Hva leter du etter?

Lyden av Frankrike

Hva er så fransk musikk? Kanskje du tenker på "Joe le taxi", "Voyage, voyage" og noen sanger av Piaf? Det finnes mye mer!

Akkurat hva som er "lyden av Frankrike" kan være litt vanskelig å definere. Landet spilte en viktig rolle i den klassiske tradisjonen, og flere franske komponister regnes som essensielle. Men klassisk musikk er internasjonal musikk - det var musikk for overklassen på tvers av landegrensene. Når det er sagt, så hadde komponister som Satie og Debussy et helt klart særpreg:

Innenfor Frankrikes grenser finner man opp til flere folkeslag og minoritetsspråk og -kulturer:

Drar du til Korsika kan du høre koriskansk polyfon sang. Denne sangtradisjonen ble nesten utryddet i forrige århundre, men er nå en viktig del av korsikansk identitet. Denne sangformen kan høres veldig eksotisk ut, med masse dissonanser. Og øya har masse annet å by på:

Popper du opp til Bretagne, vil du kunne høre ren keltisk musikk, og sanger sunget på bretonsk - et keltisk språk. Sekkepiper vil du også kunne høre - dette instrumentet var vanlig i hele Eurasia, men forbindes nå mest med keltere - og kanskje i særdeleshet skotter.

Baskerne har hatt sine musikktradisjoner, med deres tradisjonelle instrumenter og sangformer. Men generelt har ikke Frankrike vært et forbilledlig land når det gjelder å ta vare på lokale tradisjoner.

I Paris har det fantes folkelige sangtradisjoner siden byen ble grunnlagt. Byen var også et viktig musikalsk senter for hele Europa siden middelalderen. Paris har også alltid vært åpen for nye impulser - jazz ble introdusert i byen allerede i 1917, og har vært en viktig del av byens lydbilde siden.

På 1900-tallet var fransk chanson populært langt utenfor landets grenser. En av de største stjernene var Édith Piaf, den vevre lille fattigjenta med den svære stemmen. Du kan lese mer om Piaf i denne artikkelen.

En annen svær eksponent for fransk chanson var belgieren Jacques Brel, som du kan lese mer om i denne artikkelen.

Paris er en smeltedigel, hvor man kan høre lyder og kjenne lukter fra hele verden. Frankrike har vært en aktiv kolonistat, og både arabisk, afrikansk, asiatisk og kreolsk musikk har absolutt satt sine spor i Paris.

Italiensk-egyptiske Dalida var en svær stjerne i den fransktalende verden. Musikken hennes kan best klassifiseres som popmusikk, men ofte med eksotiske innslag og en tydelig påvirkning fra oppveksten hennes i Egypt.

Raï er en musikkstil som opprinnelig kommer fra Algerie. Musikkformen ble tatt med til Frankrike på 50- og 60-tallet, og ofte modernisert. Faudel er en av de bedre kjente eksponentene for fransk raï.

Fransk-kreolsk musikk kommer fra både det karibiske og det indiske hav:

Reggae forbinder vi med Jamaica, men i Frankrike er reggae en stor greie, og det finnes masse reggae på fransk:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙