Hva leter du etter?
Therese Raquin av Emile Zola

Forbrytelse og straff - hvilken fransk bok passer å lese sammen med denne?

SPØRSMÅL: "Hei, jeg skal skrive en fordypningsoppgave i norsk (Vg3) og har bestemt meg å sammenligne Forbrytelse og straff av Fjodor Dostojevskij med en fransk roman fra samme litterære periode og stil.

Det vil si at romanen helst skal ansees som et realistisk eller naturalistisk verk. Jeg lurte på om det var mulig å få noen anbefalinger med hensyn til det jeg har skrevet over. Jeg vil forresten skille meg litt ut, så dermed har jeg utelukket Madame Bovary av Gustave Flaubert."

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

En naturlig bok å sammenligne med Forbrytelse og straff er Émile Zolas første roman, Thérèse Raquin fra 1867. Det regnes som et hovedverk i fransk litteratur. Fra Wikipedia: "Livlige Thérèse gifter seg med sin sykelige fetter Camille, og fungerer som hans sykepleierske. Da Camilles kraftige arbeidskamerat Laurent flytter inn hos familien, innleder Thérèse og Laurent et forhold. De dreper Camille ved å drukne ham, men blir forfulgt av skyldfølelse."

Tema og handling ligger med andre ord tett opp til Dostojevskijs bok, og bøkene vil egne seg godt for en fordypningsoppgave.

Død og (mangel på) skyld er også sentralt i Honoré de Balzacs klassiker Far Goriot (1835). Her dreier det seg om en far som utnyttes av sine døtre, som tømmer ham for alle verdier fordi de selv vil opprettholde en viss levestandard. De dreper ham ikke, men kommer heller ikke og besøker ham på dødsleiet. Hvordan personene forholder seg til et tema som skyld, kan være interessant å skrive fordypningsoppgave om, dersom du velger Far Goriot og Forbrytelse og straff.

Men! Hvis du egentlig har lyst å skrive om Madame Bovary, så gjør det. Jeg tror ikke læreren har noe imot det.

Et siste forslag: Den svenske romanen Doktor Glas (1905) handler også om en grublende hovedperson som blir involvert i et drap. Den er skrevet som dagbokform, og er også velegnet til å lese sammen med Dostojevskij.

Mer om fordypningsoppgaven

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙