Hva leter du etter?
Amalie Skram foto: R. Ovesen / Nasjonalbiblioteket https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portrett_av_Amalie_Skram,_1877_(cropped).jpg

Problemstilling til novellen Karens jul (Amalie Skram) og Kampen for tilværelsen (maleri av Christian Krogh)

SPØRSMÅL: "Hei! Mulig dere kunne ha hjulpet meg med en problemstilling til Karens jul og bildet Kampen for tilværelsen - å sammenligne de to. (Virker dette også som en godt utgangspunkt?).

Da Karens jul kan være relevant til en eventuell muntlig eksamen, så går jeg inn den litterære epoken, naturalismen. Kan det også bli sett som negativt å velge noe vi har gått igjennom? Vi var blant annet innom Karens jul for et par måneder siden. Eventuelt kan jeg jo velge Karen og Karens jul.

Eventuelt, har dere noe gode tips om sekundærkilder til disse to? PS: Vi skal ha muntlig fremføring med ti minutters spørrerunde etterpå. Hva kan man forvente seg på en slik spørrerunde? (Da vi allerede går inn i verkene, og brekker dem ned i presentasjonen) "

SVAR: Hei! Først av alt: du har et skikkelig bra utgangspunkt for oppgaven din! Å sammenligne novellen Karens jul og maleriet Kampen for tilværelsen synes vi er en veldig god ide. Dette er både originalt og interessant.

Dessuten har novellen og maleriet en del til felles, som gjør at de utgjør et godt grunnlag for analyse. Samtidig vil du nok finne mer enn nok ulikheter til å skrive en god analyse.

Fordi disse verkene både deler litterær epoke, og til en viss grad tematikk, er det flere mulige inngangsporter til denne oppgaven. Men siden du velger Karens jul med tanke på eksamen, tror jeg det kan være lurt å tenke på eksamen også i forbindelse med problemstilling, og derfor gå for en problemstilling som handler om den litterære perioden.

For eksempel: Hvordan framstilles naturalistiske trekk i Karens jul og Kampen for tilværelsen? Se mer på mulige problemstillinger her: https://www.xn--slvberget-l8a.no/Laering/Fordypningsoppgave/Har-du-ikke-bestemt-deg-for-problemstilling. Jeg vil også anbefale deg å sjekke ut denne artikkelen og videoen: https://www.xn--slvberget-l8a.no/Laering/Fordypningsoppgave/8-tips-til-deg-som-skal-skrive-fordypningsoppgave-i-norsk med tips til fordypningsoppgaven, der blant annet problemstilling er et viktig tema.

For å se på eksempler til hva slags naturalistiske trekk du kan trekke frem anbefaler jeg deg å se filmen vår om å sammenligne materiale fra ulike epoker. Når det gjelder sekundærlitteratur, bør du finne kilder om bildeanalyse, og det finner du blant annet her: https://ndla.no/subject:14/topic:1:103867/topic:1:185606/resource:1:112321 og i norskboka di.

Du bør også se på sekundærlitteratur om den litterære epoken naturalismen. Det finner du i boka Verdens litteraturhistorie: bind 9 : naturalismen: 1860-1890 og i norskboka di. Aller mest vil jeg anbefale denne boka: Norsk litteraturhistorie av Per Thomas Andersen, men den er veldig populær, så se om de har den på skolebiblioteket ditt (hvis ikke; be dem om å kjøpe den inn og hils fra Sølvberget. :-) )

Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal forvente i en spørrerunde, men aller først er det viktig å huske at læreren vil deg vel! Hun vil at du skal gjøre det best mulig, og er ofte hjelpsom i slike spørrerunder. Det kan godt være at hun vil vite litt mer om noe du allerede har snakket om, at hun vil oppklare noe som var uklart. Det kan nok skje at hun vil spørre deg om noe du ikke har snakket om, også. Men da først og fremst hvis det er noe som er veldig viktig for oppgaven din og som du ikke har vært innom.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙