Hva leter du etter?

Krigsbilder for barn

De siste årene har flyktningkrisen vært tema i flere bildebøker for barn. Men hvordan illustrerer man egentlig krig og flukt for barn?

Nytt tverrnordisk samarbeid

I 2019 kommer bildeboka Når kaniner blir redde, som er et resultat av et nytt tverrnordisk samarbeid mellom den norske forfatteren Arne Svingen og den danske illustratøren Kamila Slocinska. Boka gis også ut i Danmark med tittelen Når kaniner bliver bange, og handler om Noah og kosekaninen hans som opplever krig på nært hold.

Illustrasjon fra Når kaniner blir redde av Kamila Slocinska

Illustrasjon og grenser

På Nordisk barnebokkonferanse 2019 vil Kamila Slocinska samtale med den danske illustratøren Lars Horneman, som står bak illustrasjonene til tegneserien Zenobia (2016) med tekst av Morten Dürr, og den norske illustratøren Jill Moursund, som står bak illustrasjonene til bildeboka Papelina (2017) med tekst av Randi Fuglehaug.

Zenobia er en tegneserie med lite tekst og sterke bilder, som forteller historien om Amina som flykter alene med båt fra krigen i Syria. Papelina er også en historie om flukt, fortalt gjennom fortellingen til en fuglefamilie. Felles for de tre bøkene er at de gir oss barnas perspektiv på krig og det å være på flukt.

Illustrasjon fra Zenobia av Lars Horneman

Hvilke grenser har de tre illustratørene møtt på i arbeidet med å formidle dette tunge stoffet til yngre barn? Slocinska, Horneman og Moursund vil samtale med Lotta Olsson, som er redaktør for barne- og ungdomslitteratur i den svenske avisen Dagens Nyheter. Programposten arrangeres i samarbeid med Falturiltu.

Illustrasjon fra Papelina av Jill Moursund

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙