alltid kan gå tilbake til er den japanske forfatter Haruki Murakami. Han skriver i et enkelt og lett språk, og er til og med ganske morsom. I tillegg til en lang rekke av (fantastiske) romaner, har han også skrevet noveller og nettopp de, vil jeg anbefale på det sterkeste, sier Nana Thejll Jakobsen.

Hun anbefaler novellen Å forlate en katt. Hva jeg snakker om når jeg snakker om far, som er en slags kort-roman/essay med mye på hjerte. Boka begynner med en barndomserindring om hvordan Murakami og hans far forsøkte å kvitte seg med en katt ved en strand, for senere å vende hjem og oppdage at den samme katten satt og ventet på dem.

Dette lille uløselige mysteriet blir startskuddet til en tekst som handler om det uløselige mysteriet som Murakamis far, Chiaki Murakami, var for sin sønn.

Første person entall, er også en morsom liten samling noveller skrevet av Murakami, som både overrasker, får deg til å reflektere og underholder deg fra første side. I de stilsikre novellene møter vi mange velkjente temaer fra forfatterskapet, inkludert kjærligheten til musikk, spesielt jazz og klassisk musikk, som vi kjenner fra flere av Murakamis romaner.

-Jeg likte spesielt godt novellene Charlie Parker spiller bossanova og Yakult Swallows. Dikt, men alle novellene er verd å bruke tid på, sier Nana.

Befriende å lese noveller

Dorthe H. Stramrud som har holdt på med høylesing av noveller i flere år både på Sølvberget og Madla bibliotek, har lest mange ulike noveller de siste årene.

Blant hennes favoritter er Levi Henriksens novelle Vekkelse fra novellesamlingen Feber, og novellen Reisene man får gjort fra Om å elske: 15 fortellinger for voksne.

- Jeg synes at Levi Henriksen er en av de norske forfattere som behersker novellens format aller best. Hans fortellinger utspiller seg ofte i Kongsvinger-traktene, hvor forfatteren selv har vokst opp og bor. I flere av novellene hans møter vi outsidere og forkomne mennesker, og mange av tekstene er sterkt preget av innlevelse og mørk humor, sier Dorthe.

Dorthe Stramrud anbefaler noveller

Dorthe H. Stramrud har faste lesegrupper på Madla bibliotek.


Hun trekker også frem Marie Aubert, som en forfatter som skriver gode noveller med utgangspunkt i mennesker som gjør ting de skammer seg over. I hennes novellesamling Kan jeg bli med deg hjem, er det flere noveller som er verdt å lese. I Unnskyld, unnskyld, unnskyld møter leseren en sliten pappa som slår datteren sin og må hindre henne i å sladre, og i Utrolig kul dame, er en kvinne i trettiårene hovedpersonen som er veldig forelsket i en litt eldre mann og er usikker på hvor hun har ham. Det får henne til å gjøre ting hun ikke burde gjort, både mot seg selv og mot mannen.
- En av de siste novellene jeg har lest er Papegøyens skrik fra samlingen Når vi har sagt god natt av den maltesiske forfatteren Pierre J. Mejlak. Vi møter en kvinne som får beskjed om at mannen er død. Litt uventet så blir hun ikke trist, men lettet og glad. Novellen er veldig bra skrevet og har en svært uventet slutt, sier Dorthe, som anbefaler å lese flere av hans noveller.
Lucia Berlins Håndbok for vaskedamer og Tove Ditlevsens Noveller i utvalg, er også veldig bra. - Jeg har brukt flere av novellene i Shared reading, og det har fungert svært godt, sier Dorthe, som synes at det er befriende å lese korte tekster som noveller hvor meninge i teksten ligger mellom linjene.

Yngve Bergersen Anda sitter i skinnstol med bok

Yngve Bergensen Anda har Shared reading på Fransk på Sølvberget.

Tekster på fransk

Yngve Bergesen Anda har Shared reading på fransk og leser ofte utdrag fra romaner og bøker. Han anbefaler en kortere bok som også kan lånes på norsk, Herr Ibrahim og Koranens blomster av Éric-Emmanuel Schmitt. Dette er en fin, og heller original historie om Momo, en veslevoksen jødisk gutt som vokser opp i et jødisk kvartal i Paris, med en fraværende far og en mor som forlot han da han var baby.

Momo knytter et vennskapsbånd med herr Ibrahim, som er det parisere kaller "araberen på hjørnet" - herr Ibrahim har en liten kolonial hvor det er åpent hele døgnet og hvor man får kjøpt det meste.

Herr Ibrahim blir mer og mer glad i Momo, og han lærer ham det meste man trenger å kunne i livet - hvordan Momo kan lure faren for penger, hvordan han bør te seg med jentene han forelsker seg i, hvordan han kan smiske med voksne lærere for å få bedre karakterer, og ikke minst hvordan forsømte Momo kan bli mer glad i seg selv. Herr Ibrahim deler hele tiden mange visdomsord fra Koranen hans - og han har også en hemmelighet gjemt der inne.

- Denne er nok litt for lang til å telle som novelle, men det er en kort roman som det burde være mulig å lese ferdig på et utenriksfly, eller på hurtigtoget fra Paris til Nice, sier Yngve.

Vi håper du liker de anbefalte novellene, og ønsker deg en riktig god lesesommer!

Hva er en novelle?

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙