Hva leter du etter?

Normandie - historie, geografi, kultur og epler

Hva er Normandie? Og har det noe med nordmenn å gjøre? I denne lille artikkelserien skal du få bli bedre kjent med denne spennende regionen som har mye å by på - derunder en god del vikinghistorie, og lokale dialekter med norrøne ord!

Normandie er et skattkammer for historienerder. Det er en region som er tett knyttet opp til Frankrikes, Storbritannias, vikingenes og hele Europas historie, over en periode på nesten to tusen år. Normannerne er derimot mest stolte av eplene deres. Og camembert. Og de synes ofte det er litt gøy med viking-forbindelsen deres.

Jeg har selv hatt adresse i Normandie i ti år, og synes det er kjekt om flere kan få oppleve denne spennende regionen i denne lille artikkelserien. I denne første delen skal vi først se på hvor Normandie ligger, samt de viktigste byene. I neste artikkel tar vi en kikk på kultur - litteratur og gastronomi - før vi til slutt ser på historien, språket og endelig klargjør vikingforbindelsen.

Hva er Normandie og hvor ligger det?

Normandie er et historisk område, men også en nåværende fransk region.

Frankrike er delt opp i 18 regioner, hvorav 13 befinner seg i selve Frankrike, de resterende 5 er såkalte oversjøiske regioner (Martinique, Réunion, Guadeloupe, Mayotte og Fransk Guyana).

Regionene er videre delt opp i tilsammen 101 departementer. Videre finnes totalt 34 945 kommuner. Tidligere var disse tallene langt høyere, men i 2016 ble det gjort en omfattende sammenslåing, ikke ulik den som ble vedtatt i Norge året etter.

Regionene representerer ofte historiske områder av Frankrike, med sitt eget særpreg og ofte med sine egne dialekter (og av og til med historiske minoritetsspråk); dette gjelder også Normandie.

Normandie ligger nordvest i Frankrike, grovt sett i landområdet mellom Paris og atlanterhavskysten, og består av 5 departementer: Seine-Maritime, Eure, Manche, Orne og Calvados. Kystlinjen grenser mot Nordsjøen, nærmere bestemt den delen som er kjent som Den engelske kanal. Dette til stor irritasjon for franskmenn, som kaller den La Manche.

De fem departementene i Normandie

Nord i regionen skiller elven Bresle Normandie fra Hauts-de-France. Eure-elven syd i området renner ned mot Loire-dalen. I sydvest grenser Normandie mot Bretagne. Tradisjonelt er Normandie en ganske rik region, i motsetning til et par av naboregionene.

Tidligere ble Normandie delt opp i regionene Haute-Normandie og Basse-Normandie, men begge ble slått sammen til regionen Normandie i 2016. Men på folkemunne er det fortsatt vanlig å bruke den gamle inndelingen.

Haute-Normandie i rødt, Basse-Normandie i gult

Haute-Normandie lå i nord. Det viktigste departementet var og er fortsatt Seine-Maritime. Seinen renner fra Paris, gjennom Rouen, og munner ut i Atlanterhavet ved Le Havre.

Basse-Normandie lå i sydvest. Hvis du er interessert i D-dagen så er det her du vil finne strendene og krigsminnesmerkene. Ved kysten helt i vest ligger det imponerende Mont Saint Michel på (eller over?) grensen mot Bretagne. Sitter du sammen med en bretoner og en normanner, spør dem om Mont Saint Michel er bretonsk eller normannisk, og finn frem popcornet.

Mont Saint Michel

Normandie er grønt og frodig og relativt flatt, ikke ulikt Kent på andre siden av kanalen – eller Jæren for den sakens skyld. Regionen er preget av et utstrakt landbruk.

Lyons-la-Forêt i Eure

Langs kysten nord i regionen finner du samme kalksteinsklipper som du bl.a. finner i Dover, England. Enkelte deler av Normandie er mer kuperte og skogkledde. Været kan være farlig likt norsk vestlandsvær. Generelt er det langs kysten du finner mest “vestlandsvær” – men det kan helt fint bli ganske varmt om sommeren og overraskende kaldt om vinteren. Våren kan komme veldig tidlig, men ikke nødvendigvis, og vinteren kan få tilbakefall. Jeg har opplevd å sitte i t-skjorte på en terrasse i februar, men jeg har også opplevd snø helt i slutten av april og nattefrost så sent som i mai. Om vinteren kommer nedbør ofte i form av regn, men snø er slettes ikke uvanlig – selv om normannerne tydeligvis blir like overrasket hvert år.

Kalksteinsklipper ved Étretat

Området består av relativt få større byer, men flere mindre byer og landsbyer. Normandie har en lang kyststripe, og selv om øyene Jersey og Guernsey strengt tatt ligger under den britiske kronen, har øyene geografisk, historisk, språklig og kulturell tilknytning til Normandie.

Veien til England over kanalen er relativt kort, fra middelalderen av gikk det hyppig krigsskip i skytteltrafikk begge veier, men disse er heldigvis byttet ut med ferger nå, fulle av (fulle) briter på dagstur.

Byer og arkitektur

Rouen (som har vært artikkelforfatterens hjemby i 10 år) er den største byen i Normandie, med over 700 000 innbyggere (inkludert hele byområdet). Byen er hovedstad i både regionen Normandie og departementet Seine-Maritime, og har et stort prefektur – en av mange rester fra Romerriket som fortsatt lever i beste velgående i Frankrike.

Rouen

Rouen ble grunnlagt av lokale gallere – keltere - før antikken, og ble en viktig by under Romerriket; romerne kalte byen Rotomagus. Rouen var en av de største og rikeste byene i middelalderens Europa, nå er den bare en middels stor fransk by, som for mange av innbyggerne fungerer som soveby til Paris – en (relativt) rask togtur mot sydøst. Men Rouen har også et livlig næringsliv, så langt fra alle rouenaisere pendler til Paris - byen har en viktig rolle innen industri, import og eksport.

Place du Vieux-Marché i Rouen

Er du glad i eldre, historisk arkitektur vil Rouen gi deg ståpels! Bykjernen er særdeles instagramvennlig med sine bindingsverkshus, trange brosteinsgater, den gotiske katedralen som i en periode var Europas høyeste bygning, og diverse arkitektur fra både romertiden, middelalderen og renessansen.Det er en virkelig nydelig by.

Rouen har ellers et større universitet, hvor blant andre Annie Ernaux har gått. Og undertegnede, uten sammenligning for øvrig.

Rouen ligger godt inne i landet, 90 kilometer øst for kystbyen Le Havre, men Rouen er faktisk en havneby! Seinen har bredt og dypt nok løp til at svære lasteskip kan seile helt inn. Videre fra Rouen til Paris smalner elveløpet, og det er kun plass til mindre båter.

Den 3. største byen Le Havre regnes som Frankrikes styggeste by. Noe som er både litt urettferdig og litt feil – Le Havre ble bombet sønder og sammen i 1944, og ble gjenoppbygget i en moderne, funksjonell stil etter krigen hvor alt var resultatet av en helhetlig, gjennomtenkt planlegging - og byplanen til Le Havre er faktisk på UNESCOs verdensarvliste. Det er en hyggelig by rett ved havet, med flere trivelige spise- og utesteder. Personlig liker jeg meg veldig godt der, moderne funksjonalistiske bygninger til tross, og jeg anbefaler absolutt et besøk. Noen av de eldre strøkene er forøvrig godt bevart.

Le Havre, som ligger rett ved den engelske kanal.

Le Havre, som også ligger i Seine-Maritime, er en relativt ny by etter fransk standard - byen ble ikke grunnlagt før i 1517, på det som frem til da var våtmarker og myrland. Le Havre kan oversettes til “havnen”, og det har vært og er en viktig sjøfartsby, som nok har sett mer enn en full norsk sjømann opp gjennom årene.

Litt inkonsekvent rekkefølge – den 2. største byen Caen, som er hovedstad i departementet Calvados sydvest i regionen,er et sted midt imellom Rouen og Le Havre, både når det gjelder størrelse og arkitektur. Byen opplevde også en omfattende bombardering under 2. verdenskrig, og mistet flere historiske bygninger og kvartaler. Men ikke fullt så ille som i Le Havre, og gjenoppreisningen var ikke like radikal. Caen er også en viktig universitetsby, og man kan blant annet studere norsk på universitetet i Caen.

Caen

Caen er en fin og livlig by, med kort vei til diverse krigsminnesmerker samt strendene som ble invadert under D-dagen. 

Andre Normanniske byer av en viss størrelse er Cherbourg i departementet Manche, og Évreux i departementet Eure.

Mindre byer og landsbyer

Normandie er veldig ruralt, og du finner flere mindre byer og landsbyer, som ofte kan være veldig pittoreske.

Den lille, sjarmerende byen Étretat, omgitt av kalksteinsklipper

Dersom du googler bilder av Normandie er garantert noen av resultatene fra og rundt kystbyen Étretat. Og ikke uten grunn – Étretat er en flott liten by ved Atlanterhavet, med mange flotte normanniske bindingsverkshus, omgitt av kalksteinsklipper. Byen er et yndet mål for turister, veldig mange franskmenn vil dra dit på dags- og helgeturer hele året.

Deauville

Deauville er et yndet feriested for spesielt parisere – i den grad at byen ofte kalles Paris’ 21. arrondissement. Byen huser også - merkelig nok – en årlig amerikansk filmfestival.

I neste artikkel tar vi for oss litteratur, mat og øvrig kultur. Under her finner du bøker du kan låne hos oss på Sølvberget.

Hele serien

Andre artikler

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙