Hva leter du etter?
Eli blant hyllene på Sølvberget anbefaler Kongens blikk av Camara Laye

Nye romaner du må lese

Avisenes og nettstedenes bokanmeldelser fører til lange ventelister hos oss på biblioteket, og du får kanskje ikke lest dem på lenge ennå.

Hva gjør du da? Les bøkene som ikke har fått så mye omtale, men likevel kan gi deg gode leseopplevelser. Det er snart påske, kan vi friste med en norsk debutant innen krimsjangeren? Ellers finner du en nyutgitt tittel i serien Oversette mesterverk, Camara Layes Kongens blikk, historiske romaner, feelgood og samtidslitteratur i lista under.

Det du eier evig av Inger Johanne Øen

Silja Frost hadde aldri tenkt å flytte fra hovedstaden, men en syk bestemor tvinger politietterforskeren hjem til Åsa utenfor Hønefoss. I barndomsbygda er det som om tida har stått stille. Vennene, naboene og festene er de samme - og Leo har fortsatt en farlig tiltrekningskraft. Siljas gamle bestevenninne, Ann, er fortsatt savnet etter at hun forsvant på vei hjem fra en fest for 19 år siden. Traumet har hengt over bygda siden. Så blir liket av en kvinne funnet i en tønne på en nedlagt gård. Det viser seg raskt at det er Ann. Etterforskningen vekker uro i bygda, og gammelt grums kommer til overflaten. For Silja blir det personlig - så personlig at flere ønsker henne av saken. Jo nærmere hun kommer svaret, dess farligere blir jakten på morderen. Kan det være en hun kjenner? Det du eier evig er første bok i en troverdig og velskrevet krimserie om Silja Frost og hennes kolleger på Hønefoss politistasjon.

Å isbade blant fjellene av Karin Härjegård

Vinneren av 'Årets feelgood' i Sverige er en sterk roman om å finne tilbake til seg selv etter at livet har kollapset. Karin Härjegård har skrevet en gripende fortelling om sorg og nye muligheter - og om lykken ved å bade i iskaldt fjellvann. Helena er i full gang med å forberede ektemannen Martins bursdagsmiddag i det hun mottar en telefonsamtale som skal forandre alt; Martin har hatt et forhold til en annen kvinne i årevis - og Helenas liv revner. I en lånt tømmerhytte på fjellet gir Helena seg hen til sorgen og mørket, til tross for de lyse sommernettene som innhyller henne. Men når innehaveren av vaffelstua i fjellheimen overtaler henne til å bli med på isbading, vekkes livsgleden hennes igjen litt etter litt, og et håp begynner å spire. Å isbade blant fjellene er en gripende og klok roman hvor frisk fjelluft, kalde bad og varme menneskemøter gir både livshåp og leseglede.

Kilder til begeistring av Bjarte Arneson

Ditt nye oppmuntringsleksikon! Lyden av smuler i støvsugerslangen. Vepser som finner veien ut selv. Otrivin. Å klø seg på sokkemerkene. Folk som går raskt over gangfeltet. Feiebilen. Å se bursdagen sin øverst på melkekartongen. Å få gitt mat til den forsiktige anden. Fremmede som venter på grønn mann bare fordi et barn gjør det. Hverdagen er full av ting å bli glad av, det gjelder bare å legge merke til dem. Bjarte Arneson har tatt på seg jobben som spotlightoperatør for tilværelsens små begeistringer, slik at de blir enklere å finne for alle oss andre.

Kongens blikk av Camara Laye

Den hvite mannen Clarence blir skylt i land på en fremmed kyst vest i Afrika. Clarence forlanger å få audiens hos kongen, men ikke før har han fått glimt av ham, så forsvinner majesteten med hele sitt følge. Sammen med en svikefull tigger og to unge dansere legger Clarence ut på en reise etter den utilnærmelige kongen. Camara Laye (1926-1980) fra Guinea er på samme tid en av Afrikas mest leste og omdiskuterte forfattere. Hans roman Kongens blikk fra 1954 er et gåtefullt og fornøyelig mesterverk om kulturmøter mellom nord og sør som virtuost turnerer vestlige forestillinger om Afrika. Det er samtidig et intenst sjelelig drama om veien gjennom fornedrelse mot frelse.

Enter Ghost (Genferd Ind) av Isabella Hammad

Mange kjenner Pariseren av denne forfatteren. Hennes siste roman er ennå ikke utgitt på norsk, men du kan låne den på engelsk eller dansk. En storslått roman om kjærlighet, teater og Shakespeare, politisk oppvåkning og sterke familiebånd. Samtidig er det en sterk fortelling om Palestina/Israel-konflikten og forholdene på Vestbredden og Gaza.

Andromeda av Therese Bohman

Andromeda er et skarpt og melankolsk portrett av to idealister som kjemper i motvind. Det er også en beretning om klassereiser og finkultur, ærgjerrighet og lidenskap samt den samhørigheten gode bøker kan skape. Da studenten Sofie kommer til forlagshuset Rydéns som praktikant, blir hun ved en tilfeldighet oppdaget av redaktørnestoren Gunnar. Han ser noe eget i den unge kvinnen og betror henne raskt større ansvar - for raskt, vil enkelte kolleger hevde. Snart innvier han henne i arbeidet med den eksklusive bokserien Andromeda. Det oppstår en fortrolighet mellom den aldrende redaktøren og den yngre kollegaen som begge setter høyt. I krokene hviskes det om det skjeve maktforholdet dem imellom, men selv strever de med å sette på ord på det som binder dem sammen. Hvis det ikke bare er litteraturen som trekker dem mot hverandre, hva er det da?

Sitt Marie Rose av Etel Adnan

«Sitt Marie Rose» regnes som en klassiker innen litterære krigsskildringer. Romanen utspiller seg i Beirut, og handlingen er sentrert rundt Sitt Marie-Rose, som jobber som lærer på en skole for døvstumme barn. Skildringen er basert på skjebnen til en virkelig person, læreren Marie-Rose Boulos, opprinnelig fra Syria, som ble drept av Libanons kristne milits på grunn av sin feminisme og politiske aktivisme. I likhet med henne knytter Sitt Marie-Rose solidariske forbindelser som verken bygger på familiebånd eller nasjonal eller religiøs tilhørighet, og engasjerer seg blant annet for palestinernes vanskelige situasjon i libanesisk eksil. Dette provoserer militsen, og hun utsettes for et brutalt forhør på skolen der hun arbeider, med elevene som vitner. Da «Sitt Marie Rose» utkom på svensk i 2021, skrev kritikeren Amelie Björck i Aftonbladet: «Kanskje fins det ingen sannere roman om krig enn denne - den burde alltid finnes til hånde, som vitnemål og memento.» Den libanesisk-amerikanske kunstneren og forfatteren Etel Adnan (1925-2021) ble født i Beirut, levde store deler av sitt liv i California, og døde i Paris. Hun skrev over tjue bøker, vekselvis på engelsk og fransk, hovedsakelig poesi, men også dramatikk og essayistikk samt denne ene romanen, «Sitt Marie Rose» (1978)

Spør etter Jane av Jeanette Marshall

Toronto, 1971 Som gravid, ugift tenåring blir Evelyn plassert på et såkalt mødrehjem hvor hun tvinges til å gi fra seg sin nyfødte datter. Dette traumet kommer hun aldri over. Til tross for den overhengende faren for å bli arrestert, går hun senere inn i nettverket Jane som abortutførende lege. Hun er fast bestemt på at andre gravide kvinner skal få muligheten til å ta et valg hun selv aldri fikk ta. «Bare ring og spør etter Jane ...» Toronto, 2017 I et gammelt brev kommer Angela over en hjerteskjærende avsløring, og hun bestemmer seg for å finne kvinnen som en gang skrev brevet. Jakten fører henne tilbake til 1970-tallet og til en gruppe kvinner som drev et ulovlig nettverk: De hjalp unge, gravide jenter med å få utført trygge aborter. Den illegale virksomheten gikk under kodenavnet Jane.

Bitre urter av Marga Minco

Gjennom en ung jentes øyne skildres en jødisk families skjebne etter at Nazi-Tyskland invaderer Nederland i mai 1940. Den jødiske befolkningen underlegges stadig nye forbud og forordninger, og sakte, men sikkert sirkler okkupasjonsmakten dem inn. Folk forsvinner og butikker stenges. Den ukuelige, naive optimismen som preger familien, forsterker den marerittaktige følelsen av katastrofen som nærmer seg. Da soldatene står utenfor familiens hus, tar jenta et skjebnesvangert valg. «Bitre urter» utkom i 1957 og er inspirert av forfatterens eget liv. Den regnes i dag som et hovedverk i nederlandsk etterkrigslitteratur.

Glorious exploits av Ferdia Lennon

Året er 412 f.Kr, og Athens invasjon av Sicilia har nettopp feilet katastrofalt. Tusenvis av athenske soldater blir holdt fanget på Siracusa. De sulter, er nedslåtte og har lite håp. Lampo og Gelon er lokale pottemakere, unge menn uten arbeid og med lite penger. Mens de går en tur oppdager de fangene, som i desperasjon er villige til å resitere replikker fra skuespill av Euripides for brødskalker og noen olivener. Dette gir dem en idé: Mennene vil sette opp Medea, en virkelig forestilling som vil huskes i historien. For du kan tross alt hate athenerne for å invadere territoriet ditt, men fortsatt elske poesien deres. Men ettersom de innser omfanget av planen sin, blir det stadig vanskeligere å skille fiender og venner. Og mens forestillingen nærmer seg, blir mennenes mot tester på måter de aldri kunne sett for seg.

Tidligere omtalte bøker:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙