Hva leter du etter?

Et spørsmål om kjønn

Jessica Schiefauer har vunnet Augustpriset to ganger. Finnes det en grense for denne grenseoverskridende forfatteren?

Maskulinitet som dop

I Norge er den svenske ungdomsbokforfatteren Jessica Schiefauer først og fremst kjent for boka Guttene, eller Pojkarna som den originalt heter. Romanen fikk Augustpriset i 2011, ble nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2013, ble til film i 2015 og ble oversatt til norsk i 2017. Guttene går rett inn i #metoo-debatten med sin tankevekkende framstilling av kjønn, og er en utradisjonell roman som utforsker kjønn gjennom transformasjon.

Augustprisets jury skriver i sin begrunnelse at Pojkarna handler om «kroppen som en slagmark og maskuliniteten som et dop», og på Nordisk barnebokkonferanse vil Jessica Schiefauer samtale med programleder Heidi Marie Vestrheim om sine tanker rundt kjønn, grenser og ungdomslitteratur.

Nynazisme, vold - og kjærlighet

I 2015 vant Jessica Schiefauer på nytt Augustpriset, denne gangen for den brutale ungdomsromanen När hundarna kommer. Den ble oversatt til norsk i 2016, og handler om nynazistiske strømninger i en navnløs forstad i Sverige. Og om to unge mennesker som er forelsket i hverandre. Helt til en gutt mishandles til døde.

När hundarna kommer blir av flere anmeldere omtalt som smertefull lesing, med sine mange inngående skildringer av vold. Med denne boka som utgangspunkt kan du på Nordisk barnebokkonferanse også få med deg Jessica Schiefauer i samtale med den svenske forfatteren Mats Berggren og den norske forfatteren Anders Totland - som begge har utforsket hvor grensene for vold i ungdomslitteraturen går i flere av sine ungdomsbøker.

Aktuelle bøker

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙