Hva leter du etter?

Artists Support Ukraine

21. mars- 15. mai 2022

21. mars 2022 åpnet utstillingen Artists Support Ukraine i Sølvberget galleri, knapt en måned etter Russland invaderte Ukraina.

Utstillingen viser samtidskunst hvor flere kunstnere fra Ukraina bidrar med kunstverk og tekster med personlige historier fra krigen. Utstillingsperiode: 21. mars- 15. mai.

Høsten 2017, 100 år etter den russiske revolusjonen, ble utstillingen Revolution of Dignity vist i Sølvberget galleri. Utstillingen viste foto fra revolusjonen som fant sted på Maidan-plassen i Ukraina 2014. Den var kuratert av Kateryna Taylor og Gleb Gusev og produsert av Sølvberget galleri.

Utstillingen ble også vist i Nasjonalmuseet i Kiev og kurator Kateryna Taylor har siden vært en viktig aktør i kampen for å bevare demokratiet i Ukraina. Hun har vært sentral i organisering av demonstrasjoner som har funnet sted, og på grunn av sitt arbeid er hun nå på flukt fra sitt hjemsted i Kyiv.

Søkelys på krigen i Ukraina

Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, tok Sølvberget galleri kontakt med Kateryna Taylor. Tanken var at kunsten kan sette søkelys på situasjonen i Ukraina. Kort tid etter sendte hun oss et konsept som galleriet nå presenterer i sin helhet.

- Dette er kunstverk som forhåpentligvis vil skape engasjement og nysgjerrighet om situasjonen i Ukraina sier gallerileder Hildegunn Birkeland.

Personlige historier fra krigen

Ukrainske samtidskunstnere ble bedt om å levere aktuelle kunstverk til utstillingen Artists Support Ukraine. I tillegg har de lagt ved egne tekster med personlige historier som beskriver hvor de befant seg da krigen startet, hva de gjør nå, egne tanker og ønsker.

Anerkjente ukrainske samtidskunstnere som Alevtina Kakhidze, Anton Logov, Olexiy Sai, APL315, Igor Gusev, Maria Kulikovskaya og andre bidro straks med arbeider. I tillegg har mange ukrainske illustratører bidratt med antikrigsplakater. Utstillingen viser også noen av disse.

Kjente kunstnere støtter Ukraina

Fra den dagen bombingen av Ukraina startet har berømte internasjonale kunstnere gitt sin støtte til Ukraina med sin kunst. Blant disse finner vi Ai Weiwei, Shepard Fairey (Obey), mr. Doodle, Ronald Bouroullec, Nara Yoshitomo, The Simpsons med flere.

Vandrer videre

Utstillingen Artists Support Ukraine får et enkelt utstillingskonsept slik at den kan bli sendt videre til flere av våre samarbeidspartnere som gallerier og andre kunstinstitusjoner.

- Vi håper hele Kunst-Norge og verden holder trykket og oppmerksomheten oppe på det skjer i Ukraina, sier Birkeland.

Målet er å spre dette konseptet bredt innen kunstfeltet. Digitale plattformer vil også bli tatt i bruk. I løpet av visningsperioden vil Sølvberget også ha arrangementer som setter søkelys på krigen i Ukraina.

Relatert innhold

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙