Hva leter du etter?
Simon og homosapiens-agendaen

Fordypningsoppgave om Simon og homo sapiens-agendaen

SPØRSMÅL: "Hei, jeg har gått mye frem og tilbake med hvilken bok jeg skal lese. Jeg valgte nå til slutt Simon og homo sapiens-agendaen, siden den er litt kortere enn de bøkene jeg har valgt tidligere. Jeg tenkte at jeg også skulle ta for meg filmen Love simon, som da er filmatiseringen av den boka. Jeg lurte på hva en god problemstilling vil være da? Hvordan kan jeg eventuelt gå frem, hva skal jeg starte med å gjøre?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Å sammenligne bok og film er en populær variant av fordypningsoppgaven. Det er også en krevende øvelse, siden du må samle to typer analyse i en tekst: filmanalyse og skjønnlitterær analyse.

Du kan skrive et emnestudium om homofili med utgangspunkt i boka og filmen. En problemstilling kan da være «Hvordan skildres hovedpersonens forhold til egen seksualitet i boka og filmen?».

Presentasjonen din bør ta utgangspunkt i dette spørsmålet: Hvilke virkemidler tas i bruk i henholdsvis romanen og filmen for å skildre hovedpersonens forhold til egen seksualitet? En roman er jo bare tekst som kun bruker språklige virkemidler, mens en film har mange flere virkemidler (lyd, lys, musikk, kameravinkler osv.). Les mer på NDLAs nettsider.

En film vil alltid utelate mye av det som står i romanen: Hva er kuttet bort eller endret i filmen, og på hvilken måte endrer det historien sammenlignet med romanen? Hva er de viktigste forskjellene mellom hvordan historien fortelles som bok og som film?

Hvordan skal du starte? Jeg tror oppgaven din blir mest oversiktlig dersom du ser på de samme sidene ved boka og filmen, og presenterer dem punkt for punkt i hoveddelen av teksten din:

  • Hvordan er personskildringen i boka/filmen?
  • Hvordan er miljøskildringen i boka/filmen?
  • Hvordan skapes det spenning i boka/filmen?

Når du sammenligner på denne måten, blir det enklere å drøfte teksten din til slutt. Hvis du opplever at det er grunnleggende stor forskjell mellom filmen og boka, skyldes det sannsynligvis at filmskaperen har tatt historien i en annen retning enn boka. Klarer du å forklare hvordan de skiller seg fra hverandre? Eller hvis du opplever at det er liten forskjell, hva er grunnen til det?

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙