Hva leter du etter?

Barnelitteratur på barne-TV

I høst har både Sverige og Finland fått egne bokshow for barn på TV. Hva betyr det for barnelitteraturen?

I vår skjerm­baserte tids­alder er barne­kanalene på TV en av våre viktigste kulturformidlere for barn, og i høst startet SVT Barnkanalens nye bokprogram Bokslukarna. Programleder er barnebibliotekar Marcus Biderholt, som sammen med unge lesere i sluke-alderen formidler aktuell barne- og ungdomslitteratur. Samtidig har Finland fått den nye web-TV-serien Estrids bokklubb, der 11 år gamle Estrid leser bøker og prater om dem med vennene sine, og intervjuer aktuelle forfattere og illustratører i sitt eget bokshow.

Bokslukarna er produsert av SVT Barnkanalen, mens det finlandssvenske bokshowet Estrids bokklubb er produsert av Fantaskop Films og Hufvudstadsbladet, i samarbeid med Den Finlandssvenska Läsambassadören, Förlaget og Richardsgatans bibliotek. Felles for begge programmene er at de setter aktuell barne- og ungdomslitteratur på dagsorden, og lar unger selv formidle den litteraturen de liker gjennom barnas egne skjermbaserte kanaler.

Med Den visuelle vendingen som tema, er betydningen av barnelitteratur på barne-TV et av spørsmålene vi vil være opptatt av på Nordisk barnebokkonferanse i februar. Vi har derfor invitert initiativtaker, manusforfatter og regissør bak Estrids bokklubb Sanna Sofia Vuori til å samtale med programleder Marcus Biderholt fra Bokslukarna på SVT, og redaksjonssjef Ingrid Hafstad fra NRK Super. De vil bli intervjuet av Vera Micaelsen, som selv er barnebokforfatter og tidligere programleder på NRK Super. Dette blir konferansens avslutningspanel onsdag 8. februar kl 15.40. Sørg for at du rekker å få det med deg før du reiser hjem!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙