Hva leter du etter?
Utsnitt av Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen

Fordypningsoppgave om Et dukkehjem og en nyere bok om kvinnerollen

SPØRSMÅL: "Hei:) Jeg går i 3. klasse på VGS og vi jobber nå med en fordypningsoppgaven i norsken.

Jeg har tenkt på å sammenlikne Kvinnenes posisjon i litteraturen/samfunnet på Ibsen sin tid med kvinnens posisjon i dag. I oppgaven tenker jeg å sammenlikne stykke Et dukkehjem av Henrik Ibsen med en bok fra nyere tid som handler om kvinnen og skildrer kvinnens posisjon i dagens samfunn.

Jeg lurte derfor på om dere kunne hatt et forslag til en bok jeg kunne sammenliknet Et dukkehjem med, og evt. en problemstilling jeg kunne brukt?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mange som vil skrive fordypningsoppgave om Ibsen, og da ofte om Et dukkehjem. Det høres ut som du har tenkt å skrive et temastudium, og det er ikke vanskelig å finne moderne bøker om kvinners posisjon i samfunnet.

Noen gode bøker å lese opp mot Et dukkehjem kan være Historie om et ekteskap (Geir Gulliksen), Vær snill med dyrene (Monica Isakstuen) og Ingenting å angre på (Trude Marstein). Alle tre har markante kvinnelige karakterer som er klare kontraster til Ibsens Nora. Du kan også trekke inn sjangerforskjeller i en slik oppgave, siden disse bøkene er romaner, mens Ibsens Et dukkehjem er et drama. Romaner og drama bruker helt forskjellige virkemidler for å fortelle en historie.

Du bør prøve å lage en problemstilling som er formulert som et åpent spørsmål, men samtidig er presist nok til at oppgaven din blir altfor bred. En problemstilling kan være «Hvordan skildres kvinnerollen i Et dukkehjem og bok X?». Da kan du se på alle litterære virkemidler i Ibsens stykke og den andre boken du velger.

Husk at oppgaven din i all hovedsak skal handle om tekstene som litteratur. Det skal ikke være din vurdering av hvordan personene oppfører seg, eller en samfunnsfagoppgave om hvordan samfunnet har endret seg siden 1800-tallet – selv om du nok vil komme innom begge deler.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙