Hva leter du etter?
Foto av poet, kritiker og psykolog Ulf Karl Olov Nilsson.

Kapittels første festivalpoet

I år lanserer Kapittel konseptet «Festivalpoet», og historiens første festivalpoet er den svenske poeten og psykologen UKON (Ulf Karl Olov Nilsson).

Tittelen festivalpoet på Kapittel vil hvert år bli tildelt en nordisk poet som på sitt særegne vis har bidratt til å vitalisere poesien. Festivalpoeten blir presentert for et bredere publikum ved å delta i en rekke ulike arrangement, både om sitt eget forfatterskap, om poesiens plass i den moderne litteraturen, og i samtaler der forfatterskapet til festivalpoeten tangerer aktuelle tema i programmet.

Hvem er UKON?

Ulf Karl Olov Nilsson (f. 1965), også kalt UKON, er poet, kritiker, psykolog og psykoanalytiker. Han debuterte i 1990 med Kung-kung og slo gjennom med diktsamlinga Stammar (2002). UKON har gitt ut både poesi og essayistikk, i tillegg til flere gjendiktninger, og i 2014 kom hans første roman.

UKON er også kjent som en fantastisk dyktig oppleser, i tillegg til sine musikalske krumspring med det legendariske prosjektet Standardmodellen sammen med Njurmännen. Sjekk dem gjerne ut på Spotify.

Høsten 2023 kom UKON med sin første diktsamling på mange år, Jag är ingen mördare (Norstedts), og i 2022 var han aktuell med en stor bok om paranoia. UKON er også en flittig oversetter, og jobber i disse dager med å oversette Emily Dickinson.

Våren 2024 er UKON også aktuell med en liten diktsamling med tittelen Centralteorin (Trombone), og hans siste bok på norsk er Forklaringsopplysningane, utgitt på Samlaget.

”Vi ses i september! En ära och ett nöje att komma till Stavanger och Kapittel. Och dessutom som festivalpoet! Ser fram emot att läsa poesi och tala Familj – en lika vittspännande som drabbande term och erfarenhet.” UKON

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙