Hva leter du etter?
Sven Nordin og Per Christian Ellefsen i filmen Elling

Ingvar Ambjørnsens Elling i bok og film

SPØRSMÅL: "Hei! Driver og skriver fordypningsoppgave og skal bruke filmen «Mors Elling», som er inspirert av boka til Ingvar Ambjørnsen, og «Fuglane» av Tarjei Vesaas. Sliter med å formulere ei problemstilling. Ønsker å se på likheter mellom boka og filmen, men vet ikke helt hvordan jeg skal formulere problemstillinga. Har dere noen tips til hvilken problemstilling jeg kan bruke?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Det hadde vært veldig interessant hvis Mors Elling var inspirert av Vesaas og Fuglane, men jeg tror du blander tittelen med Ambjørnsens Fugledansen – den andre boken om Elling.

Hvis du skal se på forskjeller og likheter mellom bok og film er det viktig at du setter deg inn i adapsjon, og i både litterær analyse og filmanalyse, og husker å analysere filmen og boken på sine egne premisser.

Kanskje du kan knytte problemstillingen din til forholdet mellom Elling og moren, som er sentralt i både boken og filmen, men som kommer til uttrykk på ulike måter. Kanskje du kan spørre: «Hva er forskjeller og likheter mellom framstillingen av relasjonen mellom Elling og moren i filmen Mors Elling og i romanen Fugledansen

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙