Hva leter du etter?
Bokomslag Hobbiten

Hobbiten som fantasylitteratur

SPØRSMÅL: "Jeg har valgt å lese boka Hobbiten av J.R.R. Tolkien, og problemstillingen er "På hvilken måte kommer sjangeren fantastisk litteratur til utrykk i barne- og ungdomsromanen Hobbiten?.

Så mitt spørsmål er om dere har noen gode tips til hva som kan være lurt å dra inn i oppgaven min? Og hvordan jeg kan sette opp oppgaven min og hva som må med?

Til nå har jeg tenkt å dra inn norrøn mytologi å bruke Voluspå som sekundærkilde, da mange av karakterene og navnene i romanen (Hobbiten) er inspirert av nettopp denne kilden. Er det noe annet som kunne vært lurt å dra inn for å vise bredde, og hva burde jeg ta med for å støtte opp om problemstillingen?"

SVAR: Hei, så spennende at du vil skrive om fantasy! Det er en av mine yndlingssjangre. Slik jeg forstår oppgaven din setter du fokus på sjangeren fantasy, det er altså «hva som gjør boka til fantasy» du prøver å finne ut.

For å si noe om hvordan sjangeren kommer til uttrykk i boka, må du først si noe om hva som er typisk for sjangeren. Da vil jeg anbefale deg å finne kilder som handler om typiske sjangertrekk.

Her er det nok lurt å finne stoffet i bøker, men hvis du har en lærer som gjerne vil at du skal bruke kilder utenom det vanlige (og du har litt god tid) så kan du jo for eksempel oppsøke et forlag som gir ut fantasylitteratur, noen som jobber på universitetet og jobber med sjangeren, eller hvis du er skikkelig modig kan du til og med kontakte en forfatter som skriver denne typen litteratur selv? (Det er ikke sikkert de svarer, men som du skrev til oss er det jo verdt det å ta en sjans). På Sølvberget har vi flere bøker om fantasysjangeren som du kan komme og se på:

Den siste boka her er den nyeste, og den ser spesifikt på fantastisk litteratur for barn og unge.

Ellers må du ikke glemme norskboka di! Det kan godt være at du finner god informasjon om sjangeren der også.

Det finnes forskjellige sjangere innen fantasy. Det er lurt å begrense seg litt når man skriver oppgave, og derfor fokusere på den delsjangeren boka du skriver om passer inn i. Husk dessuten at boka du skriver om er veldig viktig! Ta gjerne med konkrete eksempler på hvordan den boka viser igjen typiske kjennetegn. I stedet for å skrive, for eksempel, at «Mytologiske figurer, for eksempel figurer fra norrøn mytologi, er typisk for fantasy. Dette ser vi eksempler på i Hobbiten», må du vise eksemplene.

Voluspå er en spennende sekundærkilde! Husk å alltid tenke «hvorfor er dette relevant for oppgaven min?», så både når du skriver og når du velger kilder er det viktig å tenke på hvordan de kildene kan hjelpe deg å svare på problemstillingen.

Til slutt har jeg hentet litt fra nettsiden vår om hvordan du kan bygge opp oppgaven:

  • Innledning: Presentere problemstillingen og emnet, begrunne valg av oppgave, si noe om hvordan teksten din er bygget opp, bruk av kilder.
  • Hoveddel: Analyse og tolkning av teksten(e). Hoveddelen vil bestå av flere underdeler avhengig av hva det er du skal ha om. Her må du bruke litt på å tenke gjennom hva det er du skal ha med, og du må hele tiden ha problemstillingen klart for deg.
  • Avslutning: Oppsummer hva du har kommet fram til, og vis at du har svart på problemstillingen.

Det forventes at du jobber godt, både på skolen og hjemme, og at du faktisk foretar et dypdykk i emnet du har valgt. Når oppgaven er ferdig, kan du være godt fornøyd med egen innsats.

Håper dette svarte på det du lurer på! Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙