Hva leter du etter?
Åleevangeliet av Patrik Svensson holdt foran Breiavatnet

Livet fra a til ål

Åleevangeliet av Patrik Svensson er et fint tilskudd i sakprosasjangeren "naturtema + forfatterens personlige historie".

En klassiker i sjangeren er Helen MacDonalds H for hauk. Der handlet det om hvordan forfatteren, for å bearbeide egen sorg etter farens bortgang, kjøper en hønsehauk som hun trener opp.

Hauker, fjorder og jerv

I På ville veier (Wild) går Cheryl Strayed en temmelig lang tur i den amerikanske villmarka for å finne seg selv etter mange trøblete år. Sigri Sandberg kjenner ikke på den samme livskrisen i Ro, men turen innover Sognefjorden blir også en tur innover i selvet.

Og ut fra omtalene av Dag Hessens bok av året, Jervesporet, virker det som den også befinner seg i dette terrenget.

Ingen vet hvor ålen svømmer

I Åleevangeliet mikser Patrik Svensson historien om seg og faren med historien om ålens dunkle eksistens, fra antikken til i dag.

All forskning til tross vet vi egentlig lite sikkert om ålens veier. Den blir sannsynligvis født i Sargassohavet, selv om ingen har sett noen voksne åler der. Derfra driver den nordover mot enten Amerika eller Europa, finner seg et vassdrag og blir der gjerne i årevis, før den returnerer til Sargassohavet og dør. Hvordan og hvorfor skjer alt dette? Ingen vet sikkert.

Boka veksler mellom disse to perspektivene, ålens liv og far+sønns fiske etter ål. Etter siste side har ålekunnskapen din økt med mange hundre prosent, og du får lyst å finne på en kjekk utendørsaktivitet med foreldrene dine og/eller barna dine. Ting glir jo så mye lettere da.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙