Hva leter du etter?
Bilde av boka Maus ved siden av en plante. I bibliotekmiljø.

Forbudte bøker

Det finnes flere romaner som har vært forbudt i Norge, eller i andre land. Fortsatt blir romaner utfordret, sensurert og forbudt.

Kanskje tenker du når du hører begrepet "forbudte bøker" at det er noe som hører fortiden til, men det er dessverre ikke tilfellet. Også i 2022 blir bøker utfordret, tatt vekk fra skolers pensumlister eller skolebibliotek og til og med forbudt eller sensurert. Selv i 2022 finnes det forfattere, illustratører og journalister som er truet eller forfulgt på grunn av det de har skrevet. Stavanger er en friby, altså tar vi imot forfattere, journalister og andre som er forfulgt og truet på grunn av sine ytringer. Forfatteren Salman Rushdie var i 1993 med på å danne nettverket av fribyer, ICORN, som Stavanger er en del av.

Rushdies bok Sataniske vers av forbudt i en rekke land for blasfemi mot islam. Dessuten er det utstedt en fatwa, eller hellig dom, over boka. Denne krever at forfatteren må dø for blasfemien. Senere har denne fatwaen blitt opphevet, men nylig ble Rushdie angrepet på scenen under et arrangement i New York.

Bøker som har vært forbudt i Norge

En av de aller første romanene som vakte sterke reaksjoner i Norge, var Hans Jægers Fra Kristiania-bohemen, som kom ut i 1885, men som ble beslaglagt umiddelbart. Andre romaner som særlig har vakt reaksjoner i Norge, og da gjerne på grunn av sine seksuelle og erotiske beskrivelser, er Agnar Mykles roman Sangen om den røde rubin og Uten en tråd av Jens Bjørneboe.

Om Sangen om den røde rubin skriver forlaget:

«RUBINEN» - og rettssaken som fulgte - utgjør et eget kapittel i norsk etterkrigshistorie. Det ble reist sak mot Agnar Mykle og direktør Harald Grieg i Gyldendal for brudd på utuktsparagrafen i norsk lov. Ved dom i Oslo byrett, oktober 1957, ble restopplaget av boken inndratt. Mykle og Grieg ble frikjent. Selve inndragningen ble også senere opphevet av Høyesterett, juni 1958. «Mykle-saken» var viktig fordi den reiste en debatt omkring seksualmoral versus ytringsfrihet. Fortellingen om den unge Ask Burlefots vei gjennom skam, nederlag og triumfer fram mot en dypere og redeligere forståelse av seg selv, åpnet øynene på en hel generasjon. Romanen er en intens og vital dannelsesberetning, rik på ungdommelig overmot og livsappetitt, men også på selvransakelser og bebreidelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 423 s. Originalt utgitt i 1956

Forlaget om Uten en tråd:
Da Uten en tråd ble utgitt første gang, ble den beslaglagt av politiet etter bare noen få dager. I rettsaken som fulgte, ble både forfatter og forlegger dømt etter straffelovens bestemmelse om utgivelse av ”utuktige skrifter”, og boka ble inndratt. Ettertiden har dømt boka annerledes. Bak alle overdrivelsene og påfunnene er Uten en tråd en underholdningsroman med et tydelig etisk perspektiv: Seksualiteten er uskyldig så lenge de alminnelige moralbudene følges. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 153 s. Originalt utgitt i 1966.

Lån disse titlene og andre som har vært forbudt i Norge nederst i artikkelen.

Forbudte bøker i andre land

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

Brown, Dan: Da Vinci-koden

En kode skjult i verkene til Leonardo da Vinci ... et desperat kappløp gjennom Europas slott og palasser ... en eksplosiv sannhet skjult gjennom århundrene ... avdekket til sist. Sentralt i oppklaringen står professor Robert Langdon, spesialist i religiøs symbologi. Da Vinci-koden er en av verdens mest solgte romaner gjennom alle tider. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka ble forbudt i Egypt, Libanon og Jordan fordi kristne ledere mente at den fornærmet kristendommen, og spesielt katolisismen. Omfang: 491 s. Først utgitt på norsk i 2004.

Carroll, Lewis: Alice i Eventyrland

"Hva skal en med bøker med ikke noe moro og ikke noen bilder?"
- undrer Alice før hun ramler ned i kaninhullet og finner sitt Eventyrland. Lewis Carrolls klassiske fortelling "Alice i Eventyrland" er en av de aller mest leste barnebøkene gjennom tidene. Helt siden den første utgaven i 1865 har illustratører latt seg begeistre og inspirere av Lewis Carrolls nonsens. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Alice i eventyrland ble forbudt i Kina i 1931 på grunn av at dyrene i verdenen har menneskeaktige egenskaper, kan tenke, snakke og føle. Boka ble altså forbudt på grunn av frykten for konsekvensene av at mennesker ble likestilt med dyr. Omfang: 108 s. Første norske utgave kom i 1903.

Frank, Anne: Anne Franks dagbok

Ingen skildring av en jødisk families skjebne under annen verdenskrig har vel nådd ut til så mange mennesker som Anne Franks dagbok. Den unge pikens beretning om de to årene hun og hennes nærmeste levde i dekning for nazistene, er blitt en klassiker. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Denne boka er blitt forbudt av ulike grunner, i Libanon på grunn av at den «portrettere jøder, Israel og sionisme positivt», på skoler i USA både fordi den er for erotisk og fordi den er for deprimerende. Omfang: 395 s. Boka ble utgitt i Norge første gang i 1952.

Nabokov, Vladimir: Lolita

Lolita av Vladimir Nabokov er historien om en tragisk lidenskap, om en middelaldrende manns kjærlighet til en tolv år gammel jente. Den er både en erotisk studie og en samfunnsatire som savner sidestykke i vår litterære kanon. Utdrag fra forlagets uttale. Boka er eller har vært forbudt i blant annet Argentina, Canada, New Zealand, Storbritannia og Sør Afrika på grunn av uanstendig innhold. Omfang: 335 s. Originalt utgitt i 1955.

Orwell, George: Kamerat Napoleon

Den satiriske og allegoriske romanen Kamerat Napoleon (originaltittel Animal Farm), først utgitt i 1945, er tilbake i en ny utgave. Dette er Orwells mest kjente roman og er en åpenbar kritikk av den russiske revolusjonen og en vurdering om hvordan kommunismen ble ødelagt under Stalin. Handlingen er lagt til gården "Manor Farm", der dyrene tar makten fra menneskene og begynner å drive gården på sine egne premisser. Boka åpner med at dyrene har rådsmøte for å få fjernet den grusomme eieren på gården. De intelligente og vel respekterte grisene tar styringen under mottoet "alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre". Men det tar ikke lang til før lederen, Kamerat Napoleon, blir like grusom som den tidligere eieren. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka har vært forbudt i ulike land av ulike grunner. Den ble forbudt i Sovjetunionen fra 1943-1945 fordi den kritiserte kommunismen, i Kenya i 1991 fordi den er kritisk til korrupte ledere og i De Arabiske Emirater i 2002 fordi dyr blir fremstilt som mennesker i boka. Omfang: 92 s. Første utgave på norsk kom i 1962.

Remarque, Erich Maria: Intet nytt fra Vestfronten

Tyskland, 1914. Første verdenskrig har begynt. Beruset av naive drømmer om ære og heltedåd ankommer unge menn til vestfronten - helvetes forgård. Til en krig som skulle gjøre gutter til menn. Og menn til dekorerte helter. Men virkeligheten slår tilbake med full kraft, midt på den brennende slagmarken mellom endeløse skyttergraver. Den tyske forfatteren Erich Maria Remarques Intet nytt fra Vestfronten fra 1929, anses av mange for å være en av verdens fremste krigsskildringer. Aldri før hadde noen våget å skildre krigens lidelser så nakent og kompromissløst. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka ble forbudt i Tyskland under Nazi-regimet, fordi den var demoraliserende og fornærmende mot Tysklands militære forsvar. Omfang: 174 s.

Rushdie, Salman: Sataniske vers

Sataniske vers er en bok på flere plan. Gjennom en syklus av særegne og fantastiske historier stilles vi overfor det absurde ved å leve mellom to kulturer, kampen mellom det gode og det onde, tvil og tro, liv og død, forholdet mellom religion, makt og avmakt. Forfatteren lar drømmer, fabler begivenheter, visjoner og refleksjoner, gale påfunn og et mangfold av skikkelser myldre ut over sidene, og fletter det hele sammen. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka er forbudt i en rekke land for blasfemi mot islam. Dessuten er det utstedt en fatwa, eller hellig dom, over boka. Denne krever at forfatteren må dø for blasfemien. Imidlertid er det kun den som har utstedt en fatwa som kan gjennomføre dommen, og han døde kort tid etter at han hadde dømt boka. Omfang: 519 s. Første norske utgave utgitt i 1989.

Omstridte bøker

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

I USA er det et utstrakt fenomen at bøker blir forbudt på skoler. De kan for eksempel fjernes fra skolebibliotek og pensumlister. Vi snakker ofte om at disse bøkene har blitt utfordret, eller på engelsk "challenged". Nederst i denne artikkelen kan du finne bøkene på årets "Top 10 Most Challenged Books" som vi har på Sølvberget. Dette er en liste som lages hvert år av American Library Association (ALA). På deres nettsider kan du finne lister fra helt tilbake til 2001, og informasjon om omstridte bøker fra før da.

Hosseini, Khaled: Drageløperen

Tolv år gamle Amir er desperat etter å vinne den lokale dragekampen, for å på den måten bevise for faren at han er mann. Hans lojale venn Hassan lover å hjelpe han. Hassan er sønn av en invalid tjener og derfor lavkaste. Men Amir er likevel sjalu på vennen for hans naturlige mot og for hans plass i farens hjerte. For å vinne svikter Amir vennen sin på en måte som skal få uante konsekvenser for dem begge. Etter at russerne invaderer Afghanistan flykter familien til Amerika og starter et nytt liv. Men Amir innser at han må reise tilbake for å finne det eneste det nye fedrelandet ikke kan gi ham; tilgivelse. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka har blitt tatt bort fra pensum på noen skoler i USA, på grunn av eksplisitt seksuelt materiale, språk og at den ikke passer for aldersgruppen. Senere har den også blitt fjernet fra pensum på skoler i USA på grunn av seksuell vold og at den promoterer islam (kilde: American Library Association (ALA)). American Library Association lager årlig en liste over de bøkene som blir mest utfordret, altså bøker som forsøkes bannlyst i biblioteker, skoler og media. Drageløperen har havnet på denne lista flere år (kilde: ALA). Boka er også filmatisert, og filmen er bannlyst i Afghanistan (kilde: NRK). Omfang: 382 s. Originalt utgitt i 2003.

Lee, Harper: Drep ikke en sangfugl

Drep ikke en sangfugl av Harper Lee har vunnet priser, men også ofte blitt forbudt på skoler og i biblioteker i USA. Begrunnelsene er at boka bruker rasistisk språk og fordi handlingen dreier seg om en voldtektsanklage (Crosscut, 24.01.22).

«Skyt så mange skjærer dere vil, men husk at det er en stor synd å drepe en sangfugl.» Dette er rådet sakfører Atticus Finch gir sine barn Scout og Jem mens han selv forsvarer en farget mann som er tiltalt for å ha voldtatt en hvit kvinne.
Handlingen utspilles i en liten sørstatsby i 1930-årene, og voldsomme hendelser slår brutalt inn i de to barnas trygge liv - hendelser som gir dem et brått innblikk i de voksnes merkelige og fremmede verden. Gjennom barnas blikk skildrer forfatteren menneskers irrasjonelle holdninger til raser og klasseskiller med varme og nådeløs ærlighet. Omtalen er et utdrag fra forlagets omtale. Omfang: 413 s. Opprinnelig utgitt i 1960.

To kill a mockingbird av Harper Lee forside

Morrison, Toni: Elskede

Ohio, 1873. Sammen med datteren Denver bor den tidligere slaven Sethe i et hus hjemsøkt av Sethes døde datter, og av minnene om det som hendte 18 år tidligere. Såret og høygravid flykter Sethe fra farmen Sweet Home, for å slutte seg til resten av familien. I 28 dager får hun nyte friheten, før hun blir oppsporet av slavejegere. Sethe forsøker å bearbeide fortidens smerte, og da den tidligere medslaven Paul D. dukker opp, gjør det alt litt lettere. Men en dag kommer den døde datteren tilbake for å kreve det som ble tatt fra henne, og for endelig en gang å bli elsket. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Elskede er kontroversiell i USA på grunn av seksuelt innhold, religiøst ståsted og voldsskildringer. Av denne grunn er den forbudt fra undervisningen i flere amerikanske skolekretser. Omfang: 302 s. Originalt utgitt i 1987.

Elskede av Toni Morrison forside

Rowling, J.K: Harry Potter-bøkene

En varm, men også mørk bokserie, om trollmannen Harry Potter, hans oppvekst og kamp mot den onde Voldemort. Ved seriens start bor foreldreløse Harry Potter hos sin onkel og tante, som mishandler ham og lyver til ham om hvordan foreldrene hans døde. Men Harry får likevel vite sannheten, at han trollmann, og begynner på sitt første år ved Galtvort skole for hekseri og trolldom. Resten av serien følger Harrys utvikling fra uvitende om egne evner til modig trollmann. Harry Potter-bøkene handler dessuten om Harrys kamp mot foreldrenes morder, og det magiske samfunns største fiende, Voldemort. Harry Potter-serien er full av mørkt alvor og dysterhet, men også av vennskap, glede og magi. Det er nettopp magien som har gjort at flere amerikanske skoler har bannlyst bøkene (Dagbladet, 4.oktober 2006) og at de har toppet American Library Association's lister over mest utfordra bøker på 2000-tallet (The Office for Intellectual Freedom ALA). Magien angripes ofte fra et religiøst synspunkt, med argumenter om at Harry Potter-bøkene lurer barn inn i det okkulte. Så sent som i 2019 bannlyste en katolsk skole i Tennessee Harry Potter-bøkene fordi trylleformlene i dem ifølge skolens pastor kunne fremkalle onde ånder (Independent, 1. september 2019). De Forente Arabiske Emirater forbød Harry Potter og de vises stein fra landets privatskoler i 2002 (NRK).

Spiegelman, Art: Maus

Denne prisvinnende grafiske romanen har nylig blitt fjernet fra pensum på skoler i Tennessee, på grunn av unødvendig bruk av banning, nakenhet og at boka portretterer vold og selvmord.

Maus er fortellingen om Vladek Spiegelman, en polsk jøde, og sønnen hans, Art, en serietegner som begynner å avdekke farens historie. Vladeks opplevelser før og under den andre verdenskrig flettes sammen med forfatterens skildring av det anstrengte forholdet mellom far og sønn og danner et rystende og personlig bilde av en av historiens største tragedier. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka ble opprinnelig utgitt i 1986.

Steinbeck, John: Vredens druer

I 1939 (på norsk i 1940) kom denne romanen som slo fast at Steinbeck var en av mestrene i moderne amerikansk prosadiktning. Romanen står i dag som et minnesmerke over depresjonens elendighet. Handlingen er hentet fra 1930-årenes USA. Hovedpersonene er familien Joad, en av mange farmerfamilier som må flykte fra Oklahoma, etter at banker og storspekulanter har tatt jorda fra dem. Lokket av løfter fra farmere i California begir de seg vestover mot det forjettede land, der ny elendighet venter dem. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka ble bannlyst på skoler og biblioteker i delen av California familien Joad flykter til, Kern County. Bannlysningen ble begrunnet med en urettferdig fremstilling av Kern Countys mottakelse av familier som flyktet til Kern County (NPR). Omfang: 307 s. Originalt utgitt i 1939.

Strid, Jakob Martin: Mustafas kiosk

Mustafas Kiosk er en samling elleville og morsomme vers for barn fra 5 til 105. I tegneren Jakob Martin Strids univers møter du for eksempel rumbadansende sjørøvere, frosker som raner banker, rampete sokker og Alis smellfeite hår. Et skjevt og muntert syn på tilværelsen. Erlend Loe har oversatt og gjendiktet boken til norsk. Omtalen er utarbeidet av forlaget.

Boka ble anklaget for å være venstreradikal i Danmark (Sølvberget). I Sverige i 2013 førte en Facebook-post om boka til en kraftig debatt. I debatten ble det påstått at boka er rasistisk og voldsforherligende. På dette tidspunktet hadde det svenske forlaget solgt ut boka og de besluttet å slutte å trykke den (NRK). Omfang: 39 s. Utgitt i 2000.

Twain, Mark: Huckleberry Finn

«Dette er et mesterverk,» skrev The Illustrated London News da romanen om Huck ble gitt ut i 1884. I løpet av alle disse årene og etter utgivelser på alle verdens språk har romanen til overmål bevist at den virkelig er et mesterverk. Huckleberry Finn rømmer fra sin alkoholiserte og voldelige far. Han gjemmer seg på en øy der han noen dager senere møter Jim som har vært slave hos fru Wilson. Han er på rømmen for å unngå å bli solgt på slavemarkedet. Sammen reiser de nedover Mississippi. Det er en farefull og opplevelsesrik ferd. De møter to svindlere, kongen og hertugen. Huck blir mot sin vilje med på et av deres svindeltokt, men Huck lurer også lurendreierne. Når han kommer tilbake til flåten, er Jim søkk vekk. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale.

Boka har vært spesielt kontroversiell i USA for bruken av ordet "nigger". Først ble den anklagd for å vise rasisme i sørstatene, deretter for å være rasistisk. Kontroversen har ført til at boka er forbudt av både skolestyrer og bibliotek. Omfang: 358 s. Orginalt utgitt i 1884.

Yan, Lianke: Landsbyens blod

Landsbyens blod er en ytterst vakker, poetisk og klok beretning om svik og menneskelig storhet i møtet med døden. Det er en historie om enkeltmennesker så vel som hele samfunn som går til grunne fordi deres små drømmer om et bedre liv brukes mot dem av et system som gir griskheten fritt spillerom. Men det er også en beretning om ukuelige livskrefter og om livsdrømmens grenseløse utholdenhet - selv langt inn i døden. Yan Lianke (f. 1958) har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, og regnes blant Kinas aller fremste nålevende diktere.Omtalen er et utdrag av forlagets omtale.

På tross av det forlaget skriver om at forfatteren er blant Kinas fremste nålevende diktere, får han ikke selge bøkene sine i eget land. Dette også på tross av at han er medlem av det kinesiske kommunistpartiet. Grunnen til at denne boka er forbudt i Kina er fremstillingen av HIV og AIDS som et samfunnsproblem. Boka er filmatisert og filmen får vises i Kina. Omfang: 267 s. Utgitt i 2009.

Lån bøkene: Forbudt i Norge

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙