Hva leter du etter?

Forbudt for barn

Fagbøkene Kvinner i kamp og Gleden med skjeden har fått 18-årsgrense og plastinnpakning i Russland. Hvor går grensen for sensur?

Farlige fagbøker?

Nordisk barnebokkonferanse 2019 går av stabelen på Sølvberget i Stavanger 4. - 6. februar, og temaet denne gangen er "Hvor går grensen?".

Et av spørsmålene vi vil diskutere er hvilke grenser man møter på når nordiske bøker oversettes til andre språk. Nylig meldte Dagsavisen at både Marta Breen og Jenny Jordahl som står bak tegneserien Kvinner i kamp, og Ellen Støkken Dahl og Nina Brochman som har skrevet fagboka Gleden med skjedenhar opplevd at bøkene deres ble pakket inn i plast og merket med 18-årsgrense i Russland.

Innholdet i Kvinner i kamp skapte også problemer i USA, der Jordahl måtte tegne klær over nakne brystvorter i kapittelet om den seksuelle revolusjonen på 1960-tallet.

Kommer til NBBK 2019

Cappelen Damm Agency understreker til Dagsavisen at grensen går ved sensur, men hvor går egentlig den grensen? Eksemplene over viser i hvert fall at det fortsatt finnes strenge grenser for hva som kan formidles til barn og unge, og vi er derfor glade for at både Breen, Jordahl, Støkken Dahl og Brochman kommer til Nordisk barnebokkonferanse for å fortelle mer om sine erfaringer. I samarbeid med NORLA vil Marta Breen og Jenny Jordahl samtale med en av sine oversettere, mens Ellen Støkken Dahl og Nina Brochman vil bli intervjuet av programleder Heidi Marie Vestrheim.

Dahl og Brochman har allerede turnert i USA med The wonder down under som boka heter på engelsk og har stort sett blitt møtt med begeistring over alt. I Norge ble det imidlertid bråk da NRKs anmelder Ola Hegdal kalte boka "Vreden med skjeden", og i Danmark gikk den danske topppolitikeren Pia Kjærsgaard fra Dansk folkeparti til angrep på boka i et innlegg i den danske avisen Berlingske. Enkelte reaksjoner til tross, den internasjonale suksessen vitner om at det fortsatt er et stort behov for denne typen bøker, ikke minst for barn og unge.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙