Hva leter du etter?

Lyden av barnelitteratur

Det siste året har barnebokforfattere i både Norge og Sverige startet sine egne podcaster om barnelitteratur. 

Forfattere intervjuer forfattere

I Norge har den produktive og prisvinnende forfatteren Arne Svingen startet Svingens barnebokverden, en månedlig podcast der han intervjuer andre barne- og ungdomsbokforfattere. Svingen skriver selv at "dette er et program for de ønsker å vite mer om hva som rører seg i hodet på forfatterne, intervjuet av en som selv skriver mye for barn og ungdom". Her kan du selv høre Svingens barnebokverden:

I Sverige har de svenske barnebokforfatterne Johanna Lindbäck og Lisa Bjärbo i høst startet podcasten Bladen brinner. Tittelen har de lånt fra Barbro Lindgrens univers, og dette er en podcast for voksne som handler om litteratur for barn og unge. Bladen brinner består av intervjuer med forfattere og illustratører, reportasjer, boksamtaler og boktips, og spenner fra bildebøker til ungdomsbøker, og det kommer nye episoder annenhver torsdag. Her kan du lytte til Bladen brinner:

Den audiovisuelle vendingen

Både Bladen brinner og Svingens barnebokverden ble laget som en reaksjon på at at forfattere og illustratører som skriver for barn sjelden får mulighet til å snakke om forfatterskapet sitt i offentligheten, selv om nordiske barne- og ungdomsbøker gjør det skarpt internasjonalt og utvilsomt holder høy kvalitet. Programmene er slik sett et viktig bidrag i kampen for økt synlighet av barne- og ungdomslitteraturen, og kan dermed også ses som en del av den såkalte visuelle vendingen. Eller i dette tilfellet, den audiovisuelle vendingen.

Vi har derfor invitert Arne Svingen, Johanna Lindbäck og Lisa Bjärbo til Nordisk barnebokkonferanse i februar for å samtale om sine erfaringer med dette nye mediet. De vil bli intervjuet av den norske ungdomsbokforfatteren Mahmona Khan, som er medlem i NBUs aksjonsgruppe for økt synlighet av barnelitteratur og selv har vært gjest i Svingens barnebokverden. Tune in!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙