Hva leter du etter?
Harry Potter og de vises stein

Karakterutviklingen i Harry Potter- og Twilight-bøkene

SPØRSMÅL: "Hei! Hadde behøvd litt input på min fordypningsoppgave. 

Jeg har to ideer, enten:

  • Hvordan hovedrollene i Harry Potter-bøkene utvikler seg fra bok 1 til den siste boken, altså to bøker blir sammenlignet, samt har forfatteren egne erfaringer som vises gjennom forfatterskapet, har hun opplevd noe som påvirker bøkene?
  • Twilight-serien, hvordan blir hovedkarakteren fremstilt i bok 1, 3 og den siste ? Har de utviklet seg, og i så fall hvorfor? Har begge utviklet seg i samme retning?

Tror du begge fungerer eller tror du en kan skille seg bedre ut enn den andre?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål.

Jeg tror begge idene dine til fordypningsoppgaven i norsk kan fungere bra. Men jeg ville kanskje vært litt forsiktig med å blande inn for mye av J.K. Rowlings egne erfaringer, da dette kanskje kan bli litt mye «synsing». Hvis man skal gjøre et forfatterstudium, er det best å fokusere på deres forfatterskap og ikke deres privatliv. Litteraturen skal være i fokus. Selvsagt blir alle forfattere preget av sine erfaringer i livet, og de vil igjen gjerne påvirke hvordan de skriver og hva de skriver om, men skulle du gjort dette som en stor del av oppgaven, tenker jeg det i så fall ville vært mest naturlig og sammenlignet en biografi om J.K. Rowling og en av hennes bøker.

I både Harry Potter-serien og Twilight-serien fungerer det bra om du har en problemstilling som går på hva slags karakterutvikling Harry Potter og Bella (og eventuelt noen få andre sentrale karakterer) har i bøkene, og da sammenligne første bok og siste bok i serien. Her blir det nok mye å ta av og analysere. Det kan være en fordel å velge den av seriene som har den tydeligste karakterutviklingen.

Du kan se på hvordan karakterene skildres, hvilke trusler de står overfor, hvordan de overvinner vanskeligheter/farer, ting de lærer på veien, osv. Hvem er motstanderne og hva kjemper de for? Hva er motivasjonen deres i første bok vs. siste bok?

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Maria, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙