Hva leter du etter?

Normandie del 2 - litteratur og gastronomi

I denne andre delen av vår lille artikkelserie om Normandie ser vi på forfattere fra eller med tilknytning til regionen. Og for at du skal ha noe å spise mens du leser normanniske forfattere ser vi på normannisk gastronomi!

De normanniske hertugene, som vi kommer tilbake til i neste og siste del av artikkelserien, var opptatte av litteratur – spesielt litteratur av typen som satte dem i et godt lys. Flere store franske forfatterene har tilknytning til Normandie, her nevner vi kun noen få av dem:

Annie Ernaux

Annie Ernaux er en forfatter av relativt nyere dato, og hun vant Nobelprisen i litteratur i 2022. Hun ble født i Lillebonne og vokste opp i Yvetot. Hun gikk som nevnt på universitetet i Rouen, og skriver ofte om Normandie. Personlig er jeg veldig glad i bøkene hennes.

Pierre Corneille

La oss hoppe tilbake noen hundre år - Pierre Corneille regnes som en av de store franske dramatikerne fra 1700-tallet, sammen med Molière (egentlige navn Jean-Baptiste Poquelin) og Jean Racine. Corneille ble født i Rouen, hvor man finner en videregående skole (lycée) oppkalt etter han – Lycée Pierre Corneille. Skolebygget er fra 1593, og siden 1918 har skolen tatt imot norske elever. Den 19 år yngre broren til Pierre Corneille – Thomas Corneille – var også en velansett dramatiker.

Victor Hugo

Victor Hugo, som regnes som en av de største franske forfatterne noensinne, levde i eksil på de anglo-normanniske øyene Jersey og Guernsey. Romanen Havets Arbeidere foregår på disse øyene. Det nydelige diktet Demain dès l’aube (I morgen fra soloppgangen, følg linken for engelsk gjendiktning), som av mange regnes som det perfekte dikt, beskriver hans ferd til datterens grav i Normandie. Datteren, Léopoldine Hugo, druknet i Seinen like ved Villequier i 1843.

Gustave Flaubert

Andre forfattere med tilknytning til Normandie er Gustave Flaubert, best kjent for Madame Bovary. Flaubert skrev med en blanding av romantikk og realisme, og bøkene hans kan virke litt kyniske, men de er særdeles velskrevne.

André Breton, "surrealismens far", ble forøvrig født i Orne i Normandie.

Mestertyven Arsène Lupin

Maurice Leblanc er best kjent for bøkene om mestertyven Arsène Lupin. Leblanc kom fra Rouen, men han plasserte Lupin i Étretat, hvor han selv kjøpte et anglo-normannisk hus som i dag er museum.

Normannisk gastronomi

Bestiller du en rett som heter “à la Normande” (på normannisk vis), kan du være temmelig sikker på at epler og/ eller meieriprodukter inngår i retten. Førstnevnte gjerne i form av cidre – eplesider, eller kanskje en skvett calvados – normannisk eplebrennevin, sistnevnte kanskje i form av fløte, crème fraîche, smør, ost – eller kanskje litt av alt det nevnte? 

Normandie er fullt av både eple- og beitemarker, og både eple- og meieriproduktene derfra holdes høyt i hevd i hele Frankrike, og blir flittig brukt i det lokale kjøkkenet.

Et lite utvalg normanniske oster

En god del kjente franske oster kommer fra Normandie. Først og fremst Camembert, men også Livarot, Pont l’Évêque, Neufchâtel og Brillat-Savarin, samt flere andre blir laget innenfor Normandies grenser.

Den lange kystlinjen er slettes ikke ubrukt heller, og man finner mye fisk i regionen. Normandie er også den største produsenten av skjell i Frankrike, blant annet østers og blåskjell.

Canard à la presse

Normannerne er veldig glade i and. Canard à la Rouennaise – and på Rouen-vis, som også kalles canard à la presse – er en nydelig rett laget av halvstekt and hvor man presser ut blodet av den rå delen og lager en himmelsk saus av det. Til tross for navnet kommer ikke retten fra Rouen, men fra Duclair noen kilometer lengre vest, hvor det drives med andeoppdrett. Retten har blitt lovprist av blant andre vår egen Andreas Viestad, som anbefaler det som et velsmakende alternativ til pinnekjøtt eller ribbe på julaften.

Men normannernes kjærlighet for ender er derimot neppe gjensidig. For å lage ekte canard à la presse skal anden helst være kvelt levende. Videre finner du foie gras av and fra området - den sprengfeite leveren til tvangsforte ender.

Tripes à la mode de Caen

For kjøttspisere ellers serveres det mye storfe – ofte i form av kalv – og svin, en del spekemat og hvis du tør, tripes à la mode de Caen, som er for de mer hardføre av oss.

Når det gjelder grønnsaker dyrkes (og brukes) mange av de samme som i Norge. Kålrabi blir forøvrig sett på som dyrefôr, det ble de fleste franskmenn drittleie av i krigsårene.

Gateaux Normand

Du finner også diverse bakverk; kaker (ofte med … du gjettet det: Epler!) og søtsaker fra Normandie.

Som i naboregionene Bretagne og Hauts-de-France finner du ikke noe vinproduksjon i Normandie. Men slapp av, vin er et like naturlig følge til maten som i resten av Frankrike. Vil du prøve lokale spesialiteter med alkohol så finner du et stort utvalg cidre (sider), calvados (eplebrennevin, ofte forkortet til calva) og den mindre kjente eplelikøren pommeau. Likøren Bénédictine kommer fra kystbyen Fécamp.

Cidre - sider

Det produseres også en del øl i regionen. I området Eure finner du en god del mikrobryggerier som lager øl artisanale (som kan oversettes til “håndlaget”, eller “etter kunstens regler”). Franskmenn generelt både drikker og lager langt mer øl enn hva vi tror, men de er ikke spesielt nasjonalistiske når det ikke er snakk om vin, og du vil sannsynligvis lettere finne belgisk øl og øl fra Alsace og Hauts-de-France enn normannisk øl. Men de fleste bartendere vil settte pris på det om du ytrer ønske om å smake noe lokalt.

Fransk øl generelt kan være fra helt greit til helt glimrende, og er du glad i øl så er slettes ikke Normandie det dummeste stedet å være.

Vann kan ellers drikkes fra springen de fleste steder i Frankrike, men de fleste franskmenn vil foretrekke flaskevann. Men på restauranter og spisesteder er det helt innafor å bestille “une carafe d’eau” - en karaffel med springvann, og heller bruke pengene på en bedre vin.

Hele serien

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙