Hva leter du etter?
Boka En kjærlighetssommer av Ivan Klíma holdt foran en fjord

Verdens seigeste sidesprang

En kjærlighetssommer av Ivan Klíma er boka for alle menn i midtlivskrise og deres nærmeste.

Det var den sommeren jeg leste bøker om dårlige forhold mellom halvgamle menn og mye yngre kvinner under den kalde krigen. I En kjærlighetssommer treffer biologen David et gledesløst liv med kone og to små barn. Ved en tilfeldighet treffer han unge Iva i en begravelse, og de innleder et forhold, uten at den helt store lidenskapen stiger opp av boksidene.

Historien skildres fra hans synsvinkel, vekselvis i første og tredje person. Boka er en 239 sider lang nedadgående spiral mot sammenbruddet. David innser tidlig at Iva bare vil ha tjenestene og pengene hans, men blir selvpiskende med på ferden til bunns. Jeg vil tro at Sissel Grans bok Hekta på et håp om kjærlighet er en god readalike.

Boka kom første gang i 1972. Ivan Klima er tsjekkisk. Boka foregår bak jernteppet (Praha), med alle de begrensninger som det la på folks liv. Dette forsterker den deprimerende grunntonen i boka. (Flaks at jeg leste den i de eviglyse sommerkveldene på Nordmøre og ikke i januar.)

Legg til 1960-tallets voksende generasjonskløft, og det er lett å forstå hvorfor David med slips og få popkulturreferanser ikke er en perfekt match for unge Iva.

Hvis du orker å lese om folk som tar dårlige valg selv om de burde visst bedre, les Ivan Klímas klassiker.

Lån bøkene

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙