Hva leter du etter?
Kollage av bilder av fire forfattere Olivia Wenzel Judith Hermann Christian Kracht og Christoph Ransmayr Prosjekt under Kapittel 2024  Auf dem weg nach Leipzig

Auf dem Weg nach Leipzig

Få med deg den tysk-norske programserien under årets Kapittel.

Våren 2025 skal Norge være gjesteland under bokmessen i Leipzig i Tyskland.

Dette er en viktig anledning til å profilere norsk litteratur i utlandet, og samtidig en gyllen mulighet til å styrke båndene mellom Norge og de tre tysktalende landene, ved å presentere tysk litteratur for et norsk publikum og trekke linjer mellom samfunnsdebattene i Norge, Tyskland, Sveits og Østerrike.

Tyske forfattere til Kapittel

Som et oppspark til bokmessen, ble det våren 2019 arrangert en storstilt norsk-tysk litteraturfestival, som ble en overveldende suksess: “Norsk-tysk litteraturfestival. På vei til Frankfurt”.

Som opptakt til Norges satsing i Leipzig i 2025, har nå programkomitéen fra den gang i samarbeid med Kapittel satt sammen en bredt anlagt programserie med noen av de største litterære navnene i det tyske språkområdet, denne gang under overskriften «Auf dem Weg nach Leipzig (På vei til Leipzig)».

Til Stavanger inviterer vi en rekke velrenommerte forfattere, kulturpersonligheter og samfunnsdebattanter fra Tyskland, Sveits, Østerrike og Norge til å møtes for å samtale om litteratur og aktuelle samfunnsspørsmål.

Programserien vil blant annet bestå av norsk-tyske forfattersamtaler, der et stjernegalleri av norske forfattere, som selv har opplevd stor suksess i de tyskspråklige land, stiller opp for å løfte fram sine tyske kollegaer for publikum i Stavanger.

For selv om de utenlandske gjestene er svært anerkjente i sine hjemland og i resten av Europa, er noen av forfatterne mindre kjente her i Norge. Men samtlige av navnene på plakaten til Kapittel er i disse dager ute med bøker oversatt til norsk, og mange av disse finner du også i hyllene på Sølvberget.

Stjernenavn til Kapittel

Til Kapittel kommer forfattere som Simon Strauss, Judith Hermann, Christian Kracht, Maria Hofer, Marion Poschmann, Romy Hausmann, Christoph Ransmayr, Olivia Wenzel, Monica Helfer og Charlotte Gneuss.

Programmet i «Auf dem Weg nach Leipzig» vil ellers bestå av samfunnsdebatter, foredrag og film.

Forfattersamtalene vil dreie seg om forfatternes egen litteratur og aktuelle temaer de er engasjert i, mens debattene vil ta opp samfunnsspørsmål, blant annet den kulturelle utfordringen Norge har ved at tysk og andre europeiske språk taper terreng.

Sentrale tema blir også situasjonen for ytringsfrihet, media, sensur, kansellering og diskriminering i Norge og de tre tysktalende landene.

Tyskland er en viktig partner

Ved å koble problemstillinger som er felles for Norge og tyskspråklige land, og ved å bringe tyskspråklige og norske forfattere sammen, vil «Auf dem Weg nach Leipzig»-arrangementene også være gode møteplasser for norsk-tysk kulturutveksling.

Denne gangen danner den politiske situasjonen i Europa et dystert bakteppe for vår norsk-tyske dialog. De norsk-tyske forbindelsene har fått fornyet aktualitet, og Tyskland blir en stadig viktigere partner for Norge, ikke minst som følge av paradigmeskiftet i utenriks-, forsvars- og energipolitikken.

Oppdag nye stemmer på Kapittel

Dessuten har vi i Norge en sterk historisk kobling til tysk kultur og litteratur. Sammenlignet med andre språkområder er det likevel påfallende hvor lite gjennomslagskraft tysk språk og kultur har i det moderne Norge i dag. Den store majoriteten vet forholdsvis lite om Tyskland i Norge – og motsatt.

Vårt ideelle mål er at vi gjennom denne programserien på Kapittel kan bidra ørlite til at Stavangers internasjonalt orienterte festivalpublikum oppdager nye stemmer, og blir oppmerksom på noen av de problemstillingene som er felles for det nordiske og det tyske språkområdet.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙